Pratite nas

BiH

General Zlatan Mijo Jelić kod Dujmovića o prijavama protiv oficira Armije BiH

Objavljeno

na

Gost u emisiji Tihomira Dujmovića ‘Iza zavjese’ u srijedu je umirovljeni general HV-a, inače najmlađi hrvatski general, Zlatan Mijo Jelić. Povod gostovanju je vijest da je DORH zaprimio 16 kaznenih prijava protiv brojnih zapovjednika Armije BIH zbog zločina počinjenih nad Hrvatima u ratu u BIH.

General Jelić, protiv kojeg je BIH tužiteljstvo podignulo optužnicu zbog ratnih zločina u Mostaru, objasniti će u emisiji kako se vode sudski procesi u BIH, kako je moguće da se u BIH podiže dvostruko više optužnica protiv Hrvata negoli protiv druga dva naroda, da do sada niti jedan jedini bošnjački časnik nije procesuiran, premda se dogodio čitav niz zločina protiv Hrvata, te kako u Državnom odvjetništvu BiH očito postoje dvostruki kriteriji.

Zlatan Mijo Jelić jedan je od prvih časnika optuženih u BiH. Kod Dujmovića će otvoreno govoriti o tome za što ga se tereti i kako je moguće da je sud optužnicu od 6.7OO stranica uspio proučiti i potvrditi za samo sedam dana.

Jelić bi trebao govoriti i o informaciji da je vještak, kojeg je angažiralo Tužiteljstvo BIH u procesu protiv njega. bivši obavještajac u Sedmoj muslimanskoj brigadi koja je počinila najveće zločine nad Hrvatima u BiH.

Čini se kako bošnjački vrh Hrvatsku vidi kao agresora na BiH, unatoč činjenicama da se za vrijeme rata u hrvatskim bolnicama liječilo više od 15 tisuća ranjenika Armije BiH te da je Hrvatska zbrinula više od pola milijuna muslimanskih izbjeglica. O svemu tome više u Dujmovićevoj emisiji ‘Iza zavjese’ u 21 i 15h na HTV1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Oskvrnuto spomen obilježje hrvatskim braniteljima u općini Ravno nedaleko od Dubrovnika

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ravno.ba (Arhiva)

Nepoznati počinitelji oskvrnuli su spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u mjestu Slivnica na krajnjem jugoistoku općine Ravno, nedaleko od granice s Hrvatskom u dubrovačkom zaleđu.

Kako su u srijedu izvijestili iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, policiji je prijavljeno kako je oskvrnuto spomen-obilježje nakon čega su pripadnici policijske ispostave Ravno obišli mjesto na kojemu se dogodio ovaj izgred.

U mjestu Slivnica koja je prije rata pripadala općini Trebinje, policajci su zatekli četiri potpuno polomljena kamena križa te uništenu spomen-ploču na kojoj su bila ispisana imena poginulih hrvatskih branitelja.

U razgovoru s mještanima pripadnici policije su došli do saznanja da je spomen-obilježje uništeno u ponedjeljak.

Nakon provedenog očevida policijskih službenika policijske uprave Čapljina policija traga za počiniteljima ovog vandalizma, priopćeno je iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije.

Općina Ravno na jugu BiH, koji je uglavnom nastanjen Hrvatima, prvo je mjesto koje je stradalo u agresiji rezervista i tzv. JNA u jesen 1991., daleko prije početka rata u BiH.

(Hina)

 

13.10.1991. Spaljeno hrvatsko selo Ravno

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Kardinal Puljić: Politika u BiH koja se vodi na štetu drugoga mora prestati

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Viko Puljić kazao je u srijedu kako je u Bosni i Hercegovini nužno pokazati više zalaganja za opće dobro i da je to jedini način da se prevladaju sadašnje političke napetosti u toj zemlji upozorivši kako mora prestati vođenje politike na štetu drugoga.

“Dobro pobjeđuje sve. Ako u ovom društvu zavlada dobro, onda će ono zračiti dobrotom, a ono razbija ledenu masu nepovjerenja i mržnje”, kazao je kardinal Puljić novinarima u Sarajevu komentirajući trenutačno stanje u BiH opterećeno sve većim nepovjerenjem i jačanjem političkih sukoba.

Kardinal Puljić je upozorio kako to nije samo politički nego i društveni problem koji truje međuljudske odnose.

“Previše je negativnoga, ono ubija”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Njegova je poruka kako je u bosanskohercegovačkom društvu važno naći pozitivnu energiju koja će poštivati čovjeka, dostojanstvo i njegova prava, a postavio je pitanje koliko se itko u BiH doista brine da ljudska prava zažive u različitosti.

Kardinalova je poruka kako se u slučaju BiH svi ponašaju koristoljubivo i to na račun drugoga.

“Prevažna je jednakopravnost u tim relacijama, samo treba imati dobru volju. Ne možemo graditi sreću na tuđoj nesreći”, kazao je kardinal Puljić.

On je ove poruke iznio u povodu obilježavanja 16. prosinca kao nedjelje Caritasa u BiH, dodajući kako je to povod za zajedničko zauzimanje za izgradnju boljeg i pravednijeg društva u kojemu će svaka osoba moći živjeti u dostojanstvu, slobodi savjesti i odgovornosti.

U nedjelji Caritasa Crkva želi probuditi svijest i odgovornost prema daru vjere, a kardinal Puljić je kazao kako je to poticaj svakom kršteniku da djelima pokaže svoju vjeru koje nema bez duha solidarnosti.

(Hina)

 

Božo Petrov: Krajnje je vrijeme da preuzmemo odgovornost za Hrvate u BiH!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari