Pratite nas

Pregled

General Jelić: Procesuiranjem hrvatskih branitelja ugrožava se nacionalna sigurnost Hrvatske

Objavljeno

na

Način na koji se vode sudski procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH i kakve su moguće posljedice takvih presuda za Hrvate u BiH i RH’ bila je tema tribine koju su u hotelu Meteor organizirale Udruge proizašle iz Domovinskog rata Makarskog primorja i makarski Ogranak Matice hrvatske, piše mega-media.hr

Goste skupa general bojnika HV i HVO Zlatana Miju Jelića i general pukovnik HVO-a Željka Šiljega, a nazočan je bio i general bojnik HV-a Miljenko Lasić, čija je aktualna tema privukla oko dvjestotinjak hrvatskih branitelja i ostalih članova Udruga proisteklih iz Domovinskog rata te članova makarske Matice hrvatske, pozdravio je Ivan Glibota, predsjednik makarske HVIDR-e. Naglasio je da je Hrvatska obranjena zahvaljujući zajedništvu Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane te poručio kako je ono potrebno i danas kako radi opstojnosti Hrvata u BiH tako i sigurnosti Republike Hrvatske.

“Ne postoji pobjednička vojska koja je toliko sotonizirana kao što je to HVO. Koriste se razne pravne kvalifikacije po kojima se optužuju hrvatski branitelji u BiH za zlodjela koja nisu počinili, dok s druge strane nad Hrvatima u BiH su izvršena silna mučenja, više od 14 tisuća bilo ih je u logorima, broj ubijenih je gotovo 1700, i za to nitko ne odgovara. Za Muslimane ne postoji udruženi zločinački pothvat, unatoč počinjenim kaznenim djelima, jer na njihovoj strani je pravosuđe BiH, naglasio je general Jelić, i nastavio -Optužnice protiv hrvatskih branitelja nisu utemeljene, njima se falsificira povijest i iskrivljuju činjenice. Sve je to kuhinja muslimanskog vodstva u BiH kako bi se Hrvate proglasilo agresorima i zločinačkim narodom. Hrvati postaju građani drugog reda, oduzeta su im ljudska i politička prava”, upozorio je general Jelić.

Drži da je muslimanskom političkom vrhu cilj završiti ono što u ratu nisu, a to je etničko čišćenje BiH od Hrvata. Žrtva se želi proglasiti agresorom, a agresor žrtvom. Šokantno je da montirane optužnice protiv hrvatskih branitelja u BiH dolaze iz muslimanskog političkog vodstva.

“Tražimo od političkih predstavnika u Hrvatskoj da se pomogne hrvatskim braniteljima u BiH za koje su podignute optužnice, da se pomogne njihovim obranama, ali i obiteljima koje su se našle u nezavidnoj situaciji”, upozorio je general Jelić te zaključio: “Sadašnja Vlada RH prepoznala je probleme i stala u zaštitu digniteta Domovinskog rata. Svjesni su da se montiranim procesima protiv hrvatskih branitelja u BiH sudi i Hrvatskoj. Moramo stalno isticati istinu da je Domovinski rat bio pravedan, oslobodilački, a ne agresorski i zločinački.”

General Šiljeg istaknuo je da rat nije završio, nema oružane borbe ali vodi se drugim metodama, na snazi je specijalni rat. Hrvati su u Domovinskom ratu imali svijest o samostalnosti i slobodi, Srbi o Velikoj Srbiji, a Muslimanima je stalo do eskluziviteta nad BiH. Ti su procesi na djelu i provode se. Za sve te ciljeve trebaju određeni dokumenti, a u njima se kroji BiH bez Hrvata.

“Hrvata je u BiH najmanje, najlošije su geografski raspoređeni, nemaju svoj kompaktan teritorij. Ali, ne smijemo šutjeti, narod smo, imamo svoju svijest. Moramo širiti saznanja zbog čega je bio Domovinski rat, zašto nije završen i koje su posljedice”, poručio je general Šiljeg.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Hrvati pobjednici vodeće azijske izložbe inovacija MTE 2019

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski inovatori i poduzetnici postigli su na velikoj malezijskoj međunarodnoj izložbi inovacija i novih tehnologija – MTE 2019, u Kuala Lumpuru, novi veliki uspjeh – osvojili su 15 odličja, Best of the Best Award, glavnu nagradu, četiri zlata, tri srebra i sedam posebnih nagrada.

MTE je ove godine okupio 435 inovacija iz Malezije i 10 država jugoistočne Azije i Europe, s naglaskom na izvrsnu poslovnu posjetu koja je rezultirala velikim brojem ostvarenih kontakata u svrhu komercijalizacije hrvatskih inovativnih proizvoda na malezijskom tržištu, priopćio je u subotu Savez inovatora Zagreba.

Za 10 predstavljenih najboljih hrvatskih inovacija i novih proizvoda, izlagači, svi iz Zagreba, su osvojili ukupno 15 odličja, Best of the Best Award, glavnu nagradu, 4 zlata, 3 srebra i 7 posebnih nagrada.

Pobjednik izložbe je Matej Grozdanović, Modulos Sustavi Namještaja d.o.o. za inovaciju „ModulosDesk – prvi modularni stol na svijetu“.

Zlatne medalje osvojili su Vjekoslav Majetić, DOK-ING d.o.o. za inovaciju „Postrojenje – Termička obrada mulja“, Mirjana Brlečić, Priroda liječi d.o.o. za inovaciju „Nikel remove control 365 celullite“, Tomislav Bronzin, Citus d.o.o. za inovaciju „[email protected] Motion Smart Customer/Human Engagement – Digital Platform with Gesture Controlled User Interface & Augmented Reality“ i Gordana Matijašić, Matija Gretić, Anna Poropat i Josip Vinčić, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu za inovaciju „Super-H capsule – 3D-tiskana kapsula s više odjeljaka za kontroliranu dostavu djelatne tvari“

Dobitnici srebrnih odličja su Igor Puhar, Radiona Skatt d.o.o. za inovaciju „Kutna spojna pločica Lastavica“, Neven Palčec, MyRent d.o.o. za inovaciju „Pametne brave“ i Juro Živičnjak i Dubravko Rogale, Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet, za inovaciju Triboelektrični generator za pohranjivanje statičkog naboja iz odjeće“
Malezijska asocijacija inovatora „MACRI“ je hrvatskim izlagačima dodijelila tri posebne nagrade, „HUIF“ Asocijacija najboljih inovatora Saudijske Arabije, dvije posebne nagrade, kao i Poslovna mreža Asean-Hrvatska.

Prvi put u 18-godišnjoj povijesti MTE-a, a u povodu 10. obljetnice hrvatskog sudjelovanja i 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Malezije i Hrvatske, jedna država, Hrvatska, bila je država partner izložbe.

Organizatori MTE-a su uz veliku potporu Veleposlanstva RH u Maleziji i u suradnji sa Savezom hrvatskih inovatora (SHI) i HGK organizirali poslovnu konferenciju uz sudjelovanje visokih malezijskih političkih dužnosnika i poslovne zajednice.

Tom prilikom je formirana Poslovna savjetnička mreža za suradnju Hrvatske i država ASEANA, a SHI je sa tvrtkom Transformational Innovative Maverick potpisao ugovor o poslovnoj suradnji u području komercijalizacije hrvatskih inovacija i novih proizvoda.

Veleposlanik Krešo Glavač, je u uvodnom izlaganju istaknuo svjetski poznate uspjehe hrvatskih inovatora u prošlosti i pozvao malezijsku poslovnu zajednicu na suradnju u tržišnoj primjeni novih dostignuća hrvatskih inovatora, navodi se u priopćenju.

Nakon preliminarnog dijela konferencije, uslijedili su izravni poslovni kontakti (B2B) zainteresiranih poslovnih ljudi za izložene hrvatske proizvode i razgovori s nazočnim inovatorima i poduzetnicima i predstavnicima SHI-a.

U priopćenju su istaknute najvažnije tvrtke s kojima su održani razgovori: Goforth Corporation; Interstars Group; Ume Asia Pacific Properties; Transformational Innovative Maverick; NanoMalaysia; Efinity Social Enterprise; Reliacraft Engineering; Pintas; East Group Asia Pcific; Kass; Titanium Adrentex; EU – Malaysia Chamber of Commerce and Industry.

Najveće poslovne uspjehe ostvarili su predstavnici IN2 i INFOBIP, koji su i osobno nazočili izložbi.

Hrvatsko izaslanstvo predstavilo je 44. hrvatski salon inovacija INOVA – BUDI UZOR 2019, koji se u studenom ove godine, održava u Zagrebu. “Najveća hrvatska izložba inovacija privući će prema obećanjima voditelja nacionalnih izaslanstava, velik broj inovatora iz Malezije, Indonezije, Singapura, Irana i Tajvana, a očekujemo i nove partnere iz Ukrajine i Kine”, navodi se u priopćenju.

Hrvatski nastup na MTE 2019 organizirali su Savez hrvatskih inovatora i Savez inovatora Zagreba, uz, kako se ističe, veliku potporu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Hrvatske gospodarske komore.

Hrvatsko izaslanstvo se vraća u Zagreb 25. veljače u 11,50 sati letom iz Londona, stoji na kraju priopćenja.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Sud u Den Haagu 20. ožujka odlučuje o Karadžićevoj žalbi

Objavljeno

na

Objavio

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove u Den Haagu odlučit će 20. ožujka o žalbi bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je prvostupanjskom presudom 2016. osuđen na 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine tijekom rata u BiH, objavljeno je u petak navečer.

“Žalbeno vijeće planira objaviti odluku o žalbi u slučaju Radovana Karadžića 30. ožujka”, objavio je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, nasljednik Haaškog suda.

Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a utvrdilo je da nije bilo genocida u sedam općina – Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te ga je oslobodilo krivnje za taj dio optužnice.

Haški tužitelji zatražili su u završnim riječima na kraju suđenja da se Karadžića za njegovu presudnu ulogu u zločinima proglasi krivim i osudi na kaznu doživotnog zatvora. Karadžić je za sebe tražio oslobađajuću presudu.

Optužnica protiv Karadžića podignuta je 25. srpnja 1995. godine. Uhićen je 21. srpnja 2008. u Srbiji gdje se godinama skrivao i radio pod imenom dr. Dragan Dabić.

ICTY-ju je izručen devet dana kasnije.

Suđenje je započelo 26. listopada 2009., a završne riječi održane su krajem rujna 2014.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari