Connect with us

Iz Svijeta

George Soros: Koronavirus prijeti opstanku Europske unije

Objavljeno

-

“Milijarder i filantrop” George Soros istaknuo je u petak da pandemija koronavirusa prijeti opstanku Europske unije te se u tom kontekstu založio za izdavanje europskih obveznica kako bi se pomoglo teško pogođenim zemljama, poput Italije.

“Ako EU ne može to sada razmotriti možda neće nadživjeti izazove s kojima se sada suočava”, poručio je Soros u e-mail odgovoru na pitanja novinara.

“To nije teoretska mogućnost. To bi mogla biti tragična realnost”, dodao je.

Soros je kazao da bi EU trebala imati kreditni rejting AAA za izdavanje takvih obveznica, zbog čega bi trebala imati ovlasti prikupljanja poreza da bi pokrila troškove obveznica.

“Postoji rješenje”, kazao je Soros, američki investitor koji se proslavio uspješnom okladom protiv funte 1992.

“Porezi samo trebaju biti odobreni; ne trebaju biti implementirani”, dodao je Soros.

Upitan o brexitu Soros je kazao da je posebno zabrinut zbog rasta euroskepticizma u Italiji.

“Što bi ostalo od Europe bez Italije”, zapitao se.

“Relaksacija pravila o državnoj subvenciji, koja favoriziraju Njemačku, posebno su nepravedna prema Italiji, koja je već bila europski bolesnik, a potom i najpogođenija država covidom-19”, rekao je Soros.

Francuski predsednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak su predložili osnivanje fonda od 500 milijardi eura za najteže pogođene regiji i gospodarske sektore u EU-u.

Pritom se, kako je naglašeno, radi o financijskoj pomoći, a ne kreditu. Europska komisija bi ovu svotu trebala financirati preko zajedničkih obveznica.

Francuska i Njemačka, čiji dogovori obično otvaraju put širim dogovorima u EU-u, predložile su da Europska komisija posudi i potroši novac u ime cijelog EU-a i kao dodatak proračunu EU-a za razdoblje 2021-2027. koji je već blizu jednog bilijuna eura.

Tomu se protive fiskalno odgovornije, “štedljive” članice EU-a – Austrija, Nizozemska, Danska i Švedska.

Austrijski kancelar najavio je da će navedene zemlje iznijeti svoj protuprijedlog. (Hina)

Višnja Starešina: Njemačka odluka – početak kraja ovakve eurozone i EU

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas