Pratite nas

Pregled

‘General’ seli u Zadar, snima se scena ključnog razgovora o Oluji

Objavljeno

na

Mi smo sretni što smo konačno krenuli u ovaj projekt i fizički počeli snimati, ima 15-ak dana. Za sada se snimanje dobro odvija, a za tjedan dana stižemo u Zadar.

Ovo je izuzetno važan i skup projekt jer se puno toga snima na lokacijama koje su autentične i upravo ćemo zbog toga puno vremena provesti u Zadarskoj županiji. Moramo napraviti taj film onako kako to zaslužuje general Gotovina i Domovinski rat – kazao je Marko Vrdoljak, direktor tvrtke AMV Produkcija i koproducent filmskog projekta General.

Za film je veoma bitno da se snima na autentičnim lokacijama kako bi se pravilno interpretirala naša povijest. Snimanje se odvija uz operativnu podršku Filmskog ureda Zadar.

Koproducent Marko Vrdoljak navodi kako ovaj film treba pokazati kako izgleda zemlja za koju se general Gotovina borio i žrtvovao, a prvi blok snimanja trajat će 19 dana tijekom kojih će se u Zadru snimiti scena razgovora generala Bobetka i generala Gotovine o akciji.

Film i serija snimat će se na različitim lokacijama: Velebit, Knin, Livno, Šepurine, Zadar, Prkos, Kašić, Islam Grčki, Obrovac, Škabrnja, Sljeme, Lučko, Crna Mlaka, Imotski, Split, Pag, Pirovac, Turanj, Pakoštane, Peruća, Rijeka, Erdut, Dalj i Zagreb.

„24. studenoga 2012. godine na ovome sam mjestu uputio pozdrav i riječi dobrodošlice jednom od najvećih junaka Domovinskog rata -Anti Gotovini.. Onome tko se; nakon dugih godina provedenih u nastavku borbe za slobodu, u godinama odbacivanja nepravedne optužbe koja je osporavala legitimnost hrvatske države i pravednost obrambenog Domovinskog rata, koja je hrvatske branitelje proglašavala zločincima, a njega i kolege generale zlikovcima; napokon kao slobodan čovjek vratio svojoj obitelji, svom domu, svojoj Domovini“, rekao je na početku konferencije za novinare župan Stipe Zrilić i dodao da je povijest ljudskog roda povijest  ratovanja, povijest patnje, povijest žrtve.

„Novija hrvatska povijest, nažalost, nije drugačija. Kažu da iz prošlosti treba učiti kako se ne bi ponavljale pogreške. Ali zato ju treba i dobro proučiti i pravilno interpretirati.

Umjetnost, pak, pa i ona filmska, uvijek donosi svoju interpretaciju stvarnosti.“, rekao je župan Zrilić i  spomenuo  da željno iščekuje film General jer je i  osobno sudjelovao u mnogim od događaja koji će biti prikazani, kao i susretao osobe koji će postati filmski likovi.

„U Domovinskom ratu hrvatski narod je iznjedrio velikog vojskovođu koji se zove Ante Gotovina i koji se prvi pod hrvatskim barjakom borio za hrvatski narod i interes. O takvom vojskovođi apsolutno treba snimiti film. Povijest će o njemu suditi iz povijesnih dokumenata, a filmska umjetnost je jedna druga razina.

Poznavajući rad redatelja Antuna Vrdoljaka sigurni smo da će život i djelo Ante Gotovine biti dobro prikazani te da ćemo saznati o njemu nešto što i dosad nismo znali i što možda u povijesnim arhivima neće biti svima dostupno“, rekao je Radovan Dunatov, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i sport Grada Zadra.

Marko Vrdoljak, direktor tvrtke AMV Produkcija i koproducent filmskog projekta General zahvalio je svima koji su podržali ovaj projekt, a na poseban način Zadarskoj županiji i Gradu Zadru te Udruzi  veterana vojne policije Domovinskog rata RH koji pomažu u pronalaženju osoba – statista za potrebe filma.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Željka Mitrović Jurić: Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.

Objavljeno

na

Objavio

Fotografija uplakane djevojčice u plavom kaputiću obišla je svijet: “Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.”

Fotografija Željke Mitrović Jurić, uplakane djevojčice u plavom kaputiću koja je iz Vukovara potjerana 1991. godine obišla je svijet.

Tada šestogodišnju Željku Mitrović Jurić i njezinih četvero sestara i braće te majku srpski su okupatori nakon pada Vukovara odveli u logor u Srijemsku Mitrovicu, odakle su poslije prebačeni u Zagreb. U Zagrebu su kao prognanici živjeli više od deset godina, dok se kao povratnici nisu vratili u Vukovar.

Željka koja je danas majka osmogodišnje djevojčice napisala je knjigu pjesama “ Moja rijeka suza“ koju je predstavila u InMagazinu Nove TV gdje je gostovao i njezin brat Antonio Okreša s tamburaškim sastavom Allegro.

Tom se prilikom prisjetila što je proživljavala prije 26 godina.

„Taj period mog života je jako težak, moje djetinjstvo je ostalo zaključano u 91. Godini. Danas sam majka djevojčice od 8 godina kojoj je teško objasniti zašto sam ja tada plakala i zašto nemam druge fotografije iz svoga djetinjstva“, kaže Željka.

Ističe kako se u tim trenucima osjećala ljubav, zajedništvo i vjera u Boga

„Za vrijeme Domovinskog rata nisam bila u skloništu, već smo cijeli rat proveli u zgradi gdje su nas obilazili mnogi branitelji. Donosili su nam slatkiše i igrali se s nama tako da mi nismo osjećali taj strah rata.

“Imali smo zaštitu i branitelje te smo znali da će nas oni sačuvati“, kaže Željka.

Na naslovnici Željkine knjige nalazi se njezina osmogodišnja kći u istom kaputiću kojeg je i ona nosila prije 26 godina.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Don Damir Stojić: Gledam u Vukovaru lik Isusa koji je prolazio Kalvariju

Objavljeno

na

Objavio

“Gledam u Vukovaru lik Isusa koji je prolazio Kalvariju. Isusa koji je trpio odbačenost, nepravdu i patnju u krvi i suzama, s teškim križem na leđima, na kojem raspet umire.

Ponovno isto proživljava gledajući Vukovar, kojeg razaraju neprijatelji zbog kojih slane suze teku po Njegovim otvorenim, krvavim ranama. O kako to boli! Bože oprosti im jer ne znaju što čine! On je tu, suosjeća. Raspet je s njim. Gleda u nebo i vapi Bogu. Ispod križa evo Majke tješiteljice s glavom polegnutom na zemlju natopljenu suzama i rukama sklopljenim u molitvu. Opet osjeća onu istu bol u srcu.
Svršeno je!
Došao je kraj patnjama, početak novog života. Grad mrtvih postaje gradom živih s novim domom na nebu.

O sveti Vukovaru, hvala ti što si dao svoj život za mene i ostatak Hrvatske. Neka ova ilustracija bude moj mali znak velike zahvalnosti ljudima koji su stradali u ratu i njihovim obiteljima.
Blagoslovile vas Božje ruke i ruke naše nebeske Majke.”

Don Damir Stojić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari