Pratite nas

BiH

Genijalni Tuđman

Objavljeno

na

Svakog čestitog čovjeka moraju ražalostiti događaji u Ukrajini. Ljudi ginu, bivaju pretučeni, zapaljeni, propucani … a da zapravo ni sami često ne znaju što se točno događa i kuda sve to vodi.

Putinovi postupci, na žalost, sve više podsjećaju na Miloševićeve, zbog toga će on na međunarodnom planu polako gubiti podršku tradicionalista koji su u njega polagali nemale nade. Činilo se naime da se on svojim odlučnim stavom oko tzv. nevladinih građanskih udruga, koje su često puki promotori stranih interesa u nekoj zemlji, i moralnog relativizma, koji pokušavaju diljem svijeta nametnuti globalisti, može učinkovito suprotstaviti rastakanju najvrjednijih tradicija zapadne civilizacije. Ironično je da Rusija spašava Zapad, ali tko se utapa, za slamku se hvata.

No, kako se stvar u Ukrajini razvija, sve više podsjeća na otimanje teritorija jednoj suverenoj državi. Otimač je, naravno, Rusija pa je teško gajiti simpatije za njezine postupke. Znakovita je i nesposobnost nove ukrajinske vlasti da se tome učinkovito suprotstavi. Više puta najavljivana, počimana i obustavljana ”antiteroristička akcija” ukrajinskih snaga očito ne daje željene rezultate, kaos u zemlji je sve veći, a separatisti postaju sve jači. Kako će sve to završiti, teško je prognozirati. Najgora je i prilično izgledna mogućnost da se mrcvarenje Ukrajine nastavi još dugo. U tom slučaju najviše gube Ukrajinci, no i Rusija će s vremenom sve više gubiti, na gubitku će biti i EU, dok razvoj situacije odgovara jedino Sjedinjenim Američkim Državama. Stoga je prilično vjerojatno da su Amerikanci razvoj situacije u smjeru sukoba malo i pogurali. Ako je vjerovati izjavi jedne američke dužnosnice, s oko pet milijardi dolara.

Prateći kako se teško i uglavnom neuspješno ukrajinske vojne i policijske snage pokušavaju oduprijeti rastakanju zemlje, nama Hrvatima ne preostaje ništa drugo nego zahvaliti Bogu što smo devedesetih na čelu zemlje imali Tuđmana. Tek kada usporedimo nesnalaženje Ukrajine, koja je u sukob ušla kao suverena zemlja s vlastitom vojskom i policijom, s Hrvatskom devedesetih, bez vojske,  bez policije i bez međunarodne potpore – postaje nam jasno koliko je Tuđman bio genijalan, koliko su na brzinu formirane hrvatske snage bile dobro vođene i koliko je ljudskih života zapravo spašeno!

Ova današnja Hrvatska Tuđmanu to uglavnom ne priznaje, štoviše često se od raznih mudrosera može čuti kako su Hrvatsku stvorili branitelji, da Tuđman uopće nije bitan i da bi Hrvatska u ratu bila podjednako uspješna, ako ne i uspješnija da je na čelu zemlje bio netko drugi. Recimo, Jozo Radoš ili Željka Antunović. Naravno, Hrvatsku su stvorili branitelji, ali pod Tuđmanovim vodstvom jer bez vodstva nikada i nigdje nije ništa spomena vrijedno stvoreno.

Bila mi je ovih dana u posjetu prijateljica iz Ukrajine, sveučilišna profesorica, obrazovana i inteligentna žena. Reče mi: ”Zašto u Hrvatskoj svi tako loše govore o Tuđmanu? Da je nama sada jednog Tuđmana, lakše bismo izašli na kraj s Rusima!” To što ne vidimo mi, vide iskreni stranci, a vide i neprijatelji Hrvatske. Zato takvi tako žestoko i i napadaju Tuđmana iako je pokojni već gotovo petnaest godina.

A Ukrajine što se tiče, ne pronađe li uskoro svoga Tuđmana, čeka je duga, mukotrpna i neizvjesna borba da podložnost Rusiji zamijeni nešto mekšom, no financijski pogubnijom podložnošću Europi i Americi. Još jedna ironija povijesti. Krvava ironija, kakve već ironije povijesti jesu.

Damir Pešorda/hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dodik: Političari iz Sarajeva žele da se u BiH prije izbora uvuče oko 150.000 migranata

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik RS-a Milorad Dodik optužio je Veliku Britaniju da radi protiv vlasti u tom bh. entitetu, te naglasio da je u Bosnu i Hercegovinu ušlo daleko više migranata nego što pokazuju službeni podaci.

Dodik ponovno tvrdi da su “Britanci koji su došli u BiH specijalisti za destabilizaciju”.

Oni su samo formalni zaposlenici u vojnoj strukturi… Specijalisti su koji rade na društevnim mrežama, medijima, prisluškivanju, stvaranju općeg kaosa i primarno destabilizaciji RS, jer je to tako njihovim planom predviđeno.

Sve ostalo, pa i ovo što govori britanski veleposlanik u BiH, je obična laž, jer mi od ranije znamo za određene najave.

Britanska vlada je prije godinu dana odobrila devet milijuna funti za programe pomoći spečavanju ruskog utjecaja na ovom prostoru Balkana. Ciljna točka su RS i Srbija…I vidite na koji način oni to rade… – ustvrdio je entitetski predsjednik.

Dodao je i da narod mora biti svijestan da se ne može računati na dobronamjernost Britanaca.

Oni su u funkciji stvaranja unitarne i centralizirane BiH… – istaknuo je on. Ponovio je da u RS-u ne želi stacioniranje ili zadržavanje migranata, a da je njihov broj u BiH pet puta veći od službenih brojki i da ulaze pored graničnih prijelaza.

Ovo je namjerna akcija političkog Sarajeva, zajedno s obavještajnom služnom, da se u BiH prije izbora uvuče, kako su oni planirali oko 150.000 migranata, da im se regulira azilanski status, kako bi kasnije mogli dobiti državljanstvo BiH ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima.

RS, kaže, ne može spriječiti da se to radi u Federaciji BiH, ali može u RS i ima određene planove, o kojima nije iznosio detalje.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Postoje snimke da je Dudaković vršio egzekucije?!

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo BiH vodi intenzivnu istragu protiv bivšeg generala i zapovjednika 5. korpusa A RBiH Atifa Dudakovića, rekao je za agencije glasnogovornik Tužiteljstva Boris Grubešić.

– Istraga je još u tijeku i na ovom predmetu se intenzivno radi – kazao je Grubešić. Tužiteljstvo BiH sumnjiči Dudakovića s Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šiljdedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zgojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Korjenićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Krajine 1995.

Dudakovića se sumnjiči i za zločine počinjene nad civilima na području Autonomne pokrajine Zapadne Bosne. Oni su uhićeni po nalogu Tužiteljstva BiH 27. travnja, da bi Sud BiH dva dana poslije odbio prijedlog da osumnjičenima odredi jednomjesečni pritvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke te im je izrekao mjere zabrane.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Milorad Kojić ranije je rekao da je taj centar protiv Dudakovića prikupio i dostavio postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH 8000 stranica dokazne dokumentacije.

Odnosi se na akciju “Sana ‘95.”, od 13. rujna do 10. listopada 1995., te obuhvaća općine Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most.

Tužiteljstvu BiH dostavili su dokumentaciju za 256 ubijenih, među kojima je najstarija žrtva imala 99 godina, a najmlađa je rođena 1986., te da postoje dokazi i videomaterijali da je Dudaković vršio egzekucije na 10 lokacija

(Agencije)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori