Pratite nas

Kronika

GDJE SU DONACIJE?

Objavljeno

na

Nitko ne zna na čije račune su tvrtke i pojedinci uplatili navodne milijune maraka!

SARAJEVO – Ako je suditi po priopćenjima stotina donatora, od kompanija preko različitih fondacija i humanitarnih udruženja do poznatih i nepoznatih fizičkih osoba, u BiH se do sad kao pomoć ljudima u poplavljenim područjima slilo na desetke milijuna maraka “u kešu”.

donacije euriNo, tog novca zasad nigdje nema ili je barem nepoznato na čije račune je taj novac uplaćen. Štoviše, posebno u FBiH je nejasno koja je institucija uopće nadležna za kontrolu tih navodnih milijuna maraka donacija. Naši sugovornici iz više (ne)nadležnih institucija ističu kako je ova oblast prilično neuređena i otvorena za brojne manipulacije pa čak i pranje novca na račun muke, procjenjuje se, milijun poplavljenih ljudi.

Pojedinci, udruženja, fondacije…

Do nas su tako proteklih dana stizale informacije kako će ili je, primjerice, srpski tenisač Novak Đoković za pomoć Srbiji i BiH donirao 500.000 eura, Angelina Jolie 50.000 dolara, milijarder i vlasnik NK Sarajevo 200.000 maraka, Sanela Jenkins 200.000 maraka, nekoliko banaka po 50.000 i više maraka, više europskih gradova po stotinjak i više tisuća eura, nekoliko domaćih kompanija i do milijun maraka, brojni poznati pjevači iz regije, primjerice Jelena Karleuša ili Gibonni, desetke tisuća eura, više vlada i veleposlanstava stotine tisuća eura… Mnoge domaće i strane kompanije najavile su i donacije u materijalu ili robi koja premašuje milijunske iznose.

No, gdje je i na kojim računima taj novac, ne zna nitko. Donekle je situacija pod kontrolom u Republici Srpskoj. Naime, Vlada ovog entiteta napravila je “dekretom” jednu adresu za uplatu i bankama koje posluju u RS-u, usprkos negodovanju općina i nekih organizacija, i zabranila otvaranje posebnih računa za prikupljanje pomoći. Tako je Vlada RS-a na svojoj internetskoj stranici objavila kako je na računu za posebne namjene Ministarstva financija, općem deviznom računu i PayPal računu zaključno s 22. svibnja za poplavama ugrožena područja i stanovništvo prikupljeno ukupno 1.748.170,08 maraka.

Dok se mnogi kunu u transparentnost i najavljuju kako će novac uplatiti na račune Crvenog križa ili namjenske račune koje je otvorila Vlada FBiH, službeni podaci kojima se u ovom entitetu raspolaže govore suprotno.

Crveni križ FBiH je objavio kako je na žiroračun ove organizacije iz zemlje i inozemstva do 26. svibnja pristiglo ukupno 323.260,08 maraka. Tome treba dodati i nešto više od 115.000 poziva prema humanitarnim brojevima što je još oko 150.000 maraka. No, najveća pojedinačna donacija iznosila je 25.000 maraka koje je uplatila jedna tvrtka iz FBiH. Iz Društva Crvenog križa BiH navode kako je na račun ove organizacije do jučer uplaćeno ukupno 497.975,17 maraka. Branko Leko, glavni tajnik Društva Crvenog križa BiH, navodi za Dnevni list kako je struktura tvrtki i osoba koje su uplatile na njihov račun različita.

-Imamo tako Microsoft, Zagrebačku pivovaru, više nacionalnih društava Crvenog križa iz regije i svijeta, veleposlanstava, pojedinaca… s ne tako malim donacijama. Najveća pojedinačna donacija je ona Crvenog križa Slovenije i to 75.000 eura, spomenuta pivovara uplatila je 50.000 eura, Veleposlanstvo NR Kine 50.000 dolara, Carlsberg BH 60.000 maraka, Crveni križ Danske oko 17.000 eura… Sve podatke objavljujemo na internetskoj stranici, a predstavit ćemo ih i na tiskovnoj konferenciji u četvrtak i tako barem jednom svakog sljedećeg tjedna – navodi Leko. Što se tiče donacija u robi (voda, hrana, odjeća, namještaj…), ti podaci se još prikupljaju.

Iz Federalnog ministarstva financija kažu kako svakodnevno ažuriraju i objavljuju na internetskoj stranici podatke o uplatama na njihov spomenuti namjenski račun, bilo da je riječ o jednoj ili o milijun maraka. Na namjenski, donatorski račun Federalnog ministarstva financija, koji je Vlada FBiH otvorila s ciljem pomaganja stradalim u poplavama, na dan 23. svibnja ukupno je uplaćeno 268.553,82 KM.

– Mislim da isto tako svi objavljuju na svojim stranicama svaku uplatu. Ako je netko uplatio milijun maraka, valjda bi negdje taj podatak bio objavljen – kaže za Dnevni list Ante Krajina, ministar financija FBiH, koji napominje kako zna da stotine udruženja i organizacija imaju otvorene račune. Što se tiče kontrole novca, Vlada FBiH radi na nacrtu zakona o fondu za pomoć kako bi se taj dio kojim upravlja Vlada FBiH zakonski uredio. Dobrim rješenjem smatra ono što je napravljeno u RS-u, da se donese “dekret” kojim se određuje samo jedna adresa za uplatu humanitarne pomoći.

Donacije se otele kontroli?

Na pitanje tko kontrolira stotine udruženja i organizacija koje se sad bave i humanitarnom pomoći, ministar Krajina kratko odgovara: Zar vi mislite da postoji takva institucija?!

Ukoliko govorimo o Poreznoj upravi FBiH, ona se bavi isključivo kontrolom pravnih subjekata koji posluju u FBiH i ostvaruju profit. Ova institucija ne može ni po zakonu, a ni po kapacitetu obilaziti od udruge do udruge od kojih neke imaju ukupno tri-četiri člana.

Adisa Hamzić, glasnogovornica Porezne uprave FBiH, jasno kaže kako oni nemaju nikakve nadležnosti kontrole humanitarne pomoći.

– Mi samo vršimo kontrolu u smislu kontrole zakonitosti poslovanja – kaže Hamzić za Dnevni list. Što se tiče Agencije za bankarstvo FBiH, ona se bavi kontrolom poslovanja banaka u FBiH i mikrokreditnih fondacija.

– Kontrola mikrokreditnih fondacija je jedna stvar. Kontrola fondacija koje se bave i humanitarnom pomoći nije u našoj nadležnosti – kazao nam je ukratko Zlatko Barš, direktor Agencije za bankarstvo FBiH. Sličan odgovor dobili smo i u Agenciji za bankarstvo RS-a. Ni Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH nema uvida u financijske tokove, odnosno donacije u novcu. Zakon o porezu na dodanu vrijednost (PDV) predviđa oslobađanje od plaćanja PDV-a na donacije u financijskom obliku.

– Ukoliko se radi o donacijama u robi, to nije oslobođeno plaćanja PDV-a. Ako netko donira određenu robu, on mora obračunati i platiti PDV na to – kaže za Dnevni list Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO-a BiH. Inspektori UNO-a BiH će kod svakog pravnog subjekta, kad budu radili kontrolu tvrtke, provjeravati cjelokupno poslovanje.

– Ukoliko netko nije ukalkulirao ta financijska sredstva i PDV na njih, to će morati biti vidljivo u transakciji novca s računa te tvrtke na, primjerice, račun neke humanitarne organizacije. To je pojedinačni poslovni odnos i to će se utvrditi u pojedinačnoj kontroli. UNO BiH to čak ne može ni objaviti jer je riječ o poslovnoj tajni. Ako on to želi iznijeti u javnost, on to može, a i ne mora – kaže nam Kovačević.

DnevniList

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Lübeck – Napadač s nožem ozlijedio 14 osoba

Objavljeno

na

Objavio

Jedan muškarac nožem je napao ljude u busu u njemačkom gradu Lübecku.

Kako piše njemački ln-online, prema iskazu svjedoka, do napada je došlo nakon što je napadač na pod bacio ruksak iz kojeg se krenulo dimiti.
Ljudi su počeli vrištati, a napadač je krenuo u pohod u kojem je ozljeđeno 14 osoba, a prema posljednjim informacijama, nema mrtvih, piše VečernjiList.

Da je do napada došlo potvrdila je i policija, koja je obavijestila da su raspoložive snage na terenu. Također, dodaju kako je napadač uhićen na licu mjesta. Neki lokalni mediji spominju da je uz nož imao i pištolj, ali to još nije potvrđeno.

Policija pokrajine Schleswig-Holstein, u kojoj se nalazi Luebeck, ranije je na svom Twitter profilu objavila kako je u gradu u tijeku velika policijska akcija.

– U Luebecku je u tijeku veliko raspoređivanje policije” napisali su iz policije. “Istražujemo situaciju te ćemo se kasnije javiti s više informacija”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari