Pratite nas

BiH

Genocidni entitet koji Gospod podupire prstom

Objavljeno

na

Povodom dana Šumske, posebno se u izjavama raspištoljio Milorad Dodik. On je poručio da je nemoguće ukinuti Dan Republike Srpske jer postoji samo jedan dan kada je formirana Srpska, a to je 9. 1. 1992. godine, kad su za isti sto seli Karadžić, Koljević, Brđanin i ostali šumski velikani, pišu eNovine, čiji tekst prenosimo u izvornom obliku:

[ad id=”93788″]

Dodik je još istakao da mu se čini da je Šumska formirana kao država i ona to – kaže – jeste, zato je pokazala sposobnost da preživi teško vreme (kada je izvršila genocid) i da u miru pokaže svoje potencijale i zaboravi na zločine

Danas je krsna slava svetog arhiđakona Stefana i dan Republike Šumske i to se svečano obeležava svetom arhijerejskom liturgijom i slavskim obredom u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Nakon toga, svečari istrčavaju na teren Sportske dvorane Borik, gde se održava Svečana akademija, a sve je začinjeno (ništa manje) svečanim prijemom u Administrativnom centru Vlade Republike Šumske. Svečanoj akademiji pod neugodnim nazivom “Zavjet slobodi” (naziv je valjda smislio Kusturica) prisustvuje oko 1.200 zvanica kojima se obraća predsednik genocidnog entiteta i veliki meštar korupcije Milorad Dodik.

Pripreme su, međutim, počele pre nekoliko dana i dobili smo na desetine izjava. Dvadeset i četvrti rođendan Šumske, ističu režimski mediji, dolazi u vreme velike napetosti, nakon što je Ustavni sud BiH doneo odluku o neustavnosti obeležavanja 9. januara kao Dana RS, ali je RS tu odluku odbacila. Ne treba, međutim, zaboraviti da ovaj šumski Dan dolazi i u doba otvorenih istraga o kriminalu Milorada Dodika. Da bi se to zaboravilo, obeležavanje Dana Republike Srpske teče u bojama srpske trobojke, po gradu su postavljeni bilbordi na kojima piše „Slavimo Republiku“ (i pljačku), a na ulicama se traži „zastavica više“ bilo da je od papira ili od satena, za cenu se ne pita, kao da časti Dodik lično.

Posebno se, kao i obično, u izjavama raspištoljio Glavni Baja. On je poručio da je nemoguće ukinuti Dan Republike Srpske jer postoji samo jedan dan kada je formirana Srpska, a to je 9. 1. 1992. godine, kad su za isti sto seli Karadžić, Koljević, Brđanin i ostali šumski velikani. Dodik je još istakao da mu se čini da je Šumska formirana kao država i ona to – kaže – jeste, zato je pokazala sposobnost da preživi teško vrijeme (kada je izvršila genocid) i da u miru pokaže svoje potencijale i zaboravi na zločine.

Dodik je medijima priznao i da oseća da se Republika Šumska neizmerno poštuje, voli i dio je naših života, ne mogući da zaboravi s koliko se miliona evra ta nesrećna Republika ugradila u njegov život. Valjda je to taj ogroman ekonomski i socijalni razvoj na koji Dodik misli. Razlog tome što se Srpska nije dodatno razvila, ističe Dodik, nisu pljačke koje godinama sistemski sprovodi, nego model koji je tražio Alija Izetbegović. Dodik ni danas ne može da prežali što je delima visokog predstavnika i Zapada koji je podržavao tu politiku mnogo nadležnosti Šumskoj oduzeto, da nije bilo tako, bio bi nedodirljiv kao Putin.

Vjerujem u RS, njen narod, njegovu pamet i odlučnost da je odbranimo, poručuje Dodik i dodaje da se zato trebamo okupiti oko Srpske kao temelja za život. Naši životi pojedinačno mogu biti nekom lakši, nekom teži, ali bez RS bi podjednako svima bili gubitnički“, poručio je Dodik dajući do znanja građanima da je njemu Šumska jedini temelj za zaradu i da će se osetiti vrlo gubitnički ako je slučajno izgubi. Pozvao je zato srpski narod u BiH da ne daju da razgrade Republiku Srpsku, jer je to cilj ideologije Islamske deklaracije Alije Izetbegovića i njegovog nasljednika Bakira, koji mu hoće oteti krvavo stečenu imovinu i slobodu Srbima.

Patrijarh Irinej ovom je prilikom premašio Dodika i izjavio da je Šumska “utemeljena na istini i pravdi Božijoj“. Poručio je da uzalud mnogi škrguću zubima na pomen Šumske, jer je “Gospod blagoslovio narod i one koji su je stvarali”, misleći valjda na genocidaše. Priznao je na kraju kako oseća da je “Republika postavljena na onome što je večno i neprolazno i to Gospod podupire svojim prstom, a tome se nikakva sila ne može oduprijeti“. Oni koji pokušaju da svrgnu zloćudni šumski režim, moraće prvo zamoliti Irineja da pomakne prst samog Gospoda.

Scenario za svečanu akademiju na terenu Borika potpisao je Emir Prvovenčani Kusturica, koji je poručio da RS mora da ima svoj dan. Matija Bećković takođe je izjavio da Srpska mora da obeležava svoj šumski Dan, svoju krsnu slavu Svetog Stefana, koji uvek pada na treći dan Božića, ako ne bude slavila, to bi bilo isto kao da ne obeležava Božić. Miro Vuksanović, koji je takođe akademik, poručio je da Srbi imaju obavezu da budu Srbi i da brane stečenu državnost. Vasilije Krestić, ništa manje akademik i Srbin, naglašava da svaka država ima dan državnosti, pa se upravo zato Republici Srpskoj osporava da je država, jer neki za razliku od akademika Krestića nisu čuli da je u pitanju država. U teško vreme kad mnogi osporavaju šumski Dan, svečari se trude da ga obeleže još svečanije i emotivnije. Nije ni čudo, sam Matija Blebećko je rekao da  tu slavu Nemanjićke Srbije i dedovine Svetog Save namerava da proslavi u slobodi a ne u ropstvu, naročito se veseleći i radujući, jer će se onda i Sveti Stefan radovati na nebu.

Profesori, akademici i opozicionari: U jedan glas obradovali danas Svetog Stefana. Photo: Marko Đoković/Tanjug

Dok traje ta parada kiča, iz Srpske dopiru i neki kritički glasovi. Tako, na primer, potpredsednik RS Ramiz Salkić, pominjući “radikalizam i pravoslavizaciju institucija ovog entiteta”, ističe da će, kad dernek prođe i kad se emocije smire, 10. januara ujutro samo da se čuju gladni stomaci građana koji će morati da plate glamuroznu proslavu na koju su potrošene stotine hiljade maraka. Kolumnista i psiholog Srđan Puhalo zaključuje da ni Dodik ni premijerka Cvijanović ni Matija Bećković nemaju srpsku zastavu koja je dovoljno velika da prekrije i sakrije porušene džamije, masovne grobnice, logore, zločine u periodu od 1992.do 1995. godine u Prijedoru, Doboju, Tesliću, Kotor Varoši, Brčkom, Bijeljini, Zvorniku, Višegradu i Foči, 30 000 bošnjačkih i hrvatskih civilnih žrtava pobijenih u ime Republike Srpske.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dodik će upoznati Grabar Kitarović sa zaključcima Predsjedništva BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je donijelo nekoliko zaključaka. Iz njih se iščitava da će BiH od Republike Hrvatske zatražiti da lokaciju predviđenu za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Trgovska Gora u Općini Dvor koja je u blizini granice s BiH izmjesti na neku drugu lokaciju, javlja Hrvatski medijski Servis. 

Zaključke Predsjedništva BiH prenosimo u cijelosti:

“1. Bosna i Hercegovina traži od Republike Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, Općina Dvor, Republika Hrvatska, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, te da na području svoje teritorije osigura drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom.

2. Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputit će pismo predsjednici i premijeru Republike Hrvatske, kojim će ih obavijestiti o navedenom zahtjevu Bosne i Hercegovine.

3. Zadužuje se Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, informira zemlje članice Europske Unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu Bosne i Hercegovine.

4. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, inzistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava”, priopćeno je iz Predsjedništva BiH./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Predsjedništvo BiH s EU diplomatima – Ni riječi o opstrukcijama u uspostavi vlasti i izmjeni Izbornog zakona

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić primili su diplomate Radne skupine EU za Zapadni Balkan (COWEB), javlja Hrvatski Medijski Servis. 

Diplomate su upoznale članove Predsjedništva BiH s dosadašnjim sastancima u BiH koje su održali u sklopu više susreta na temu razmjene ideja za usmjeravanje regionalne suradnje na Zapadnom Balkanu. Pozdravili su ostvareni napredak naše zemlje na putu ka EU i izrazili očekivanje da će BiH nastaviti nužne reformske procese. Diplomate su istaknule lidersku ulogu koju, po njima, vodi aktualni saziv Predsjedništva BiH u ključnim segmentima na putu BiH ka europskim integracijama.

Pohvalili su Predsjedništvo BiH na datom odobrenju za zaključivanje regionalnog sporazuma o roamingu i aktivnostima poduzetim na deblokiranju procesa akreditacije bh. sveučilišta, istaknuvši bitnim postizanje konsenzusa oko bitnih stvari, jer tako i EU ima dobre temelje za suradnju s BiH u narednom razdoblju.

Članovi Predsjedništva BiH su iskazali spremnost za nastavak provedbe reformi u cilju prihvaćanja svih elemenata pravne stečevine EU u domaće zakonodavstvo, istaknuvši da bi taj reformski proces dodatno bio potaknut dobivanjem pozitivnog mišljenja Europske komisije (avis) o zahtjevu za članstvo BiH u EU do konca rumunjskog predsjedanja Vijećem EU.

Pored članova COWEB-a, na sastanku su sudjelovali i predstavnici sudionica SEECP-a, Komisije EU, Europske službe za vanjske poslove i Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) i šef Delegacije Europske unije u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ni ovaj put na sastanku nije bilo riječi o bošnjačkim opstrukcijama pri uspostavi vlasti na razini BiH kao ni o reformi Izbornog zakona BiH sukladno presudama Ustavnog kako bi se, među ostalim, spriječilo da hrvatski član Predsjedništva BiH bude ponovno  izabran bošnjačkim glasovima, piše HMS.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari