Connect with us

Genijator, zagrebački uređaj koji vozilima štedi gorivo

Published

on

Sustav Genijator u procesu rada automobilskog motora prosječno troši od jedan do tri decilitra vode na tisuću kilometara.

genijatorPetar Jončić i Dinko Jakušić dobili su brojne medalje na domaćim i međunarodnim sajmovima inovacija/Grgur Zucko/PIXSELL

Mladi zagrebački inovatori Petar Jončić i Dinko Jakušić napravili su uređaj koji će poboljšati rad motora s unutarnjim izgaranjem, reducirati potrošnju goriva i uvelike poboljšati ekološke karakteristike automobila. Nakon saznanja da se radi o rješenju koje još nije otkriveno u svijetu, inovatori su pristupili patentnoj prijavi i osnivanju tvrtke.

Primjenom Genijatora krajnji korisnik kroz jedno rješenje dobiva višestruke prednosti. Vozilo postaje ekološki prihvatljivije, a time i povoljnije. Istovremeno, Genijator smanjuje troškove koji nastaju za vrijeme redovnog korištenja vozila kroz potrošnju goriva te učestalost servisa.Sustav u procesu rada prosječno troši od jedan do tri decilitra vode na 1000 kilometara. Voda mora biti destilirana ili izvorska. Cijena takvog, najmanjeg sustava odnosno osnovnog modela, kreće se oko 4000 kuna. Redovni servis mora biti unutar šest mjeseci ili 30.000 kilometara.

“Višegodišnji trud se isplatio te su nam od 2013. počela stizati priznanja s domaćih i međunarodnih sajmova inovacija. Do sada smo dobili četiri medalje od kojih su tri zlatne: INOVA ’13, zatim na Izložbi inovacija u Ivanić Gradu 2014. i posljednja, ali najdraža je nagrada u području Teslinog proširenog djelovanja. Znanstvena zajednica nije jedina koja je prepoznala prednosti ove tehnologije, već je i komercijalna potražnja počela rasti, što je u konačnici dovelo do stvaranja brenda Genijator”, rekao je Petar Jončić. Prednosti Genijatora možemo vidjeti na primjeru potrošnje goriva kod dva modela vozila. U šest mjeseci je moguća ušteda od 9000 kuna za teretna vozila Mercedes Sprinter i Volkswagen Caddy koji dnevno prosječno prijeđu 200 kilometara.

Sprinter u prosjeku troši 10 litara na 100 km, dok Caddy troši 6 litara. Kroz šest mjeseci uz 25 postotnu uštedu goriva Sprinter će uštedjeti 9000 kuna, Caddy 5100 kuna. Primjenom Genijatorovih rješenja krajnji korisnik dobiva višestruke prednosti poput bolje vozne karakteristike, mirnijeg i tišeg rada motora, njegov duži radni vijek, smanjenu potrošnju goriva te besprijekorni eko test.”Nadamo se da da ćemo biti u mogućnosti sami pokrenuti ozbiljan posao”, kažu inovatori Petar i Dinko.

poslovni dnevnik

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari