Connect with us

Pregled

General Kundid: Ministar obrane radi na povratku Perešinova MiG-a

Objavljeno

-

Ima li Hrvatska vojska konkretnih informacija o vijesti koja se pojavila danas u domaćim medijima, da će se MiG-21 kojim je 1991. u Austriju sletio Rudolf Perešin vratiti u Hrvatsku, i to možda već početkom svibnja, upitali su u Temi dana HRT-a generala Tihomira Kundida, zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade Knin.

– Ja ne raspolažem nekim relevantnim informacijama, no ministar obrane je tu izuzetno angažiran oko svega toga i doista s određenim entuzijazmom pristupa tome da se taj MiG vrati, ipak je i on jedan od simbola Domovinskog rata – rekao je.

Naime, portal obris.org objavio je kako bi put Hrvatske uskoro trebao krenuti MiG-21 kojim je ’91. u Austriju sletio Rudolf Perešin, pozivajući se između ostalog na objavu turističke zajednice okruga Spielberg na društvenim mrežama.

Okrug Spielberg smješten je u centralnome dijelu austrijske pokrajine Štajerske – koji obuhvaća i mjesto Zeltweg, zajedno s ondje smještenom zrakoplovnom bazom Oružanih snaga Republike Austrije i vezanim provizornim Vojnozrakoplovnim muzejom. U toj objavi od 26. travnja, prenijeli su, stoji da “tko bi želio uživo pogledati MiG-21, ima za to priliku do kraja idućeg tjedna – nakon čega se on vraća iz Vojnozrakoplovnog muzeja natrag u Hrvatsku”.

General Kundid u Temi dana gostovao je povodom 28. godišnjice od osnutka Četvrte gardijske brigade “Pauci”, jedne od legendarnih brigada Domovinskog rata. Tih časnih dana i doprinosa pripadnika četvrte brigade prisjetila se hrvatska vojska danas u Kninu i Splitu.

Uz Tihomira Kundida, koji je napomenuo kako je hrvatska javnost u ovoj prigodi danas prvi puta mogla vidjeti novu sposobnost Hrvatske vojske, onu pomorskog desanta kojega su prezentirali s borbenim oklopnim vozilima Patria, u Temi dana gostovao je i nekadašnji “pauk” Marko Vukasović.

Podsjetimo, legendarna Četvrta gardijska brigada obilježava 28. obljetnicu osnutka i tom prigodom vojarna u Kninu dobila je ime upravo po njezinu ratnom imenu – “Pauci”.

 

Čuveni MiG-21 Rudolfa Perešina uskoro se vraća u Hrvatsku?

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari