Connect with us

Povijesnice

General Praljak u jednom od zadnjih intervjua: “Sloboda se brani smrću… Prepun sam smrti mojih vojnika u meni”

Published

on

“Jednom sam rekao da neću bježati. To je moćna institucija. Što ću ja dobiti, kakav će taj križ biti, ja sam vam odgovorio. Kakav god on bio, (…) ja ću taj križ ponijeti”, rekao je tada Slobodan Praljak.

Kratko prije odlaska u Haaag, 5. travnja 2004., general Slobodan Praljak gostovao je sredinom ožujka na tadašnjoj Hercegovačkoj televiziji te dao jedan od svojih zadnjih intervjua, jer mu je nakon objave optužnice bilo zabranjeno javno govoriti. Intervju je prenio portal Tomislavcity.com.

“Sloboda se brani smrću. Sloboda se branila smrću i ovo što se sad nama događa, što meni daje mirnoću moga života, odlaska u Haag, jest smrt mojih vojnika u meni. Ja sam prepun njihove smrti, svaka moja ćelija, svi dijelovi moga tijela su napunjeni smrću i nekih mojih prijatelja koji su umrli ranije, oni koje smo zvali hrvatski nacionalisti u vrijeme komunizma, i ovih mladića koji su po svom opredjeljenju, po svojoj želji, a po mojoj zapovjedi, išli na bojišnicu, na crte. Ja ih ne zaboravljam, oni stoje u meni, oni su živi, oni su poginuli, ali njihova smrt je moj život, oni stoje u meni.

I ja ih proživljavam i ničeg se ne bojim, svjestan činjenice da nijedan sud koji bi smjerao na minimum pravednosti ne bi mogao prigovoriti ničemu što smo mi radili, onoliko koliko smo mogli”, kazao je tada Praljak novinaru Ivanu Bakoviću.

Na pitanje boji li se odlaska u Haag, odgovorio je: “Jednom sam rekao da neću bježati. To je moćna institucija. Što ću ja dobiti, kakav će taj križ biti, ja sam vam odgovorio. Kakav god on bio, (…) ja ću taj križ ponijeti. Nije to samo žrtvovanje, ja se tamo ne idem samo žrtvovati. Mene žrtvuju, mene žrtvuju Molosi, neke zle sile koje sam ja proučavao od Sokratove obrane od smrti naovamo, pa svih Shakespearovih tragedija pa sankilota, pa hugenota, pa tako dalje. Sto milijuna ljudi je ubijeno u komunizmu. (…) To je naprosto tako. Svijet funkcionira kao jedno veliko zlodjelo u kome se svako malo pojavljuju brzi djelitelji pravde. Izvitoperuju u okviru nekakvih interesa u kojima evo mi nismo u mogućnosti.

Baković ga je potom podsjetio na jednu njegovu izjavu, kada je kazao: “Ako ćemo mi završiti u Haagu, jer su oni jaki, a ne zato što su pravedni, prije ili kasnije neka će pokoljenja reći da je netko bio kreten i izdajica, a netko častan čovjek”. Upitan ostaje li i dalje pri tome, Praljak je kratko kazao: “U potpunosti ostajem.”

Srami se haški sude, svake suze s našeg lica

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari