Connect with us

Pregled

General Štimac: Rafalei će pridonijeti da Hrvatska bude sigurna članica NATO-a

Objavljeno

-

Foto: Hina

Sutra će u Hrvatsku sletjeti prvih šest borbenih zrakoplova Rafale F3-R, kojima će upravljati hrvatski piloti.

Riječ je o polovini eskadrile od 12 moćnih borbenih lovaca koje smo kupili od Francuske. O tome koliko je modernizacija Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bila nužna za HV, ali i za sigurnost nacionalnog zračnog prostora razgovarali su u emisiji Studio 4 s umirovljenim generalom HRZ-a Josipom Štimcem, članom glavnog odbora HGZ-a.

– Tko čeka taj dočeka. Mi smo se u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu zalagali, nadali smo se još od završetka rata da ćemo obnoviti našu flotu borbenih aviona suvremenim zapadnim borbenim avionima, ali to se, evo, odgađalo. Naravno da je to velika pomoć za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske, za Oružane snage, a posebno za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i mislim da je to nešto što će pridonijeti da Hrvatska bude sigurna članica NATO-a koja će pridonijeti svojim naoružanjem, prije svega svojim ljudima, pilotima i tehničarima općoj sigurnosti u Europi i svijetu, rekao je.

Sutra će, preletom od Bordeauxa do Zagreba, za jedan sat i 40 minuta piloti Hrvatske vojske koji su prošli obuku u Francuskoj dovesti moćne lovce i nove čuvare našeg zračnog prostora.

– To samo pokazuje da su naši ljudi izuzetno sposobni, da vrlo brzo prelaze s jedne zastarjele tehnike, koja je u svakom slučaju odradila svoje, i to je jako dobro. S MiG-ovima smo bili jako zadovoljni, međutim, to je ipak druga generacija aviona, ovo je 4+, skoro, peta generacija aviona, znači, tehnologija je otišla, ali vidjeli smo da niti tehničari koji usvajaju njihovo održavanje, a pogotovo piloti koji trebaju letjeti na njima, da nemaju nikakvih problema pri usvajanju te nove tehnologije, rekao je Štimac.

– Rafale je takav sustav, takav avion koji može predvoditi roj nekakvih bespilotnih letjelica, dronova ili bilo čega drugoga. Međutim, može i sam sudjelovati u borbenim djelovanjima. Rafale je borbeni sustav koji može sam otkrivati ciljeve u zraku, na zemlji, ima moćne radare, ima moćne sustave naoružanja i može djelovati na velikim daljinama, rekao je Štimac.

U Hrvatsku stižu i američki helikopteri Black Hawk.

– Mi smo se odlučili da ćemo ići sa zapadnom tehnologijom. Ne mogu reći da helikopteri Mi-8 nisu dobri, ali prelazak na Black Hawk je zaista nešto što će unaprijediti sve naše mogućnosti, koje Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatska vojska trebaju imati, istaknuo je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas