Pratite nas

Vijesti

GI Narod odlučuje: Policijska ispitivanja članova i volontera politički pritisak

Objavljeno

na

Građanska inicijativa Narod odlučuje, u subotu je izvijestila da su članovi GI i volonteri ovih dana pozivani na ispitivanje u policiju u postupku koji je DORH pokrenuo zbog krivotvorenja referendumskih potpisa,  ocijenivši da je riječ o političkom pritisku na građane.

“Ovih dana članovi inicijative Narod odlučuje pozivani su na ispitivanje u policiju u vezi kaznene prijave koju je u listopadu 2018. godine protiv inicijative podnio predsjednik HNS-a i član aktualne Vlade Ivan Vrdoljak”, izjavila je ispred zgrade Državnog odvjetništva članica organizacijskog odbora GI Narod odlučuje Natalija Kanački.

Dodala je kako je to već drugi puta da se provode ispitivanja građana koji su željeli promjene izbornog zakonodavstva te ustvrdila kako je riječ o političkom pritisku, da građani “u ovoj izbornoj godini ne pokrene još jednu sličnu referendumsko izjašnjavanje”.

Protiv organizatora refrendumske inicijative “Narod odlučuje” te “Istina o Istanbulskoj” kaznenu prijavu podnio je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, nakon što je prošle godine utvrđeno da je inicijativa za dva refrerendumska pitanja predale 9,9 posto nevažećih potpisa.

Za referendumsko pitanje o izmjenama izbornog zakonodavstva predano ih je više od 40 tisuća, a gotovo isto toliko i za drugo referendumsko pitanje koje se odnosilo na odlučivanje zastupnika manjina u Hrvatskom saboru.

Pravni zastupnik inicijative Karlo Novosel, pak, smatra da je DORH takvu prijavu trebao odbaciti bez postupanja, jer je pravno i činjenično neosnovana.

“Niti jedan član organizacijskog odbora ili njezin sudionik, nije i ne može biti odgovoran za provjeravanje potpisa i njihove vjerodostojnosti na potpisnim listama”, ustvrdio je.

Istaknuo je, da s druge strane, DORH ne radi ništa po pitanju kaznene prijave te građanske inicijative protiv nepoznatog počinitelja, koji je nezakonito manipulirao potpisnim listama nakon što su one predane Hrvatskom saboru. U inicijativi smatraju da je tako diskvalificirano 40 tisuća potpisa i građanima onemogućeno pravo na referendum.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Vijesti

Francuski premijer i svi ministri podnijeli ostavku

Objavljeno

na

Objavio

France24

Francuski mediji javljaju kako je francuski premijer Edouard Philippe podnio ostavku koju je predsjednik Macron prihvatio. Informaciju je prenio i AFP.

Podsjetimo, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u razgovoru za regionalne medije da kani zacrtati “novi put s novom ekipom”, čime je potvrdio da će narednih dana doći do preustroja vlade.

“Nalazim se pred odabirima za novi put. Tu su novi ciljevi neovisnosti, obnove, pomirbe i nove metode koje treba pokrenuti. Iza njih će stajati nova ekipa”, rekao je Macron.

Prema navodima francuskog Le Mondea, od početka petogodišnjeg mandata francusku vladu je napustilo 17 ministara, uključujući 13 koji su dali ostavku.

Macron je za “novi put“ odredio prioritete koji će se temeljiti na zdravstvenoj politici i planovima za mlade.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Predstavljen vodič za sanaciju nakon potresa

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja predstavilo je u četvrtak “Vodič za aktivnosti nakon potresa” izrađen za građane i struku u svrhu sanacije oštećenih zgrada u potresu, što je prijelazno rješenje prije donošenja posebnog zakona.

Državni tajnik Željko Uhlir rekao je kako je vodič pripremljen za građane da se bolje snađu u važećim propisima dok nema posebnog zakona o obnovi.

Već je dostupan putem web stranica, dok će tiskani materijal preko upravitelja zgrada i ministarstva biti distribuiran sljedeći tjedan građanima koji će dobiti službeni pregled propisa koji su na snazi.

Za projektante su u suradnji s Komorom građevinara i Fakultetom građevinarstva napravljene izmjene tehničkog propisa za građevinske konstrukcije kako bi prije donošenja zakona mogli projektirati sanacije zgrada stradale u potresu, rekao je Uhlir.

Prilagođeni tehnički propis jučer je objavljen u Narodnim novinama, a danas je stupio na snagu.

Vezano za odluku o hitnim i nužnim popravcima koju je na prijedlog ministarstva donijela Vlada, Uhlir je rekao da je oformljena posebna ekipa kako bi se rješavali zahtjevi i brojni upiti građana.

Dosad su zaprimljene 122 prijave, od čega je 17 rješenja odobreno potpuno ili djelomično, dok je u 22 slučaja zatražena dopuna dokumentacije.

Uhlir je napomenuo da ministarstvo traži svu dokumentaciju kako bi se smanjio broj zlouporaba u situaciji kad je veliki broj zgrada oštećen.

Vezano za program energetske obnove obiteljskih kuća, podsjetio je kako je Fond za zaštitu okoliša 25. lipnja objavio javni poziv građanima s popisom dokumentacije koju trebaju pripremiti da bi se mogli 1. rujna podnijeti zahtjevi za sufinanciranje.

U proračunu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za taj je projekt osigurano 203 milijuna kuna. Država će prema planu energetsku obnovu obiteljskih kuća sufinancirati sa 60 posto.

Prvi put posebno će se tretirati građani uključeni u socijalnu pomoći pa će se njima energetska obnova financirati u cijelosti. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari