Connect with us

Iz Svijeta

Giorgia Meloni brani ‘Europu domoljuba’ na skupu Voxa u Španjolskoj

Objavljeno

-

Foto: EPA

Buduća talijanska premijerka Giorgia Meloni branila je u nedjelju “Europu domoljuba”, uzimajući za primjer poljsku vladu, u prigodi skupa stranke krajnje desnice Voxa u Madridu.

Na video snimci objavljenoj na tom skupu, čelnica postfašističke stranke Braća Italije zauzela se za “odvažniju Europu (…) koja će odgovoriti na velike međunarodne krize, a skromniju kada je riječ o bavljenju aspektima svakodnevice koji bi se mogli puno bolje riješiti na državnoj razini, a da se birokracija ne povećava”.

“Živjela Europa domoljuba”, uzviknula je Giorgia Meloni koja je stupila u pregovore s koalicijskim partnerima, antimigrantskom Ligom Mattea Salvinija i s konzervativnom strankom Naprijed Italija Silvija Berlusconija kako bi sastavila vladu do kraja listopada.

“Za nekoliko dana mi u Italiji bit ćemo pozvani da ove ideje pretvorimo u konkretne vladine politike kao što već čine naši prijatelji u Poljskoj”, istaknula je.

Poljska, čiji je premijer Mateusz Morawiecki osobno nazočio skupu Voxa, u sukobu je s Bruxellesom u vezi s vladavinom prava.

“U Španjolskoj, u Italiji i vjerojatno u čitavoj Europi većina građana se više ne prepoznaje u ljevičarskim utopijama i ideologiji i traže od nas da odgovorno preuzmemo vlast”, rekla je.

Giorgia Meloni je ujedno pozdravila izbornu pobjedu bloka desnice i krajnje desnice u Švedskoj u kojem su Švedski demokrati, stranka proistekla iz neonacističkog pokreta.

Mađarski premijer Viktor Orban i bivši američki predsjednik Donald Trump također su objavili video poruke potpore na predizbornom skupu Voxa, treće političke snage u Španjolskoj nakon 2019. i povratka krajnje desnice u španjolski parlament, prvi put nakon završetka diktature Francisca Franca 1975. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas