Pratite nas

Kronika

Gdje je pravda za sedmogodišnjeg Renata i njegove roditelje!?

Objavljeno

na

NEKAŽNJENI ČETNIČKI ZLOČINI NAD HRVATIMA

Sedmogodišnji Renato Šajnović i njegovi roditelji (majka Marija i otac Stanko) ubijeni su na pragu svoje obiteljske kuće u naselju Bodegraj (općina Okučani) 30. rujna 1991. godine od strane četničkih zločinaca.

Dakle, teče dvadeset i osma godina od počinjenja ovog nekažnjenog zločina.

O njima se ne prave kazališne predstave, ne snimaju se filmovi, njihova sudbina se ne spominje u najgledanijim i najslušanijim emisijama Hrvatske radio-televizije, oni se prešućuju u medijima, njihovu rodbinu ne primaju hrvatski predsjednici, premijeri i ministri, O NJIMA SE U HRVATSKOJ ŠUTI VEĆ VIŠE OD 27 GODINA.

Ova sramotna šutnja o nekažnjenom zločinu nad nedužnim Hrvatima, o monstruoznom pokolju u kojemu nije pošteđeno ni sedmogodišnje dijete (Renato, rođen 1984. godine), neoprostivi je grijeh, ne samo prema ovim žrtvama, nego i prema svima drugima koji su stradali od ruku krvnika, prema njihovim preživjelim srodnicima, a u konačnici i prema samom hrvatskom narodu.

Ubojice obitelji Šajnović su tadašnji pripadnici “TO Okučani” Milorad Dabić i Boško Krnjajić i pripadnik “srpske milicije” s područja Okučana, Gostimir Milanović.

Vojni sud bivše “JNA” u Banja Luci je još krajem studenoga 1991. godine podignuo protiv njih optužnicu, a postupak je nastavljen na Općinskom sudu u Beogradu 2003. godine i ubrzo obustavljen protiv dvojice optuženih (Krnjajića i Milanovića), dok je Milorad Dabić – koji je priznao zločin – smješten na psihijatriju.  (Vidi)

Tako su zločinci amnestirani, a zločin ostao nekažnjen.

To je praksa Beograda od samoga početka. Oni su i formirali posebni Odjel za ratne zločine zato da bi svoje zločince zaštitili i skrili vlastite krvave tragove, a ne radi kažnjavanja ubojica i ta igra je toliko prozirna da je ne mogu shvatiti samo budale.

Ovo je samo jedan od tisuća sličnih slučajeva nekažnjenih zločina nad Hrvatima koji su se događali diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ponašanje Republike Hrvatske, odnosno, svih garnitura vlasti (od 2000. godine nadalje – bez izuzetka!) kao i državnih institucija (posebice DORH-a, policije, pravosuđa) je najblaže rečeno sramotno. Zahvaljujući njihovom neradu i srljanju u normalizaciju odnosa sa Srbijom, te nedopustivo blagonaklon odnos prema svima koji su te zločine činili, prikrivali ih i opstruirali njihovo kažnjavanje, tu smo gdje smo.

Danas nam ti isti nastoje zatvoriti usta. Napadaju vukovarskog gradonačelnika i optužuju ga za “politizaciju” predstojećeg mirnog prosvjeda u gradu heroju, a upravo oni to pitanje nastoje ispolitizirati.

Da imaju imalo savjesti, barem bi šutjeli.

Dižem svoj glas protiv nekažnjavanja zločina – u ime maloga Renata koji nikad nije imao prigodu krenuti u školu i odrasti, u ime 402  pobijene djece u Slavonskom Brodu i diljem Hrvatske, u ime svih onih koji su ostali bez svojih roditelja, braće, sestara, baka i djedova a nikad nisu dočekali suđenje krvnicima, u ime svih onih koji još uvijek tragaju za kostima svojih najmilijih.

Neka me samo netko upita “zašto prosvjed u Vukovaru?”!

Zlatko Pinter

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Aluminiju rok do 14 sati

Objavljeno

na

Objavio

Aluminiju, kojem zbog ogromnih dugovanja prijeti gašenje, Nezavisni operator sistema u BiH dao je rok do 14 sati da pronađe novog, odnosno alternativnog opskrbljivača električnom energijom.

U protivnom će Aluminij s prijenosne mreže isključiti noćas, točno u ponoć.

Skidanje s elektromreže imalo bi za poduzeće pogubne posljedice, s obzirom na to da bi za eventualno ponovno pokretanje ćelija trebalo razdoblje od dvije godine.

Inače, Uprava Aluminija uspjela je u nedjelju kupiti još 24 sata za život Aluminija, odnosno odgoditi ”skidanje” Aluminija s naponske mreže.

Isključenje bi, kako je rekao Direktor korporativnih komunikacija Aluminija, Darko Juka, ”značilo smrt Aluminija u roku od tri sata”.

”Nakon hlađenja tekućeg aluminija došlo bi do nesagledivih havarija, pa čak možda i do eksplozija, a da ne pričamo o ugrožavanju života naših radnika”, rekao je Juka.

Radnici su pak u nedjelju simbolično prosvjedovali kod trafostanice na Čulama te su poručili kako neće dozvoliti gašenje tvrtke.

Generalni direktor Aluminija Dražen Pandža rekao je kako pokušavaju izbjeći na sve moguće načine i našim sredstvima pokušavamo iznaći rješenje.

”Dosta je teško i neizvjesno. Ako smo kupili jedan dan, pokušat ćemo kupiti još jedan dan, ali opet ponavljam bez direktnog uključenja Vlade i nadležnih organa situacija se neće riješiti”, rekao je Pandža.

Povodom situacije u Aluminiju nisu se službeno oglasili s bilo koje razine vlasti, niti su bilo što rekli hrvatski dužnosnici u BiH. Reagirali su drugi sindikalisti poručivši kako su spremni dignuti cijelu Hercegovinu na noge, piše Bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Okončana akcija MUP-a USK u Bihaću – Migrantima oduzeto 49 komada hladnog oružja

Objavljeno

na

Objavio

Okončana je akcija MUP-a USK-a, čiji su službenici od jutros pretresali privremeni migracijski centar Đački dom u bihaćkom naselju Borići.

49 komada različitih veličina hladnog oružja, noževa, britvi, zatim šipke kojima se mogu nanositi tjelesne povrede, više paketića ‘zeljaste materije’ ‘koja asocira na marihuanu’. Privedeno je više osoba nad kojima je provedena kriminilastička obrada, a koji su sinoć sudjelovali u masovnoj tuči u Đačkom domu.

Podsjetimo, sinoć je grupa od desetak migranata napala i policijske službenike MUP-a USK-a koji su bili pozvani da zaustave masovnu tučnjavu do koje je došlo prilikom dijeljenja večere u Domu.

Tom prilikom, da bi zaštitio sebe, kolege, zaštitare koji rade na osiguravanju Doma te ostale migrante, policijski službenik je ispucao hice upozorenja.

Oštećeni su i službeni policijski automobili, kao i vozilo zaštitarske službe.

 

Priopćenje MUP-a USK:

Sa svakodnevnim povećanjem broja migranta na područje Unsko-sanskog kantona, došlo je i do pogoršanja sigurnosne situacije a posebno na području grada Bihaća gdje je povećan broj krivičnih djela počinjenih od strane migranta. Uprava policije MUP USK-a poduzima sve mjere i radnje na kontroli i nadzoru ilegalnih migranta te kako bi održala povoljnu sigurnosnu situaciju.

Sinoćni ( op.a. 08.10.2018), masovni fizički sukob migranta smještenih u Đačkom domu u Borićima, i nakon što je veća grupa migranta upotrebom podesnih predmeta i kamenja napala policijske službenike i tom prilikom oštetili službeno vozilo MUP USK-a i vozilo zaštitarske agencije, policijski službenik je ispalio četiri hitca upozorenja kako bi zaštitio život policijskih službenika i svoj život.

U vezi navedenog događaja, dana 09.10 .2018 godine, po naredbi Općinskog suda u Bihaću, policijski službenici Uprave policije MUP USK-a, otpočeli su još jednu policijsku akciju „Pretres“ lica i objekta koje koriste migranti a radi se o objektu „ Đački dom“ u Borićima kao i šatorskog naselja pored same zgrade s ciljem pronalaska predmeta koji potiču iz krivičnog djela, predmeta koji mogu poslužiti u izvršenju krivičnog djela kao i predmeta koji se oduzimaju u skladu sa Zakonom o prekršajima.

U provođenju ovih aktivnosti Uprava policije MUP-a USK angažirala je oko 170 policijskih službenika – pripadnika Jedinice policije za podršku, Policijske stanice Bihać, svih ostalih Policijskih stanica u sastavu Uprave policije te Sektora kriminalističke policije.

Prilikom pretresa, policijski službenici pronašli su i privremeno izuzeli: određenu količinu zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu dr0gu „Cannabis sativa L“, 49 noževa raznih veličina, džepni noževa, više metalnih šipki, kao i drugih predmeta pogodnih za nanošenje povreda. Više lice za koje postoji osnovi sumnja da su učesnici sinoćnjeg masovnog fizičkog obračuna su privedeni u policijsku stanicu Bihać gdje je nad istima provedena kriminalistička obrada, priopćeno je iz MUP-a USK.

Masovna tuča među migrantima u Bihaću, policija morala uporabiti oružje

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari