Pratite nas

Pregled

General Jelić: Procesuiranjem hrvatskih branitelja ugrožava se nacionalna sigurnost Hrvatske

Objavljeno

na

Način na koji se vode sudski procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH i kakve su moguće posljedice takvih presuda za Hrvate u BiH i RH’ bila je tema tribine koju su u hotelu Meteor organizirale Udruge proizašle iz Domovinskog rata Makarskog primorja i makarski Ogranak Matice hrvatske, piše mega-media.hr

Goste skupa general bojnika HV i HVO Zlatana Miju Jelića i general pukovnik HVO-a Željka Šiljega, a nazočan je bio i general bojnik HV-a Miljenko Lasić, čija je aktualna tema privukla oko dvjestotinjak hrvatskih branitelja i ostalih članova Udruga proisteklih iz Domovinskog rata te članova makarske Matice hrvatske, pozdravio je Ivan Glibota, predsjednik makarske HVIDR-e. Naglasio je da je Hrvatska obranjena zahvaljujući zajedništvu Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane te poručio kako je ono potrebno i danas kako radi opstojnosti Hrvata u BiH tako i sigurnosti Republike Hrvatske.

“Ne postoji pobjednička vojska koja je toliko sotonizirana kao što je to HVO. Koriste se razne pravne kvalifikacije po kojima se optužuju hrvatski branitelji u BiH za zlodjela koja nisu počinili, dok s druge strane nad Hrvatima u BiH su izvršena silna mučenja, više od 14 tisuća bilo ih je u logorima, broj ubijenih je gotovo 1700, i za to nitko ne odgovara. Za Muslimane ne postoji udruženi zločinački pothvat, unatoč počinjenim kaznenim djelima, jer na njihovoj strani je pravosuđe BiH, naglasio je general Jelić, i nastavio -Optužnice protiv hrvatskih branitelja nisu utemeljene, njima se falsificira povijest i iskrivljuju činjenice. Sve je to kuhinja muslimanskog vodstva u BiH kako bi se Hrvate proglasilo agresorima i zločinačkim narodom. Hrvati postaju građani drugog reda, oduzeta su im ljudska i politička prava”, upozorio je general Jelić.

Drži da je muslimanskom političkom vrhu cilj završiti ono što u ratu nisu, a to je etničko čišćenje BiH od Hrvata. Žrtva se želi proglasiti agresorom, a agresor žrtvom. Šokantno je da montirane optužnice protiv hrvatskih branitelja u BiH dolaze iz muslimanskog političkog vodstva.

“Tražimo od političkih predstavnika u Hrvatskoj da se pomogne hrvatskim braniteljima u BiH za koje su podignute optužnice, da se pomogne njihovim obranama, ali i obiteljima koje su se našle u nezavidnoj situaciji”, upozorio je general Jelić te zaključio: “Sadašnja Vlada RH prepoznala je probleme i stala u zaštitu digniteta Domovinskog rata. Svjesni su da se montiranim procesima protiv hrvatskih branitelja u BiH sudi i Hrvatskoj. Moramo stalno isticati istinu da je Domovinski rat bio pravedan, oslobodilački, a ne agresorski i zločinački.”

General Šiljeg istaknuo je da rat nije završio, nema oružane borbe ali vodi se drugim metodama, na snazi je specijalni rat. Hrvati su u Domovinskom ratu imali svijest o samostalnosti i slobodi, Srbi o Velikoj Srbiji, a Muslimanima je stalo do eskluziviteta nad BiH. Ti su procesi na djelu i provode se. Za sve te ciljeve trebaju određeni dokumenti, a u njima se kroji BiH bez Hrvata.

“Hrvata je u BiH najmanje, najlošije su geografski raspoređeni, nemaju svoj kompaktan teritorij. Ali, ne smijemo šutjeti, narod smo, imamo svoju svijest. Moramo širiti saznanja zbog čega je bio Domovinski rat, zašto nije završen i koje su posljedice”, poručio je general Šiljeg.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Odgođeno širenje OECD-a, Hrvatska će još čekati

Objavljeno

na

Objavio

Članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u četvrtak su odgodile odluku o širenju na nove zemlje kandidate iz Europe i Latinske Amerike, među kojima je i Hrvatska, no glavni tajnik Angel Gurria opovrgava da je taj proces blokiran

‘Ne, proces nije blokiran’, kazao je Gurria na konferencije za novinare u povodu godišnjeg okupljanja OECD-a na kojem nije dano zeleno svjetlo kandidaturama Hrvatske, Brazila, Argentine, Perua, Rumunjske i Bugarske.

‘Neki puta napredujete hodajući, drugi put u kasu, a ponekad u trku’, opravdavao se šef OECD-a, organizacije sa sjedištem u Parizu. U tu organizaciju nije primljen ni Brazil iako je predsjednik države Jair Bolsonaro dobio potporu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Gurria je objasnio da OECD broji 36 zemalja te da se sve moraju složiti oko prijema novih članica. Prošle godine su u tu organizaciju ušle dvije zemlje, Kolumbija i Litva.

‘Članice bi, prije nego prihvate nove zemlje, željele znati u kojem se smjeru OECD želi širiti’, kazao je za AFP jedan diplomatski izvor, potvrdivši razmimoilaženja među članicama oko tog pitanja.

OECD okuplja najrazvijenije i najbogatije zemlje svijeta koje se zauzimaju za demokraciju i tržišno gospodarstvo.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Marčetić: U Odžaku je 1945. godine nagoviještena sudbina bosanske Posavine

Objavljeno

na

Objavio

– Iako su pred nama i pred budućim istraživačima brojna otvorena pitanja i nepoznanice vezane uz zbivanja na prostoru Odžaka i odžačke Posavine u travnju i svibnju 1945., dosadašnji radovi su na ovaj ili onaj način pridonijeli popularizaciji ove teme i zanimanju stručne i šire javnosti za istu. Odžak je dokaz i simbol žrtve malog hrvatskog čovjeka koji se ne tražeći to našao u žrvnju globalnih povijesnih kretanja koja melju sve pred sobom”.

U sklopu ovogodišnje manifestacije  “Dani sjećanja” magistar povijesti Stjepan Marčertić održao je predavanje na temu Odžak i odžačka Posavina 1945. godine. Pun Centar za kulturu općine Odžak dokaz je koliko je ova tema aktualna u ovom trenutku i koliku pozornost izaziva kod ovdašnjih ljudi. Magistar Marčetić je u središte svoga izlaganja stavio ratnu operaciju vođenu na koncu Drugogog svjetskog rata na prostoru Podvučjaka, a za naš portal je kazao kako je ova tema malo istražena:

– Malo je toga do danas istraženo o svemu onome što se tih dana u Odžaku i okolnim selima događalo. Pobjedničke partizanske snage omogućile su stvaranje nove Jugoslavije, a ista ta nova Jugoslavija i njeno partijsko vodstvo idućih pedesetak godina stvarala je neku novu povijest, povijest temeljenu na gledištu pobjednika. Rijetki su objavljeni radovi o ovoj temi, pogotovo oni sistematski obrađeni, ali se možemo nadati da će se pojaviti istraživači, povjesničari, koji će znanstvenom metodom rada doći do brojnih za nas još nepoznatih činjenica, kaže Marčetić i dodaje:

– Iako su pred nama i pred budućim istraživačima brojna otvorena pitanja i nepoznanice vezane uz zbivanja na prostoru Odžaka i odžačke Posavine u travnju i svibnju 1945., dosadašnji radovi su na ovaj ili onaj način pridonijeli popularizaciji ove teme i zanimanju stručne i šire javnosti za istu. Odžak je dokaz i simbol žrtve malog hrvatskog čovjeka koji se ne tražeći to našao u žrvnju globalnih povijesnih kretanja koja melju sve pred sobom” .

Inače, Stjepan Marčetić je svoju znanstvenu radnju na temu Odžaka i odžačke Posavine 1945. godine obranio na Sveučilištu u Zadru i “zaradio” znanstveno zvanje magistra povijesti. Primjer je kako se povijest vlastitoga naroda može proučavati, znanstveno istraživati i svoja istraživanja dati generacijama kako bi više i bolje upoznali istinu o svome zavičaju.

Anto Pranjkić/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari