Connect with us

Iz Svijeta

Geert Wilders mogući novi nizozemski premijer

Objavljeno

-

Foto: EPA

Geert Wilders, nizozemski “antieuropski krajnje desni” populist čiji su antiislamski komentari doveli do prijetnji smrću, vjerojatno će postati novi premijer nakon jasnog vodstva njegove Slobodarske stranke (PVV) na parlamentarnim izborima održanim u srijedu.

Nakon 25 godina u nizozemskoj politici bez obnašanja dužnosti, Wilders bi trebao voditi pregovore o koalicijskoj vladi i ima dobre izglede da postane premijer.

Izlazna anketa u srijedu navečer pokazala je da je PVV u jasnom vodstvu, 10 mjesta ispred svog najbližeg suparnika, koalicije laburista i zelene ljevice Fransa Timmermansa.

“Morat ćemo pronaći načina da opravdamo nade naših birača, da vratimo Nizozemce na mjesto broj jedan”, rekao je Wilders u svom prvom odgovoru, dodajući da će “Nizozemska biti vraćena Nizozemcima, cunami azila i migracija bit će obuzdan”.

Wilders je osuđen za diskriminaciju Marokanaca nakon što je 2014. predvodio skandiranje na predizbornom skupu, kada je pitao okupljene žele li više ili manje Marokanaca. Nakon što su navijači skandirali “Manje!” odgovorio je – “Mi ćemo to srediti”.

Wilders je 2021., kada je Vrhovni sud potvrdio presudu, rekao da je žrtva “lova na vještice” i korumpiranog pravnog sustava.

Nakon što je u prošlosti davao oštre komentare protiv EU, ublažio je svoj ton tijekom predizborne kampanje dok je pokušavao uvesti svoju stranku u vladu.

No drži se svog strogog antiimigracijskog pristupa, stava Nizozemska prva, čime je svom PVV-u priskrbio najveću potporu u njegovu 17-godišnjem postojanju.

“Sada je dosta. Nizozemska to više ne može podnijeti. Sad prvo moramo misliti na vlastiti narod. Granice zatvorene. Nula tražitelja azila”, rekao je Wilders u televizijskoj debati uoči izbora.

“Wilders je daleko najbolji aktivist. To će priznati čak i njegovi politički protivnici”, rekao je Willem Post iz nizozemskog think-tank Instituta Clingendael.

“Pomalo je poput (bivšeg predsjednika SAD-a Donalda) Trumpa”, dodao je.

Wildersovi zapaljivi stavovi o islamu potaknuli su prijetnje smrću i on je godinama živio pod jakom policijskom zaštitom. Proroka Muhameda nazvao je “pedofilom”, islam “fašističkom ideologijom” i “zaostalom religijom”, a želi u Nizozemskoj zabraniti džamije i muslimansku svetu knjigu Kuran.

Njegovi komentari izazvali su ponekad nasilne prosvjede u zemljama s velikom muslimanskom populacijom, uključujući Pakistan, Indoneziju i Egipat. U Pakistanu je vjerski vođa izdao fetvu protiv njega.

Samoproglašeni obožavatelj nacionalističkog mađarskog premijera Viktora Orbana, Wilders je izričito protiv EU, pozivajući Nizozemsku da vrati kontrolu nad svojim granicama, značajno smanji svoja plaćanja Uniji i blokira ulazak svih novih članica.

Wilders je također u više navrata rekao da bi Nizozemska trebala prestati isporučivati oružje Ukrajini, budući da je zemlji potrebno oružje kako bi se mogla braniti. No, ni jedna stranka s kojom bi potencijalno mogao formirati vladu ne dijeli te ideje.

Jedan je od najprepoznatljivijih nizozemskih političara zahvaljujući svojoj obojenoj plavoj kosi, ali malo se zna o njegovu privatnom životu, osim da je oženjen Mađaricom i da ima dvije mačke – koje imaju svoj Instagram i X račune.

U dječjem TV programu, Wilders je prošli tjedan rekao da uživa igrajući “Mario Kart” na svom PlayStationu i čitajući stripove o Paji Patku. (Hina/K)

Europski desničari čestitaju Nizozemcu Wildersu na pobjedi

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas