Pratite nas

Razgovor

Glas za Dr. Zlatka Tomašića, glas je za čistu savjest.

Objavljeno

na

Kao rođeni Riječanin, predstavnik branitelja Primorsko-goranske i Istarske županije, te kao najviše pozicioniran kandidat iz Rijeke, lista broj 8, za VIII. izbornu jedinicu pod rednim brojem 3, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) logično je da očekujem glasove svojih Riječana, ali isto tako Primoraca, otočana i Istrijana, te: branitelja, stradalnika i njihovih obitelji, kako bi se čuo glas Riječana, liječnika i dragovoljca Domovinskog rata u Hrvatskom saboru.

Svaki narod u svojoj povijesti ima jednom priliku zauvijek stvoriti vlastitu državu. Među više od tisuću naroda u svijetu, samo dvjestotinjak njih je u tome uspjelo. Među njima je i hrvatski narod, koji je tu priliku dobio početkom devedesetih godina XX stoljeća. Naša generacija imala je privilegiju sudjelovati u rađanju vlastite države. Najbolji hrvatski sinovi i kćeri  dragovoljno su stupili u obranu teritorija RH, uključio sam se i ja kao liječnik dragovoljac. Krenuo sam na put neizvjesnosti, krenuo sam znanjem protiv sile, vjerom proziv zla, domoljubljem protiv topova. Doprinos Riječana, Primoraca, Gorana i Istrana u Domovinskom ratu bio je nemjerljiv. Treba znati da, iako Istra i Rijeka nisu bile izravno napadnute, osim sporadičnih raketiranja rubnih područja Rijeke, Riječani i Istrani su u velikom broju odlazili na ratište, a odaziv na mobilizaciji bio je preko 90%. U Primorsko goranskoj županiji je 206 branitelja poginulo.

Nitko nije mogao pobijediti našu ljubav, našu vjeru, našu hrabrost.

1991. krenuo sam iz Rijeke, grada u kojem živim, kojeg volim, kao dragovoljac u Zagreb gdje se priključujem I. Brigadi, Tigrovima, u zaštitnu bojnu predsjednika Tuđmana, kao jedini Riječanin. Boravim na terenima u Osijeku, H.Kostajnici i Vukovaru, te postajem zatočenik srpskih koncentracijskih logora. Po povratku iz zarobljeništva vratio sam se na prvu crtu bojišnice, te obnašam najviše funkcije u zdravstvu, kako u civilnom, tako i vojnom; sanitetu Istarske, Primorsko goranske i Ličko senjske županije, bio sam Načelnik sanitetske službe OZ Rijeka, kasnije Zbornog područja Gospić, koordinator civilnog zdravstva za navedene županije, te voditelj mobilnih kirurško anestezioloških ekipa za potrebe HV i specijalnih postrojbi MUP-a. Nakon svih iskušenja mogu reći da sve ostavi traga, no čovjek ne treba klonuti duhom, već treba imati vjeru i nadu.

„Ne vjerujte onima koji vam obećavaju lagana rješenja.“

Ako sagledam ljubav prema gradu Rijeci s aspekta svoga ratnog puta i doprinosa u obrani Republike Hrvatske od lipnja 1991. do lipnja 1996. godine, te da sam pritom odlikovan najvišim odličjima RH za svoj doprinos na prvim borbenim linijama, mogu i danas reći da ću s istom strašću prionuti poslu, te uložiti svoje cjelokupno iskustvo, energiju i znanje za dobrobit građana grada Rijeke, Primorsko goranske i Istarske županije, te cijele Lijepe naše.

Kao liječniku i dragovoljcu Domovinskog rata prioritet u mom radu biti ce branitelji, stradalnici i njihove obitelji, zdravstvo, obrazovanje, znanost i sport, a posebno obitelj i mladi, te zaštita socijalno najugroženijih

Svih godina tijekom i nakon Domovinskog rata aktivno sudjelujem u koordinaciji i rješavanju statusnih pitanja dragovoljaca domovinskog rata, stradalnika Domovinskog rata i svih ostalih branitelja i njihovih obitelj. Sudjelujem u organizaciji Dana Vukovara u Rijeci,  Dana hrvatskog ponosa i slave za Dan državnosti, a već 16 godina nosioc sam organizacije Susreta hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Obnašao sam dužnost predsjednika Udruge Hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata  grada Rijeke i ZUHDDR PGŽ-a, a danas Zajednice udruga Domovinskog rata Primorsko goranske županije koja broji 10 udruga. Član sam vijeća Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990-1991. RH i povjerenik za PGŽ-a, predsjednik sam Zajednice branitelja HDZ-a „Gojka Šuška“ Primorsko goranske županije,  te član je središnjeg odbora Zajednice branitelja HDZ „Gojko Šušak“ Republike Hrvatske.

Domovinski rat temelj je stvaranja suverene i neovisne RH, članice EU i NATO saveza.

Domoljublje i čovjekoljublje, odnosno ljubav prema svojem domu i obitelji, a ne mržnja prema neprijatelju zaslužni za onakav otpor kakav su Hrvatski branitelji od Vukovara do Dubrovnika pružili nadmoćnom neprijatelju.

Upravo stoga potrebno je vrednovati doprinos hrvatskih branitelja kroz novi jedinstveni Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji,  gdje će na jednom mjestu biti objedinjena sva prava. Inzistirat ću da se posebna pažnja usmjeri na djecu poginulih Hrvatskih branitelja, te da država trajno skrbi za tu izuzetno ranjivu grupaciju stanovništva.

Danas se Hrvatska ne brani s oružjem u ruci, danas se Hrvatska brani znanjem.

Završetkom Domovinskog rata vraćam se izuzetno zahtjevnom i odgovornom poslu dječjeg kirurga u KBC Rijeka. Danas sam zamjenik predstojnika Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Rijeka i naslovni asistent Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci na katedri za kirurgiju. Obranio sam 2012. godine magistarski rad i stekao akademski naziv magistra znanosti, također sam obranio i temu doktorskoga rada. Mladima bih posebno istaknuo da ne potiču nasilje i mržnju, jer vremena kada se Hrvatska branila oružjem su iza nas. Danas se  možemo obraniti jedino znanjem i kompetencijama, te time pridonijeti razvoju Republike Hrvatske, osobito u gospodarskom smislu.

 Rijeka mora biti središte akademske izvrsnosti jer samo znanje može postati naša posebnost u nezaobilaznom uključivanju u procese globalizacije. Sveučilišni kampus na Trsatu snažna je jezgra  koja će zadržavati  mladež u ovoj regiji, povećati znanstveni i tehnološki potencijal, privući investicije i potaknuti razvoj temeljen na regionalnim resursima, obogaćenim znanjem i novim tehnologijama.

Mirovinski, zdravstveni i socijalni sustavi moraju, uz nužnu konsolidaciju,  zadržati načelo solidarnosti uz svoju zaštitnu funkciju.

Zdravstvena zaštita mora biti dostupna i jednaka za sve građane.

Zalažem se za dostupnu i jednaku zdravstvenu zaštitu svih građana Republike Hrvatske. Posebno treba voditi brigu o našim otocima gdje je bitna povezanost sa kopnom, te treba dalje

podizati nivo i dostupnost zdravstvene zaštite, kroz razvoj telemedicine u suradnji sa KBC-Rijeka,  te ustrojenošću helikopterske službe u hitnim slučajevima.

Konačna izgradnja KBC na Sušaku koja će biti integrirana sa Sveučilištem mora imati pacijenta u centru razmišljanja.

 Kvarner  i Istra kao odredište zdravlja.

Zbog pogodne mikroklime mora se nastaviti daljnji razvoj lječilišnog turizma  uz otvaranje  lječilišta za djecu iz cijele EU. Potrebno je daljnje povezivanje zdravstva, turizama, s znanošću i edukacijom, u cilju promicanja, razvitka i unaprijeđenja pružanja usluga u zdravstvenom turizmu.

Rijeka, kao i cijela Primorsko-goranska županija,  moraju postati prometno središte, a preduvjet za to je izgradnja nizinske pruge Rijeka-Zagreb i autoceste Rijeka-Žuta Lokva, što će  pridonijeti razvoju riječke luke.

Kao zastupnik u Hrvatskom saboru zalagao bih se za izgradnju nizinske pruge, što je prioritet za daljnji razvoj Rijeke, kao i cijele Primorsko goranske županije. Željeznički prometni pravac, koji vodi od državne granice preko Zagreba do Rijeke, glavni je željeznički pravac. Važan je u povezivanju središnje, gorske i primorske Hrvatske, ali je istodobno važan i u realizaciji europskih regionalnih integracija u smislu povezivanja regija Alpe-Jadran, Mediteran-Podunavlje. Ovaj pravac povezuje najveću i najznačajniju hrvatsku luku Rijeka s unutrašnjosti Republike Hrvatske, a preko nje i sa zemljama srednje Europe, koje gravitiraju riječkoj luci. Za servisiranje luke s kopnene strane, željeznički prijevoz je nezamjenjiv i prioritetan.

Svojim iskustvom, energijom i znanjem učinit ću sve nužno za vraćanje digniteta i časti hrvatskih branitelja kao i svih građana Lijepe naše, te pridonijeti stvaranju jedne bolje i ljepše Hrvatske. Hrvatske, zemlje sretnih ljudi, u kojoj mladi žele živjeti, postati roditelji i podizati svoju djecu.

Želite li odabrati vjerodostojnog kandidata, neka Vaš izbor bude lista broj 8, za VIII. izbornu jedinicu pod rednim brojem 3, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Neka se čuje glas Riječana u Hrvatskom saboru.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Marko Miljanić: Istina o Škabrnji i Vukovaru! (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

VIDEO! MARKO MILJANIĆ U BUJICI: “Pupovac se prvo trebao doći pokloniti žrtvama Škabrnje, njegovi iz Jagodnje i kod nas su činili zločine!”

Znamo da Pupovac nikada neće doći u Škabrnju, nije trebao ići ni u Vukovar, jer je on izuzetno nečastan i nepošten čovjek – izjavio je u Bujici na Z1 Marko Miljanić, ratni zapovjednik obrane Škabrnje i umirovljeni pukovnik HV-a.

Mojoj majci Jurki, starici od 98 godina prije 10 dana došla je policija i po deseti puta su je ispitivali o zločinima u Škabrnji! Zamislite, doći ženi u tim godinama; ona se jadna sva prepala, rasplakala, sve je to morala ponovo prolaziti, a oni sve imaju, ali drže u svojim ladicama i štite zločince – govorio je pukovnik Miljanić i izračunao: – U Škabrnji je masakrirano i ubijeno 89 ljudi, a srpski zločinci dobili su oko 4 mjeseca zatvora za svakog ubijenog Hrvata! Od oficira JNA u Hrvatskoj nije zatvnoren nitko, pa čak ni Ratko Mladić, a Ernestu Rađenu čak su isplatili odštetu od 2 i po’ milijuna kuna jer je neko vrijeme bio pritvoren, ali nikada kažnjen!

Miljanić je u Bujici izjavio da je “zvijezda petokraka počinila zločin u Škabrnji 1944. i 1991. godine” te “da je provedena lustracija zločinci bi sigurno bili procesuirani“.

Bujica je emitirala dijelove senzacionalne propovijedi željezanskog biskupa Egidija Živkovića iz Vukovara ove nedjelje. Vidjela se i izuzetna nelagoda na licu Andreja Plenkovića kada je biskup rekao: “Obrišite stakla svojih naočala, koja su ponekad zamagljena osobnim interesima!”

U emisiji je objavljena velika reportaža iz Vukovara, gdje su majke naših heroja imale prilično oštre izjave na račun aktualne vlasti i dolazak Milorada Pupovca u Grad heroja…

 

Veliki razgovor Mladena Pavkovića s Markom Miljanićem, ratnim zapovjednikom obrane Škabrnja

 

 

 

Dujmović: Nema kraja podlostima i podvalama kada je o Miloradu Pupovcu riječ

 

 

 

Marijan Knezović: ‘Ako je Vukovar simbol patnje, a jest, neka konačno bude i simbol pravde’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Mladen Pavković: Podravka je slala humanitarnu pomoć u Vukovar mjesec dana nakon okupacije

Objavljeno

na

Objavio

U PODCASTU VELEBIT je gostovao novinar i publicist Mladen Pavković.

♦ Kako je došlo do inicijative da se čitaju imena palih branitelja na komemoracijama?
♦ Zašto se noć kazališta održava na Dan sjećanja na Vukovar?

♦ Što je s dezerterima u Domovinskom ratu?
♦ Koliko od 1300 braniteljskih udruga dobiva pomoć od države?

♦ Gdje je danas Veljko Marić?
♦ Koliko su branitelji izloženi bolestima?

♦ Kako izgleda sudbina branitelja kada se razboli?
♦ Kako je podignut spomenik branitelju koji je učinio suicid?

♦ Koliko su izloženi suicidu članovi braniteljskih obitelji?
♦ Je li sustav dovoljno osjetljiv za branitelje koji su na rubu?

♦ Tko je uzeo nagradu koju je hrvatska policija raspisala za Gotovinom?
♦ Zašto generali šute?

♦ Koliko je zaista ljudi ubijeno u logoru Danica u vrijeme NDH-a u Koprivnici?
♦ Zašto je Koprivnica ‘crveni grad’?

♦ Koja je uloga Zvonimira Mršića u Koprivnici i Podravci?

Odgovore na ova pitanja pogledajte na PODCASTU VELEBIT.

 

Mladen Pavković: Sad je vrijeme da se opet prisjetimo i srpskih logora smrti

 

 

Mladen Pavković: Kako to da se u Hrvatskoj ne spominju, a kamoli gone visoko rangirani ratni zločinci?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari