Connect with us

Vijesti iz regije

Giorgia Meloni ima uvjerljivu većinu u parlamentu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Talijanska desna stranka Braća Italije, koju predvodi Giorgia Meloni, osvojila je 26 posto glasova na netom održanim izborima, a njezina desna koalicija ima uvjerljivu većinu u parlamentu, pokazuju konačni rezultati izbora objavljeni u utorak.

Njezin saveznik Matteo Salvini iz Lige je osvojio 8,8 posto glasova, dok je Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija osvojila 8,1 posto glasova u donjem domu parlamenta, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Desni blok je sveukupno osvojio 43,8 posto glasova, što znači da će u donjem Zastupničkom domu raspolagati s 237 od 400 mjesta, dok će u Senatu imati 115 od 200 mjesta, čime su osvojili uvjerljivu većinu.

Demokratska stranka (DP) lijevog centra je osvojila 19 posto glasova. Ta će stranka s manjom ekološkom strankom raspolagati s 84 mjesta u Zastupničkom domu i 44 u Senatu.

Pokret 5 zvijezda je osvojio 15,4 posto glasova. U Zastupničkom domu će imati 52 mjesta, a u Senatu 28.

Centristički savez Azione je osvojio 7,8 posto glasova, s 21 mjestom u donjem domu i devet u Senatu. Preostala mjesta pripala su malim strankama.

Meloni bi trebala postati prva žena na čelu talijanske vlade, a nakon izborne pobjede je poručila: “Vladat ćemo u korist svih”.

Agencija AFP podsjeća da su „Braća Italije“ preuzela primat u desnom taboru zahvaljujući „karizmatičnoj Meloni“.

“Ona je puno radila da učini svoju stranku salonskom i da se oslobodi etikete postfašističkog koja prati stranku”, piše AFP.

“Braća Italije” su osnovana 2012. godine na naslijeđu postfašističke stranke Talijanski društveni pokret koja je prestala postojati 1990.

Desničari su u kampanji obećavali velika davanja iz proračuna za suzbijanje posljedica energetske krize, ali istovremeno sniženje poreza. (Hina/K.)

Marko Ljubić: Tko je najopasnija žena Europe – Giorgia Meloni ili Ursula von der Leyen?

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari