Connect with us

Pregled

General-bojnik Štimac: Novi borbeni zrakoplovi moraju puniti proračun

Published

on

Za nabavu višenamjenskih bojnih zrakoplova očekuje se pet ponuda.

Amerikanci i Grci nude polovne F-16, Grci , a Izraelci F-16 Barak. Šveđani nude svoje nove Grippene, a Korejci nove FA-50.

Namjera je nabaviti do 12 zrakoplova koji bi trebali zamijeniti dotrajale MiG-ove, a ako sve bude prema planu, prvi bi zrakoplovi u Hrvatsku trebali stići do kraja 2020. te bi nas mogli stajati i do milijardu eura.

Hrvatsku su u povodu toga posjetili izraelski i švedski ministri obrane Avigdor Lieberman i Peter Hultqvist.

U odabiru bojnih zrakoplova ključna su tri segmenta, međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje. O ovoj temi, koja nije samo vojna nego i politička, u Studiju 4 govorio je general-bojnik Josip Štimac, bivši zapovjednik HRZ-a.

Uz avione mora ići i kompletna oprema za održavanje, oprema za infrastrukturu, naoružanje i sve što takvu složenu tehnologiju prati, kazao je. Naglasio je da će i obuka pilota i tehničara biti vrlo zahtjevna i složena. Na pitanje zašto je Hrvatskoj potrebno obnovljeno ratno zrakoplovstvo, odgovorio je da nas, kratkoročno gledajući, neće nitko napasti, ali ako se gleda dugoročno, bitan je moment odvraćanja.

“Da ne kupujemo vlastite zrakoplove, morali bismo plaćati rentu članicama NATO-a Talijanima ili Mađarima. U Ustavu piše da su Oružane snage te koje štite suverenost Republike Hrvatske.

NATO i EU su promjenjive kategorije”, rekao je Štimac. Napomenuo je da nije odlučeno hoće li novi zrakoplovi biti novi ili polovni – evaluacija traje do kraja godine, a tim avionima mora se puniti proračun, eventualno ponuditi ‘čuvanje neba’ drugim državama. Nije riječ samo o avionima nego i o kompletnoj radarskoj mreža te zapovjedno-informacijskom sustavu”, dodao je.

Kazao je i da je jedino F-16 sudjelovao u borbenim operacijama. Gripen nije sudjelovao, ali je na testiranjima dokazao da može, dok je FA-50 školski borbeni avion, ali znatno kvalitetniji od MiG-ova.

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari