Connect with us

Hrvatska

General Ademi vs. RH: Presuda u travnju, ranije možda nagodba?

Objavljeno

on

Tužbenim zahtjevom general Rahim Ademi traži milijun kuna zbog neosnovanog boravka u pritvoru jer su odgovorni u državnim službama u Haag selektivno slali dokumente, skrivajući one koje su dokazivale njegovu nevinost

Ekspresno je završeno drugo ročište na splitskom Općinskom sudu u slučaju generala Rahima Ademija protiv RH: odbijeni su prijedlozi generalova odvjetnika Čede Prodanovića te je zakazana objava presude za 22 travnja.

Riječ je o tužbi koju je general Ademi podnio protiv RH jer smatra da je hrvatska država, odnosno odgovorni u hijerarhiji, svojim ponašanjem doveli do njegovog sedmomjesečnog boravka u pritvoru u Haagu. Boravio je u pritvoru jer je država selektivno slala dokumente u Haag, odnosno zatajeni su i nikad poslani dokumenti koji su išli u prilog generalu Ademiju, poput ratnog dnevnika 9. gardijske brigade, smatra odvjetnik Čedo Prodanović, koji nije bio najsretniji što su odbijeni njegovi zahtjevi za ispitivanjem dva svjedoka. Ti svjedoci su i pronašli “skrivene” dokumente, no Prodanović ipak gleda pozitivno na ishod postupka za svog klijenta, jer okolnosti na koje su trebali biti ispitani svjedoci proizlaze iz već priložene dokumentacije. A riječ je upravo o ratnom dnevniku, iz kojeg je vidljivo da general Ademi nije zapovijedao akcijom “Medački džep ’93”.

General Rahim Ademi je u kaznenom postupku, koji je u konačnici Haag ustupio Hrvatskoj, oslobođen optužbe za ratne zločine. U ovom slučaju pak traži od države da mu isplati gotovo simboličnih milijun kuna (imajući u vidu da generalu Ademiju RH nije plaćala troškove obrane u Haagu, napomenuo je odvjetnik Prodanović), sa zateznim kamatama jer je nekoliko dokumenata koji su dokazivali njegovu nevinost namjerno zataškano te je zbog toga Hrvatska prouzročila njegovo neosnovano pritvaranje u Scheveningenu od 25. srpnja 2001. do 20. veljače 2002. godine.

Zanimljivo, činilo se prije današnje rasprave da bi možda i moglo doći do nagodbe između zastupnika RH, dakle predstavnika Općinskog državnog odvjetništva, i odvjetnika Prodanovića. Ta opcija čini se još nije potpuno isključena, s jedne strane je ipak hijerarhijski ustrojen aparat tužiteljstva koji zahtjeva puste konzultacije…

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari