Pratite nas

Događaji

General Jelić: U posljednjih 6,7 godina podignuto je više od 160 optužnica protiv hrvatskih branitelja i ratnih zapovjednika u BiH

Objavljeno

na

U Osijeku je u subotu održana tribina pod nazivom „Način na koji se vode sudski procesi protiv pripadnika HVO-a u BiH“ na kojoj su gostovali i govorili general bojnik HV i HVO Zlatan Mijo Jelić i general pukovnik HVO Željko Šiljeg, a prisutne je pozdravio i Ivan Anušić, predsjednik Saborskog odbora za ratne veterane.

Umirovljeni general Jelić pričao je o tome kako izgledaju i kako se vode sudski procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH te zašto je i na koji način podignuta optužnica protiv njega. Optužnica je podignuta optužnica na Badnjak 2015. za udruženi zločinački pothvat po zapovjednoj odgovornosti.

“Na tribinama koje održavamo, hrvatskoj javnosti želim objasniti cilj optužnica koje se vode protiv hrvatskih branitelja u BiH, prezentirati kakvi su zločini počinjeni nad Hrvatima u BiH za koje uglavnom nitko ne zna i rijetko se procesuiraju. U posljednjih 6,7 godina podignuto je više od 160 optužnica protiv hrvatskih branitelja i ratnih zapovjednika u BiH, a sigurno ih ima još toliko koji su se pred tim politički montiranim procesima sklonili u RH i ostavili svoje obitelji u BiH.” – naglasio je Jelić.

Anušić je još prošle godine generala Jelića primio kao predsjednik Saborskog odbora za ratne veterane i tada je čvrsto zauzeo stav i stao u obranu generala pokretanjem inicijative o funkcioniranju pravosuđa u BiH.

„Pokrenuo sam inicijativu o uvrštavanju u dnevni red plenarne sjednice točku dnevnog reda pod kojom će se raspravljati o načinu funkcioniranja pravosuđa u Bosni i Hercegovini koji je okrenut prema represiji hrvatskih branitelja i Hrvatskog vijeća obrane. Hrvatski branitelji se proganjaju, montiraju se procesi, ljudi odlaze iz BiH. Hrvatska mora zaštititi te ljude i stati u njihovu obranu.“ – rekao je Anušić.

General pukovnik Šiljeg u svom izlaganju je pričao o sustavnim pokušajima i nastojanjima bošnjačke politike iz predratnog, ratnog i poslijeratnog razdoblja da se inkriminira hrvatski narod i hrvatski branitelji iz BiH kao zločinački, s posljednicom konačnog dekonstituiranja Hrvata u BiH.

Prije tribine, na spomen-obilježjima u osječkom kampusu, položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule i umrle pripadnike 3. gardijske brigade „Kune“ i za 13-oricu poginulih pripadnika 68. bojne Vojne policije.

ivananusic.hr

General Zlatan Mijo Jelić: Gotovo da nema hrvatskog zapovjednika u BiH koji već nije osuđen

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Povijest hrvatske političke emigracije u 20. stoljeću – međunarodna konferencija

Objavljeno

na

Objavio

Danas je otvorena međunarodna konferencija POVIJEST HRVATSKE POLITIČKE EMIGRACIJE U 20. STOLJEĆU (21. – 22. veljače 2019.) u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva.

Pozdravni govor, uz Marina Soptu, predsjednika Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva i Miju Marića, ravnatelja Hrvatske matice iseljenika te Tomislava Markića, ravnatelja ureda HBK i BK BiH za dušobrižništvo Hrvata u inozemstvu, održala sam ispred Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, referirajući se na Odsjek za povijest i doktorski studij povijesti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Dan otvorenih vrata na HVU ‘Dr. Franjo Tuđman’ u Zagrebu i Splitu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HVU / M. Sever (Arhiva)

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” održava se u subotu u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu te u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Loru, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Posjetiteljima su prezentirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studijski programi za potrebe Oružanih snaga RH, navode iz MORH-a.

Također prezentirani su uvjeti i način upisa na studij Vojnog inženjerstva, Vojnog vođenja i upravljanja, Vojnog pomorstva i Aeronautika – smjer vojni pilot, kao i posebni kriteriji Ministarstva obrane RH za upis, kadetska prava i obveze te vojna obuka. Posjetiteljima je omogućen i obilazak Kampusa, kabineta i drugih objekat, razgovor s kadetima te razgledavanje brodova Hrvatske ratne mornarice.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari