Pratite nas

BiH

Genijalni Tuđman

Objavljeno

na

Svakog čestitog čovjeka moraju ražalostiti događaji u Ukrajini. Ljudi ginu, bivaju pretučeni, zapaljeni, propucani … a da zapravo ni sami često ne znaju što se točno događa i kuda sve to vodi.

Putinovi postupci, na žalost, sve više podsjećaju na Miloševićeve, zbog toga će on na međunarodnom planu polako gubiti podršku tradicionalista koji su u njega polagali nemale nade. Činilo se naime da se on svojim odlučnim stavom oko tzv. nevladinih građanskih udruga, koje su često puki promotori stranih interesa u nekoj zemlji, i moralnog relativizma, koji pokušavaju diljem svijeta nametnuti globalisti, može učinkovito suprotstaviti rastakanju najvrjednijih tradicija zapadne civilizacije. Ironično je da Rusija spašava Zapad, ali tko se utapa, za slamku se hvata.

No, kako se stvar u Ukrajini razvija, sve više podsjeća na otimanje teritorija jednoj suverenoj državi. Otimač je, naravno, Rusija pa je teško gajiti simpatije za njezine postupke. Znakovita je i nesposobnost nove ukrajinske vlasti da se tome učinkovito suprotstavi. Više puta najavljivana, počimana i obustavljana ”antiteroristička akcija” ukrajinskih snaga očito ne daje željene rezultate, kaos u zemlji je sve veći, a separatisti postaju sve jači. Kako će sve to završiti, teško je prognozirati. Najgora je i prilično izgledna mogućnost da se mrcvarenje Ukrajine nastavi još dugo. U tom slučaju najviše gube Ukrajinci, no i Rusija će s vremenom sve više gubiti, na gubitku će biti i EU, dok razvoj situacije odgovara jedino Sjedinjenim Američkim Državama. Stoga je prilično vjerojatno da su Amerikanci razvoj situacije u smjeru sukoba malo i pogurali. Ako je vjerovati izjavi jedne američke dužnosnice, s oko pet milijardi dolara.

Prateći kako se teško i uglavnom neuspješno ukrajinske vojne i policijske snage pokušavaju oduprijeti rastakanju zemlje, nama Hrvatima ne preostaje ništa drugo nego zahvaliti Bogu što smo devedesetih na čelu zemlje imali Tuđmana. Tek kada usporedimo nesnalaženje Ukrajine, koja je u sukob ušla kao suverena zemlja s vlastitom vojskom i policijom, s Hrvatskom devedesetih, bez vojske,  bez policije i bez međunarodne potpore – postaje nam jasno koliko je Tuđman bio genijalan, koliko su na brzinu formirane hrvatske snage bile dobro vođene i koliko je ljudskih života zapravo spašeno!

Ova današnja Hrvatska Tuđmanu to uglavnom ne priznaje, štoviše često se od raznih mudrosera može čuti kako su Hrvatsku stvorili branitelji, da Tuđman uopće nije bitan i da bi Hrvatska u ratu bila podjednako uspješna, ako ne i uspješnija da je na čelu zemlje bio netko drugi. Recimo, Jozo Radoš ili Željka Antunović. Naravno, Hrvatsku su stvorili branitelji, ali pod Tuđmanovim vodstvom jer bez vodstva nikada i nigdje nije ništa spomena vrijedno stvoreno.

Bila mi je ovih dana u posjetu prijateljica iz Ukrajine, sveučilišna profesorica, obrazovana i inteligentna žena. Reče mi: ”Zašto u Hrvatskoj svi tako loše govore o Tuđmanu? Da je nama sada jednog Tuđmana, lakše bismo izašli na kraj s Rusima!” To što ne vidimo mi, vide iskreni stranci, a vide i neprijatelji Hrvatske. Zato takvi tako žestoko i i napadaju Tuđmana iako je pokojni već gotovo petnaest godina.

A Ukrajine što se tiče, ne pronađe li uskoro svoga Tuđmana, čeka je duga, mukotrpna i neizvjesna borba da podložnost Rusiji zamijeni nešto mekšom, no financijski pogubnijom podložnošću Europi i Americi. Još jedna ironija povijesti. Krvava ironija, kakve već ironije povijesti jesu.

Damir Pešorda/hrsvijet

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari