Pratite nas

Politika

GI Narod odlučuje: ‘Tražimo da Vlada odmah raspiše referendum o pravednijem izbornom sustavu’

Objavljeno

na

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” zatražila je u srijedu ostavku ministra uprave Lovre Kuščevića zbog, kako su rekli njezini predstavnici na konferenciji za novinare u Splitu, manipulacija prilikom provjere potpisa za raspisivanje referenduma, a traže i da se provjeri zakonitost provjere broja tih potpisa.

“Građanska inicijativa ‘Narod odlučuje’ dokazala je kompromitiranost referendumskog procesa od aktualne državne vlasti te zato odmah tražimo od Sabora i Vlade raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava.

Također tražimo ostavku aktualnog ministra Kuščevića jer je pokazao da ne zna čitati zakone i da se služi manipulacijama. Evo danas vidimo da ne zna čitati mailove”, rekla je članica Organizacijskog odbora Građanske inicijative “Narod odlučuje” Sanja Bilač.

Dodala je kako”takav nesposoban ministar mora odmah otići” s te dužnosti.
Tumačeći svoju ocjenu o “korumpiranosti referendumskog procesa od aktualne državne vlasti”, Bilač je rekla kako Građanska inicijativa “Narod odlučuje” za to ima argumente.

“Imamo argumente koji dokazuju da je bilo manipulacija s potpisanim knjigama Građanske inicijative ‘Narod odlučuje’. Mi smo 13. lipnja predali kutije s potpisnim knjigama, načinjen je zapisnik zajedno sa saborskim povjerenstvom i u tom zapisniku je utvrđen broj kutija i broj potpisnih knjiga”, dodala je.

Bilač je danas ponovila tvrdnju koju su prošlih dana iznosili članovi te inicijative da je u zapečaćenim kutijama nestao određeni broj knjiga ili da ih ima više.

“Za prvo referendumsko pitanje nedostaju četiri potpisne knjige, a za drugo pitanje tri su knjige više”, dodala je. Po njeznim riječima, “aktualni režim” ne pokazuje samo otpor i gušenje referendumskih inicijativa i inicijativa hrvatskoga naroda, nego i “apsolutni šlamperaj, neznanje, ali i urušavanje ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske”.

“Oni moraju biti svjesni da će odgovarati za to jer mi ćemo se boriti do kraja svim raspoloživim dopuštenim sredstvima da dokažemo sve njihove manipulacije i nezakonite radnje”, poručila je Bilač.

Po njezinim riječima, oko ministra uprave Kuščevića “već sada ima jako puno pokajnika”.
“HDZ je poznat po tome da se naglo pojave pokajnici kada netko gubi vlast ili jednostavno nije više u milosti, tako da će se sve saznati”, rekla je Bilač.

Ocijenila je da je Kuščević neprijatelj naroda te da će prije ili poslije “ovaj režim pasti, Kuščević će otići, ali svi će snositi odgovornost za ovo što su radili”. “To vam jamčim”, istaknula je Bilač.

Član Građanske inicijative “Narod odlučuje” Drako Varnica rekao je novinarima kako je ta inicijativa od Agencije za zaštitu osobnih podataka zatražila provjeru postupka Ministarstva uprave i APIS-a.

“Ministar uprave Kuščević više je puta u javnim istupima govorio kako je zakon nedorečen i da ga treba hitno mijenjati, posebice glede procedure koja se događa nakon predaje potpisa”, rekao je Varnica.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Milanović o ‘Stavljanju na liste’: I Plenkovića je na listu 2011. stavila Jadranka Kosor, Lijepo joj se zahvalio

Objavljeno

na

Objavio

Slažem se s Plenkovićem da ‘treba paziti koga se STAVLJA na liste‘. Recimo – sve one koje mu je, prema njegovom kazivanju, stavila i preporučila Kolinda Grabar Kitarović i njezini kasnije posmicani savjetnici. Ili razne stranačke posinke i srodne političke maloljetnike bez dana ikakvog iskustva, koje je, preko reda, stavio na liste sam.

Stavljanje je glagol koji baš priliči načinu na koji se u HDZ-u dolazi na listu. I Plenkovića je na listu 2011. stavila Jadranka Kosor, dan-dva nakon što ga je učlanila u HDZ. Lijepo joj se i ljudski zahvalio.

Ja sam u skoro deset godina puno puta sastavljao liste, ali sam pazio da ljude ne ‘stavljam’, nego da ih predlažem prema nekakvim kriterijima, stažu, zaslugama i radu, čak i kada se radilo o vrlo mladim ljudima.

Nezahvalan posao u kojemu sam katkad i pogriješio. Međutim, sve navedeno nebitno je i blijedi u srazu s cinizmom i prijezirom prema demokratskim normama kojima pršti Premijerova podsviješću bremenita doskočica. Otprilike – pazi koga STAVLJAŠ na liste, jer ću ti sve to pokupovati preko ‘off shore’ koalicijske hobotnice koja neumorno dela 365 dana u godini. Stvarno? Napisao je Milanović.

Podsjetimo, Zoran Milanović je u četvrtak svojim bivšim stranačkim kolegama i ministrima iz Vlade kojoj je bio na čelu, Siniši Vargi i Milanki Opačić, nakon učlanjenja u stranku Milana Bandića, poručio da vrate mandat.

Premijer Andrej Plenković komentirao je to nakon sjednice gradskog vijeća Starog grada na Hvaru.

Upitan kako natjerati stranke da vrate mandat, Plenković je rekao: “Trebamo paziti koga stavljamo na liste.”

“Mandati su neotuđivi i neopozivi”, dodao je Plenković

Plenković: Treba paziti koga stavljamo na listu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković: Treba paziti koga stavljamo na listu

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Treba paziti koga stavljamo na listu, poručio je u petak iz Starog Grada na Hvaru premijer Andrej Plenković komentirajući prelaske bivših SDP-ovaca u Stranku rada i solidarnosti Milana Bandića.

Novinari su premijera pitali i kako tumači navode SDP-ovog predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića da bi Milanka Opačić i Siniša Varga, bivši SDP-ovci koji su nedavno pristupili stranci zagrebačkog gradonačelnika, trebali vratiti mandate SDP-u.

“Mandati su neotuđivi i neopozivi”, istaknuo je Plenković.

Na pitanje kako natjerati zastupnike da vrate mandat stranci s kojom su ga osvojili, odgovorio je: “Trebamo paziti koga stavljamo na listu”.

Vezano za njegovu izjavu jučer u Sinju gdje je, upitan za komentar intervjua u Hrvatskom tjedniku hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kojim je najavila kandidaturu za novi mandat, kazao kako je “to moglo biti i negdje drugdje”, novinari su ga podsjetili da je i on sam prije tri godine dao intervju za isti tjednik.

Plenković je na to odgovorio pitanjem ima li u tom njegovom intervjuu išta sporno.

Govoreći o stanju u hrvatskom zdravstvu naglasio je kako su dostupnost zdravstvenog sustava te objedinjavanje, posebno u smislu nabave i funkcionalna spajanja, put kojim Vlada treba ići.

Dodao je da u zdravstvu Vlada mora napraviti još više, s ciljem da cjelokupno zdravstveno i medicinsko osoblje ostane raditi u Hrvatskoj.

Od turističke sezone očekuje da će biti dobra. “Po sadašnjim podacima, u odnosu na lani, u plusu smo za kolovoz i po broju noćenja i broju dolazaka. Kumulativno, i ova će sezona biti u okviru dosadašnje”, rekao je Plenković.

Ocijenio je i da je Hrvatska premašila očekivanja iz strategije razvoja turizma, ali i da dalje treba ulagati u kvalitetu te davati odličnu uslugu za cijenu koju nudi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari