Pratite nas

Religija i Vjera

Genijalan mi je način na koji Papa pokazuje na Njega i nju – Krista i Gospu

Objavljeno

na

Gledao sam njegovu propovijed na Filipinima, dok su očekivali novi tajfun, a on došao govoriti o prošlom tajfunu i njegovim žrtvama i posljedicama. On u kabanici. Govori na španjolskom, iz srca. Onaj narod, djeca Božja, svi u kabanicama, pokisli, strpljivo gledaju, slušaju, a suze im lagano teku niz oči… A papa, zahvaćen onim istim Kristom koji je nekoć pozvao prvog papu, Petra na obali Galilejskog jezera i rekao mu da ide za njim…

Ovaj papa mi je genijalan. Gledao sam njegovu propovijed na Filipinima, onu propovijed dok su očekivali novi tajfun, a on došao govoriti o prošlom tajfunu i njegovim žrtvama i posljedicama. On u kabanici. Govori na španjolskom, iz srca. Onaj narod, djeca Božja, svi u kabanicama, pokisli, strpljivo gledaju, slušaju, a suze im lagano teku niz oči… A papa, nadahnut, prodahnut, zahvaćen onim istim Kristom koji je nekoć pozvao prvog papu, Petra na obali Galilejskog jezera i rekao mu da ide za njim…

On pokazuje. Ukazuje. Upire prstom i pokazuje rukom, tijelom, duhom, dušom na nekoga Drugoga. Ne na sebe. Jer on – on je nemoćan. I koje riječi uputiti ljudima koji su izgubili sve; svoje najbliže, kuće, imanja, možda neki čak i vjeru… Svoje riječi? Riskantan potez. Naša objašnjenja su manjkava. Suha. Bezlična. Često ne drže vodu. Često ni sami ne vjerujemo u njih. Često mi se samome stegne grlo na sprovodima i pri posjetu bolesnicima, umirućima i onim siromašnima koji su ostali bez ičega… Njima zbilja nije pametno sebe donositi. Svoju pamet. Svoje ideje. Oni su oni prvi kod kojih valja započeti donositi Krista. Pa onda krenuti bez iznimke dalje.

A papa? Papa pokazuje. Najprije na Kristov križ. Neka On govori. On koji je sišao s neba za nas, mučen, raspet, umro i pokopan… Uskrsnuo. On. Bog i čovjek. Pa onda pokazuje na Gospu.
Njoj evo i poseban odjeljak. Gospa. Veli Papa za nju – Mama. A gledaš u onaj narod, u one vjernike kojima Gospa nije tek nekakav materijal za plakat ili karikaturu. Oni zbilja vjeruju. Vjeruju u Boga i vjeruju u Gospinu majčinsku blizinu i brižljivost. A Papa im govori o tišini u kojoj se djeca, kad ne znaju naći odgovora ili kad ih je strah, hvataju svoju majku za ruku svojom ručicom. U strahu traže Majčino okrilje i zaštitu. I pozva ih da učine to isto. Ne vjerujući u iluziju, utvaru ili bajku. Taj prizor, ta snimka koju sam pogledao, su prikazali ljude koji vjeruju. Oni zbilja vjeruju. Plaču i vjeruju.

I šute. Kraj propovijedi, te kratke propovijedi je bila tišina, šutnja na koju je Franjo pozvao. Propovijedao sam isto ono što i on u prošlu nedjelju. U Evanđelju su se spominjale Kristove riječi: Dođi i vidi. I to je taj Bog u kojeg vjerujemo. To je Njegova majka, Bogorodica. Moj Bog. Moja Majka. Mama. Dođem i gledam i ne znam kome bih se više čudio. Njima – koliko me vole. Ili sebi – koliko ih malo ljubim i koliko ih često zaklonim svojim stasom, glasom, riječima, djelima, pojavom…

A ove dvije ruke služe za ono što je Papa učinio u propovijedi. Za pokazivanje na Njega i Nju. Krista i Gospu.

fra Željko Barbarić / Bitno.net

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Kardinal Puljić: Crkva ispunjava svoje financijske obveze

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ustvrdio je u petak kao nema ničega spornog u odluci kojom se dio crkvene imovine u Dubrovniku predaje hrvatskoj vladi kao udio za vraćanje duga po kreditnim obvezama ocijenivši pri tom kako su drukčije tvrdnje dio već viđene”negativne kampanje” protiv Crkve.

Komentirajući novinarima u Sarajevu otvoreno pismo što ga je hrvatski Centar za mirovne studije (CMS) uputio vladi zbog odluke o preuzimanju dijela duga Vrhbosanske nadbiskupije prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) kardinal Puljić je kazao kako u tome ne vidi nikakav problem jer Crkva vraća svoje dugove.

“Ne radi se ni o kakvom oprostu (duga) nego jednostavno o davanju naše imovine pod taj dug koji imamo, a sve ostalo – to je kampanja iz Hrvatske koja inače prema nama često puta negativno pristupa bez da cjelovitu istinu sazna”, kazao je kratko kardinal Puljić.

CMS u otvorenom pismu kritizira odluku hrvatske vlade o preuzimanju duga Vrhbosanske nadbiskupije prema HBOR-u uz tvrdnju kako je ionako riječ o kreditu kojega takva banka nije smjela odobriti.

Za kredit koji je bez kamata nešto veći od tri milijuna eura Vrhbosanska je nadbiskupija kao zalog dala nekretnine u Dubrovniku a u CMS-u tvrde kako su iste nekretnine dva puta založene odnosno kako je na isti način podignut još jedan kredit od 4,5 milijuna eura što smatraju krjanje problematičnim.

Prodajom nekretnina u Dubrovniku dug Vrhbosanske nadbiskupije HBOR-u bi trebao biti smanjen za oko milijun eura.

Iz CMS-a su od vlade i uprave HBOR-a zatražili pojašnjenje zbog čega je ta banka uopće dala kredit pravnoj osobi koja nije registrirana u Hrvatskoj ali i kako je moguće da zalog za vraćanje duga bude nekretnina koja je do 2007. godine bila vlasništvo Hrvatske a potom je prepisana Vrhbosanskoj nadbiskupiji te zašto HBOR tu nekretninu nije ovršio kada Vrhbosanska nadbiskupija više nije bila u stanju vraćati kredit.

Kardinal Puljić: Jednima se u Haagu sudi što su dijelili BiH, a drugi su nagrađeni jer su je podjelili

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Pokrenuta kampanja za obilježavanje 1700 km Zavjetnog hodočašća kroz Marijanska svetišta

Objavljeno

na

Objavio

Marijanski zavjet za Domovinu projekt je istoimene Bratovštine, koja je treću godinu zaredom organizirala zavjetno hodočašće kroz Marijanska svetišta dugo više od 1700 km.

Kako bi ruta hodočašća postala dostupna svima koji tim putem žele proći na svoju nakanu i svrhu tijekom cijele godine, pokrenuta je velika svjetska crowdfunding kampanja s ciljem prikupljanja sredstava za označavanje rute.

Tako bi i Hrvatska dobila svoju dugoočekivanu verziju poznatog španjolskog ”Camina” kojim već godinama prolaze na deseci tisuća hodočasnika, a doprinos tome može dati svatko.

S ciljem da ovo hodočašće postane dostupno, poznato i javno kako hrvatskim hodočasnicima, tako i onima iz cijelog svijeta, jučer, 12.prosinca 2017. pokrenuta je javna kampanja prikupljanja sredstava za označavanje rute hodočašća i to na dva načina: putem crowdfunding platforme dostupne u cijelom svijetu na sljedećem linku: https://www.generosity.com/faith-religion-fundraising/help-us-mark-the-way-of-our-lady-marijanski-zavjet/x/17817488 ili uplate na račun Bratovštine kao donaciju ”Za označavanje Zavjetnog hodočašća”.

U današnjem svijetu, u kojem nas puno toga ometa i izaziva stres, hodočašće pješice predstavlja poseban način postizanja unutarnjeg mira, boljeg upoznavanja sebe i drugih te promišljanja o smislu života, odlukama i ciljevima.

Ovim putem vas pozivamo da medijski podržite ovu inicijativu objavom sadržaja i linka kampanje kako bi svi zainteresirani dobili informaciju i imali mogućnost dati svoj doprinos označavanju Zavjetnog puta!

Više o Marijanskom zavjetnom hodočašću možete vidjeti u dokumentarnom filmu:

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari