Pratite nas

Razgovor

Glas za Dr. Zlatka Tomašića, glas je za čistu savjest.

Objavljeno

na

Kao rođeni Riječanin, predstavnik branitelja Primorsko-goranske i Istarske županije, te kao najviše pozicioniran kandidat iz Rijeke, lista broj 8, za VIII. izbornu jedinicu pod rednim brojem 3, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) logično je da očekujem glasove svojih Riječana, ali isto tako Primoraca, otočana i Istrijana, te: branitelja, stradalnika i njihovih obitelji, kako bi se čuo glas Riječana, liječnika i dragovoljca Domovinskog rata u Hrvatskom saboru.

Svaki narod u svojoj povijesti ima jednom priliku zauvijek stvoriti vlastitu državu. Među više od tisuću naroda u svijetu, samo dvjestotinjak njih je u tome uspjelo. Među njima je i hrvatski narod, koji je tu priliku dobio početkom devedesetih godina XX stoljeća. Naša generacija imala je privilegiju sudjelovati u rađanju vlastite države. Najbolji hrvatski sinovi i kćeri  dragovoljno su stupili u obranu teritorija RH, uključio sam se i ja kao liječnik dragovoljac. Krenuo sam na put neizvjesnosti, krenuo sam znanjem protiv sile, vjerom proziv zla, domoljubljem protiv topova. Doprinos Riječana, Primoraca, Gorana i Istrana u Domovinskom ratu bio je nemjerljiv. Treba znati da, iako Istra i Rijeka nisu bile izravno napadnute, osim sporadičnih raketiranja rubnih područja Rijeke, Riječani i Istrani su u velikom broju odlazili na ratište, a odaziv na mobilizaciji bio je preko 90%. U Primorsko goranskoj županiji je 206 branitelja poginulo.

Nitko nije mogao pobijediti našu ljubav, našu vjeru, našu hrabrost.

1991. krenuo sam iz Rijeke, grada u kojem živim, kojeg volim, kao dragovoljac u Zagreb gdje se priključujem I. Brigadi, Tigrovima, u zaštitnu bojnu predsjednika Tuđmana, kao jedini Riječanin. Boravim na terenima u Osijeku, H.Kostajnici i Vukovaru, te postajem zatočenik srpskih koncentracijskih logora. Po povratku iz zarobljeništva vratio sam se na prvu crtu bojišnice, te obnašam najviše funkcije u zdravstvu, kako u civilnom, tako i vojnom; sanitetu Istarske, Primorsko goranske i Ličko senjske županije, bio sam Načelnik sanitetske službe OZ Rijeka, kasnije Zbornog područja Gospić, koordinator civilnog zdravstva za navedene županije, te voditelj mobilnih kirurško anestezioloških ekipa za potrebe HV i specijalnih postrojbi MUP-a. Nakon svih iskušenja mogu reći da sve ostavi traga, no čovjek ne treba klonuti duhom, već treba imati vjeru i nadu.

„Ne vjerujte onima koji vam obećavaju lagana rješenja.“

Ako sagledam ljubav prema gradu Rijeci s aspekta svoga ratnog puta i doprinosa u obrani Republike Hrvatske od lipnja 1991. do lipnja 1996. godine, te da sam pritom odlikovan najvišim odličjima RH za svoj doprinos na prvim borbenim linijama, mogu i danas reći da ću s istom strašću prionuti poslu, te uložiti svoje cjelokupno iskustvo, energiju i znanje za dobrobit građana grada Rijeke, Primorsko goranske i Istarske županije, te cijele Lijepe naše.

Kao liječniku i dragovoljcu Domovinskog rata prioritet u mom radu biti ce branitelji, stradalnici i njihove obitelji, zdravstvo, obrazovanje, znanost i sport, a posebno obitelj i mladi, te zaštita socijalno najugroženijih

Svih godina tijekom i nakon Domovinskog rata aktivno sudjelujem u koordinaciji i rješavanju statusnih pitanja dragovoljaca domovinskog rata, stradalnika Domovinskog rata i svih ostalih branitelja i njihovih obitelj. Sudjelujem u organizaciji Dana Vukovara u Rijeci,  Dana hrvatskog ponosa i slave za Dan državnosti, a već 16 godina nosioc sam organizacije Susreta hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Obnašao sam dužnost predsjednika Udruge Hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata  grada Rijeke i ZUHDDR PGŽ-a, a danas Zajednice udruga Domovinskog rata Primorsko goranske županije koja broji 10 udruga. Član sam vijeća Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990-1991. RH i povjerenik za PGŽ-a, predsjednik sam Zajednice branitelja HDZ-a „Gojka Šuška“ Primorsko goranske županije,  te član je središnjeg odbora Zajednice branitelja HDZ „Gojko Šušak“ Republike Hrvatske.

Domovinski rat temelj je stvaranja suverene i neovisne RH, članice EU i NATO saveza.

Domoljublje i čovjekoljublje, odnosno ljubav prema svojem domu i obitelji, a ne mržnja prema neprijatelju zaslužni za onakav otpor kakav su Hrvatski branitelji od Vukovara do Dubrovnika pružili nadmoćnom neprijatelju.

Upravo stoga potrebno je vrednovati doprinos hrvatskih branitelja kroz novi jedinstveni Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji,  gdje će na jednom mjestu biti objedinjena sva prava. Inzistirat ću da se posebna pažnja usmjeri na djecu poginulih Hrvatskih branitelja, te da država trajno skrbi za tu izuzetno ranjivu grupaciju stanovništva.

Danas se Hrvatska ne brani s oružjem u ruci, danas se Hrvatska brani znanjem.

Završetkom Domovinskog rata vraćam se izuzetno zahtjevnom i odgovornom poslu dječjeg kirurga u KBC Rijeka. Danas sam zamjenik predstojnika Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Rijeka i naslovni asistent Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci na katedri za kirurgiju. Obranio sam 2012. godine magistarski rad i stekao akademski naziv magistra znanosti, također sam obranio i temu doktorskoga rada. Mladima bih posebno istaknuo da ne potiču nasilje i mržnju, jer vremena kada se Hrvatska branila oružjem su iza nas. Danas se  možemo obraniti jedino znanjem i kompetencijama, te time pridonijeti razvoju Republike Hrvatske, osobito u gospodarskom smislu.

 Rijeka mora biti središte akademske izvrsnosti jer samo znanje može postati naša posebnost u nezaobilaznom uključivanju u procese globalizacije. Sveučilišni kampus na Trsatu snažna je jezgra  koja će zadržavati  mladež u ovoj regiji, povećati znanstveni i tehnološki potencijal, privući investicije i potaknuti razvoj temeljen na regionalnim resursima, obogaćenim znanjem i novim tehnologijama.

Mirovinski, zdravstveni i socijalni sustavi moraju, uz nužnu konsolidaciju,  zadržati načelo solidarnosti uz svoju zaštitnu funkciju.

Zdravstvena zaštita mora biti dostupna i jednaka za sve građane.

Zalažem se za dostupnu i jednaku zdravstvenu zaštitu svih građana Republike Hrvatske. Posebno treba voditi brigu o našim otocima gdje je bitna povezanost sa kopnom, te treba dalje

podizati nivo i dostupnost zdravstvene zaštite, kroz razvoj telemedicine u suradnji sa KBC-Rijeka,  te ustrojenošću helikopterske službe u hitnim slučajevima.

Konačna izgradnja KBC na Sušaku koja će biti integrirana sa Sveučilištem mora imati pacijenta u centru razmišljanja.

 Kvarner  i Istra kao odredište zdravlja.

Zbog pogodne mikroklime mora se nastaviti daljnji razvoj lječilišnog turizma  uz otvaranje  lječilišta za djecu iz cijele EU. Potrebno je daljnje povezivanje zdravstva, turizama, s znanošću i edukacijom, u cilju promicanja, razvitka i unaprijeđenja pružanja usluga u zdravstvenom turizmu.

Rijeka, kao i cijela Primorsko-goranska županija,  moraju postati prometno središte, a preduvjet za to je izgradnja nizinske pruge Rijeka-Zagreb i autoceste Rijeka-Žuta Lokva, što će  pridonijeti razvoju riječke luke.

Kao zastupnik u Hrvatskom saboru zalagao bih se za izgradnju nizinske pruge, što je prioritet za daljnji razvoj Rijeke, kao i cijele Primorsko goranske županije. Željeznički prometni pravac, koji vodi od državne granice preko Zagreba do Rijeke, glavni je željeznički pravac. Važan je u povezivanju središnje, gorske i primorske Hrvatske, ali je istodobno važan i u realizaciji europskih regionalnih integracija u smislu povezivanja regija Alpe-Jadran, Mediteran-Podunavlje. Ovaj pravac povezuje najveću i najznačajniju hrvatsku luku Rijeka s unutrašnjosti Republike Hrvatske, a preko nje i sa zemljama srednje Europe, koje gravitiraju riječkoj luci. Za servisiranje luke s kopnene strane, željeznički prijevoz je nezamjenjiv i prioritetan.

Svojim iskustvom, energijom i znanjem učinit ću sve nužno za vraćanje digniteta i časti hrvatskih branitelja kao i svih građana Lijepe naše, te pridonijeti stvaranju jedne bolje i ljepše Hrvatske. Hrvatske, zemlje sretnih ljudi, u kojoj mladi žele živjeti, postati roditelji i podizati svoju djecu.

Želite li odabrati vjerodostojnog kandidata, neka Vaš izbor bude lista broj 8, za VIII. izbornu jedinicu pod rednim brojem 3, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Neka se čuje glas Riječana u Hrvatskom saboru.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

(VIDEO) Zekanović: Srbiji ne bismo trebali pomagati, a koalicija HDZ – SDP je dogovorena!

Objavljeno

na

Objavio

Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik Hrasta, u emisiji Večernji TV, komentirao je incident Vojislava Šešelja u Beogradu, odnose Hrvatske sa Srbijom, a govorio je i o hrvatskoj Vladi, Istanbulskoj konvenciji, Hrastu…

– Mene nije iznenadio Šešeljev postupak u Beogradu jer cijela srbijanska politika je zadnjih 27 godina na istom tragu. Nikad nismo čuli njihovu ispriku za ratna događanja devedesetih, niti gdje su posmrtni ostaci brojnih branitelja. Nikad nije bilo riječi o ratnoj odšteti, a znamo tko je Šešelj i da je Aleksandar Vučić bio četnički vojvojda.

I onda se čudimo takvim događajima. Čudi me što uvijek mi trčimo ususret Srbiji. Neka plate odštetu i otkriju gdje su posmrtni ostaci branitelja pa onda mogu dobiti našu podršku za ulazak u EU – kazao je Zekanović na početku i dodao:

– Mi bismo trebali uspostaviti bratske odnose s Mađarima koji vodi Orban, ali on odgovara establišmentu u Bruxsellesu. A Srbiji ne bih pomagao u njezinom europskom putu jer Hrvatska od toga nema ništa.

Osvrnuo se i na Vladu.

– Nažalost ova Vlada će ostati na vlasti. Glasači HDZ-a sigurno su razačorani i Vlada ne bi trebala imati potporu, no mislim da će se ovo nastaviti još dvije godine – kazao je i dodao:

– Trudio sam se dok sam bio dio vladajuće većine, ali nije bilo odjeka. Hrvatska je izgubila suverenitet, gospodarski je na koljenima, a tisuće ljudi napustile su zemlju… Isto tako siguran sam da će doći i do koalicije HDZ-a i SDP-a, ona je već dogovorena!

Cijelu emisiju pogledajte u videu:

Večernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

(VIDEO) Stepanović: Srbija mora hitno reagirati

Objavljeno

na

Objavio

Nakon incidenta u Beogradu prema hrvatskom izaslanstvu koje je stiglo u posjet Srbiji. Stigle su i prve reakcije. Hrvatski politički dužnosnici jednoglasni su u osudi ovog neciviliziranog čina ratnog zločinca Šešelja.

I Srbijanska strana izražava žaljenje. Kakve su reakcije dan poslije u Beogradu za HRT javlja Igor Rotim koji se nalazi u Beogradu.

Reakcija premijerke Ane Brnabić bila je prilično oštra i konkretna, reakcija predsjednica skupštine već je bila realtivizirana jer je govorila o incidentima, a što se tiče reakcije predsjednika Aleksandra Vučića tu možemo postaviti pitanje je li to osuda ili formalna osuda, jer nakon što je osudio događanja – da Srbiji to nije trebalo i da se ne može tako odnositi prema RH pa ni prema jednoj drugoj zastavi suverene države, krenuo je u jedan oštar napad prema Hrvatskoj,  što je sličilo na sve samo ne na osudu ili ispriku.

Indikativno je da je izostala osuda predsjednika Vučića i prije tjedan dana kada je Šešelj zaprijetio da će nastaviti s zločinama i da će mu prvi biti Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u srbijanskomparlamentu i zastupnik Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Je li ta šutnja, prešutno odobravanje takve politike, Nemanja Stepanović iz Fonda za humanitarno pravo rekao je da je šutnja predsjednika Vučića i političkog vrha počela odmah nakon presude Šešelju. Nitko nije ništa komentirao iako kad je bila provustupanjska oslobađajuća presudu, tada je, tada premijer Aleksandar Vučić rekao, da je ponosan što je Srbija pomogla Šešelju i da je ponosan na ishod tog suđenja.

Stepanović je istaknuo da je Šešelj zakazao novo okupljanje u Hrkovcima 6. svibnja, na godišnjicu govora kada je pozivao na protjerivanje Hrvata, te dodao da država mora hitno reagirati.

Šešelj dio je političkog sustava Srbije i član odbora za nadzor službi sigurnosti – To je jedna paradoksalna situacija, rekao je Stepanović. Čovjek koji je ugrožavao sigurnost ljudi sada je član tog odbor za kontrolu službi sigurnosti. Imamo situaciju svojevrsnog pakta o nenapadanju između Šešelja i Vučića. Kad je Šešelj došao iz Haga svi su mislili da će udariti na svoje bivše suborce koji su se od njega odmetnuli, ali to se nije dogodilo. Pratite li izjave vidjet ćete da oni jedan drugog ne diraju i nazvao bi ovo situacijom po onoj poslovici: Što trijezan misli, pijan govori, rekao je Stepanović.

HRT

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati