Connect with us

Politika

Giorgia Meloni poručila Ukrajini da može računati na nju

Objavljeno

-

Foto: EPA

Talijanska političarka Giorgia Meloni koja bi trebala postati nova premijerka obećala je svoju punu potporu Kijevu nakon što je primila čestitke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija za izbornu pobjedu.

Talijanska desna stranka Braća Italije, koju predvodi Meloni, osvojila je 26 posto glasova na netom održanim izborima, a njezina desna koalicija ima uvjerljivu većinu u parlamentu, pokazali su konačni rezultati izbora objavljeni u utorak.

Meloni bi trebala postati prva žena na čelu talijanske vlade.

U tvitu kasno u utorak, Zelenskij je rekao da se raduje “plodonosnoj suradnji s novom vladom”.

Meloni mu je ubrzo odgovorila, rekavši da može “računati na našu lojalnu potporu za slobodu ukrajinskog naroda. Ostajte jaki i sačuvajte svoju vjeru postojanom”, napisala je na engleskom na Twitteru.

Meloni je bila jedna od rijetkih talijanskih političkih vođa koja je svesrdno podržala odluku premijera na odlasku Marija Draghija da isporuči oružje Ukrajini, iako je bila u opoziciji njegovoj vladi.

Nasuprot tome, Melonina dva politička saveznika, Liga i Forza Italia, koji su bili u Draghijevoj koaliciji, bili su puno suzdržaniji što odražava njihove povijesno bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Naglašavajući dubinu tih veza, čelnik stranke Forza Italia Silvio Berlusconi rekao je prošli tjedan da je Putin bio “natjeran” na invaziju Ukrajine. (Hina/K.)

 

Marko Ljubić: Tko je najopasnija žena Europe – Giorgia Meloni ili Ursula von der Leyen?

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari