Connect with us

Kronika

Gdje su nestale milijarde?

Objavljeno

on

[quote]Jovičić: Milijune su dijelili Izetbegović, Silajdžić i Čengić[/quote]

On ističe da tajni računi i danas postoje u Sarajevu i da na njih stižu milijuni iz muslimanskih zemalja, dok se sve transakcije odvijaju posredstvom humanitarnih fondova.

Zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić smatra kako nikada neće biti utvrđeno koliko je točno novca stiglo u BiH po osnovu donacija, niti gdje su ta sredstva završila.

Jovičić tvrdi kako je glavno središte bio u Beču, odakle su preko Slovenije i Hrvatske stizali milijuni, koje su u BiH dijelili Alija Izetbegović i Hasan Čengić.

Jovičić je za Press RS rekao kako je austrijska policija svojevremeno otvorila istragu o tim kanalima, ali da je ona zaustavljena s viših razina.

Prema tvrdnjama ruskog novinara Konstantina Kačalina, Izetbegović, Čengić i Haris Silajdžić uspjeli su da na osobne račune prikupiti od 900 do 1,8 milijardi dolara, koje su SAD i arapske zemlje sredinom 1990-ih godina izdvojile za obnovu BiH.

Kačalin je tijekom rata boravio u BiH i tvrdi da su ova sredstva “legla” na specijalne tajne račune ovih dužnosnika.

On ističe da tajni računi i danas postoje u Sarajevu i da na njih stižu milijuni iz muslimanskih zemalja, dok se sve transakcije odvijaju posredstvom humanitarnih fondova.

Kačalin ukazuje i na ulogu Elfatima Alija Hasanija, državljanina Sudana i direktora kompanije “TVRA” sa sjedištem u Beču, poznate po vezama s islamskim ekstremistima, koji je, kako navodi, bio jedan od glavnih sakupljača novca za Bošnjake u BiH.

“Preko njegovog računa prošlo je 400 milijuna dolara iz islamskih zemalja, namijenjenih Izetbegoviću. Još jedna firma u Beču pripadala je Zagrepčaninu Salimu Šabiću, koji je 20 godina bio povezan s bogatim muslimanima, a tu je i zagrebački biznismen Muhamed Ćatić, koji je dugo godina živio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima”, navodi Kačalin.

Pored njih, među skupljačima sredstava nalaze se i Irfan Ljevaković i Salih Čolaković, a izvor prihoda bile su i izbjeglice i bošnjačka dijaspora, koji su bili primorani svake godine slati novac u Sarajevo.

Do podataka o pronevjerama pokušao je da dođe i parlament BiH, koji je u tri mandata formirao istražna povjerenstva, koja su nailazile na stalne opstrukcije, ali su utvrdile da je u BiH stiglo oko 17 milijardi maraka stranih donacija.

Od ovog iznosa se za nešto više od sedam milijardi zna za šta su utrošene, dok se ostatku od 10 milijardi gubi svaki trag.

Srna

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari