Connect with us

Zanimljivosti

General Tomo Medved – heroj s Banovine koji je spašavao ranjenog Gordana Lederera

Objavljeno

-

Novi ministar branitelja Tomislav Medved je više od pet godina bio sudionik Domovinskog rata, o čemu svjedoče i podaci iz Registra o njegovom broju dana u borbenom sektoru – ukupno 2055, od toga više od 1700 u MORH-u. U studenom 1990. godine dragovoljno se javio u postrojbu Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje, a godinu kasnije postavljen je na dužnost zapovjednika voda u 2. bojni 1. gardijske brigade, a uskoro je postao i zapovjednik satnije.

Jedan je od junaka u poznatom spotu Gordana Lederera “Banijska praskozorja”, a upravo je Medved nakon što je Lederer 10. kolovoza 1991. ranjen iz snajpera zvao generala JNA Andriju Rašetu da pošalje helikopter koji bi ga prevezao u bolnicu. Rašeta je odbio i Lederer je iste noći preminuo u vozilu Hitne na putu za Zagreb.

Nakon završetka Domovinskog rata, Medved nastavlja vojnu karijeru. Prvostupnik je ekonomije i školovani časnik koji je završio Zapovjedno-stožernu školu Blago Zadro i Ratnu školu ban Josip Jelačić. Prije sedam godina promaknut je u čin brigadnog generala, a nositelj je i niza državnih odličja poput onog Kneza Domagoja koji se dodjeljuje za junaštvo u ratu. U prošlom sazivu Sabora bio je vanjski član saborkog Odbora za obranu.

Medved najavio žurno rješavanje problema i razgovor o šatoru

Kandidat za ministra branitelja Tomo Medved rekao je u utorak da mu je vizija Ministarstvo branitelja učiniti dostupnim i raspoloživim svim hrvatskim braniteljima.

“Nakon prihvaćanja moje kandidature od strane predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića vizija je Ministarstvo branitelja učiniti dostupnim i raspoloživim svim hrvatskim braniteljima, s jasnim ciljem, kako bi ono ispunilo svoju svrhu u skladu s današnjim vremenom”, rekao je Medved gostujući u Dnevniku HRT-a.

Upoznat je, kaže, s određenim umanjenjima za Ministarstvo branitelja u okviru prijedloga državnog proračuna te najavljuje da će, nakon što preuzme Ministarstvo, sagledati sve stavke i vidjeti na kojim pozicijama bi eventualno bilo poteškoća. “Sagledat ćemo sve okolnosti i uvjeren sam da će Ministarstvo funkcionirati s ovim predloženim financijskim planom”, istaknuo je.

Za prosvjed i šator u Savskoj komentirao je da je posljedica niza problema koji su se događali u braniteljskoj populaciji unazad nekoliko godina. “Preuzimanjem Ministarstva započet ćemo žurno rješavanje tih problema, a nakon toga i razgovor o samom šatoru”, najavio je Medved. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari