Pratite nas

Vijesti

“Glasnik Manitua” obradovat će fanove stripa i pružiti priliku domaćim autorima

Objavljeno

na

[pullquote_left]U tisak je otišao nulti broj “narodne” strip revije “Glasnik Manitua”, nastale suradnjom nekoliko entuzijasta iz Travnika. Radi se o jedinoj strip reviji u BiH koja se fokusira na domaće autore. O pokretanju revije, razgovarali smo sa izdavačem i glavnim i odgovornim urednikom Emirom Purićem i autorom svih stripova u nultom broju Daliborom Brdarom.[/pullquote_left]

zagor kamenjar logo“Pokretanje revije je moja dugogodišnja želja. Budući da sam veoma tvrdoglav i uporan, bilo je samo pitanje dana. Osjetio sam da je situacija konačno zrela za jedan takav časopis i kod nas, budući da se u skoro svim zemljama u regiji objavljuju časopisi o stripu. Nakon pokretanja online striparnice, na red je došla i ova revija. Zamišljena je kao ‘narodska’, sa dosta zabavnog sadržaja. Svi koji žele da učestvuju na bilo koji način su dobrodošli. Izdavat će je udruženje Crno-bijeli strip u boji. Udruženje je, na moju inicijativu, osnovano prije nešto više od godinu dana s ciljem da stoji iza projekata poput ovog. Tiraž nultog broja je 500 primjeraka na 96 strana. Nulti broj je besplatan za članove udruženja, a za raju je cijena po želji. Svi naredni brojevi će imati simboličnu cijenu. Revija bi trebala izlaziti dvomjesečno”, izjavio je za Klix.ba Emir Purić, izdavač i glavni i odgovorni urednik revije.

U reviji “Glasnik Manitua” objavljivat će se stripovi uglavnom domaćih i manje-više afirmisanih autora, ilustracije, kratki pisani romani, intervjui, bit će tu predstavljanja strip junaka i njihovih autora, zatim tekstova o Indijancima (najviše o njihovim vjerovanjima, mitologiji i običajima), raznih anegdota, bizarnosti i slično.

“Naravno, nećemo zapostaviti Travnik. Donosit ćemo priče o ljudima, običajima i važnim događajima. Tako, kao što je i red, počinjemo stripom našeg sugrađanina i strip autora Dalibora Brdara”, rekao je Purić za Klix.ba.

Osim “Glasnika Manitua” u pripremi je i strip revija ozbiljnijeg karaktera, “Bosona”, koju će uređivati Alija Balta. Revija bi na 100 strana trebala popularizirati strip u BiH i donijeti sadržaje domaćih i stranih strip autora.

Izdavači još uvijek nisu tačno definisali koje će autore obrađivati u revijama te će, kako kažu, to raditi “u hodu“. Svi zainteresovani autori će dobiti priliku, potrebno je samo da se jave na jedan od mailova: [email protected] ili [email protected]

Uskoro bi, na vodećim strip portalima, trebao biti objavljen i konkurs za osmišljavanje autorskih strip junaka, karikaturalnog i “ozbiljnog”.

“Cilj nam je da u svakom broju pratimo našega junaka kroz dogodovštine koje sami osmislimo, da li je to jedan kaiš, jedna tabla ili nekoliko stranica, uopće nije bitno. Nadamo se i da ćemo sa nekim od autora napraviti stalnu suradnju na obostrano zadovoljstvo”, kaže Purić za Klix.ba i dodaje kako ovaj projekt nije komercijalnog karaktera te da će sama revija koštati tek toliko da se djelimično pokriju troškovi.

Mladi travnički strip autor, Dalibor Brdar, bit će prvi autor objavljen u “Glasniku Manitua”. Brdar je do sada stripove objavljivao uglavnom u elektronskom formatu, a ovo će mu biti premijerno objavljivanje “na papiru”.

“Prvi (nulti) broj ‘Glasnika Manitua’ posvećen je isključivo mojim šaljivim stripovima. Trenutno završavam svoj strip ‘Protiv zla’, parodiju o temi kada ludi profesor prijeti svijetu uništenjem, te dorađujem scenarije za neke nove ideje. Radim i na projektu ‘Travnik iz perspektive crtača stripova’, gdje su kulturno-historijski spomenici, kao i sam grad Travnik, prikazani u formi stripovskog kadra.

Nulti broj “Glasnika Manitua” može se naručiti putem hogarcaffe.com”>interneta, a naredni brojevi, zajedno sa “Bosonom”, prodavat će se po kioscima širom BiH, a u regiji po striparnicama.

izvor: klix.ba

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Ivica Šola: Gospodine Plenkoviću, trebate se malo zamisliti

Objavljeno

na

Objavio

Kako je (tradicionalna) ljevica padom Berlinskog zida politički poražena i utopila se u bezličnost sveprisutnog političkog centrizma, sukladno Gramscijevu “receptu”, spas pokušava pronaći prebacujući se na područje kulture (kulturkamf) i obrazovanja.

Tako je i kod nas HNS, kao i SDP prije s Jokićem, inzistirao na tim resorima sa zadnjim motivom koji nemaju veze ni s kulturom niti obrazovanjem, već s preodgojem naroda i pojedinaca, rušenjem milenijskih vrednota i tradicija, zahvaćeni nietzscheanskim delirijem “prevrednovanja svih vrijednosti”. U tome, kako kod nas, tako i posvuda po svijetu, djeluju netolerantno i isključivo, piše Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Ideološka podvala

Podsjećamo da je Jokić kao uvrijeđena frajla dao ostavku samo zato jer se njegovu radnu skupinu željelo pluralizirati, dodati stručnjake i znanstvenike s drugih instituta i institucija, a on, koji se krio iza demagoškog slogana “struka, a ne politika”, u svojoj isključivosti to odbio, prema poznatom milanovićevskom “aksiomu” “ili mi ili oni”. Isti taj Milanović razotkrio je Jokićevo skrivanje iza “struke”, rekavši da je on njihov (politički) izbor, točnije njegovog savjetnika Nevena Budaka, zadnjeg šefa Komunističke partije na Filozofskom u Zagrebu.

Potom ministrica Divjak kao “nezavisna” zajedno s HNS-om uvjetuje Plenkovića, inzistirajući da oni vode glavnu riječ u reformi obrazovanja, da bi u “demokratskom i pluralnom” duhu počeli “čistke”, pri čemu je hajka na profesoricu Vican u duhu “tolerancije” zrcalo ljevičarske isključivosti i agresivnosti koje, naravno, pripisuju drugima, pa u ime slobode guše slobode, u ime tolerancije provode netoleranciju, u ime pluralizma nameću vlastiti svjetonazor na totalitarni način, gdje se svaki drukčiji glas etiketira, omalovažava i isključuje.

I njezina zavodljiva krilatica koja zvuči jako pametno “tehnologija, a ne ideologija” je čista ideološka podvala, jer promovira pristup koji bi i pripadnici ljevičarske frankfurtske škole, od Marcusea do Habermasa nazvali opasnim, upravo – ideološkim, ili pak glupošću na tragu fahidiotizma.

Kada je odgojno-obrazovna reforma u pitanju, s ljevice se rasprava vodila ili etiketama ili floskulama, manje argumentima, kao i prepotentno umišljenoj, samodoznačenoj mesijanskoj ulozi progresista nasuprot zatucanim tradicionalistima. Ove snobovske, progresističke ambicije ljevice Chesterton je još početkom prošlog stoljeća rasturio u samo dvije rečenice.

Prva: “I progresisti su tradicionalisti, samo pripadaju različitoj tradiciji.” I druga: “Što je to progresist? To je osoba koja vjeruje da je četvrtak bolji samo zato što dolazi poslije srijede.”

U ovu orwellovsku situaciju u kojoj je laž istina, čistke su tolerancija (Vican), totalitarizam i isključivost pluralizam, došla je u četvrtak poruka hrvatskih biskupa pod naslovom “Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji”, gdje upravo daju svoj prinos raspravi glede nastavnog uputnika (kurikul) i procesa reforme obrazovanja i odgoja.

Nasuprot niže spomenutoj isključivosti, biskupi se zalažu za pluralizaciju odgojno-obrazovnog procesa kada su svjetonazorske odrednice u pitanju (ne matematika, fizika, biologija…), kako to roditeljima jamči i naš Ustav, ne dirajući bilo kojoj svjetonazorskoj skupini u društvu da kroz građanski ili zdravstveni odgoj bira program koji želi, ali isto to ne može se uskratiti ni vjerskim zajednicama, budući da je sloboda savjesti temelj svakog demokratskog društva.

Kakva je to država?

Potom, u duhu najbolje sekularne tradicije, biskupi posebno ističu važnost humanističkih i društvenih znanosti u kontekstu razvijanja kritičkog mišljenja u pluralnim i demokratskim društvima, kao i istine o povijesti u kontekstu nacionalne memorije i identiteta, što su već istaknuli i mnogi javni intelektualci, napose Slaven Letica, upozoravajući da tehnika i tehnologija ne mogu razvijati “kritičku misao”.

I na koncu, u kontekstu tzv. Istanbulske konvencije i problematične, fluidne rodne teorije, biskupi nikome u pluralnom i demokratskom društvu ne osporavaju da sukladno tome odgaja svoju djecu, ali da isto ne mogu osporavati “vjerskim zajednicama da odgajaju djecu u skladu s vlastitim kršćanskim naukom”, jer je to kršenje hrvatskog Ustava i napad na slobodu vjeroispovijesti. U tom smislu, u demokratskom duhu, za razliku od ljevičarskih dogmi i dogmatizma i njihove (medijske) inkvizicije, pozivaju na javnu raspravu.

Poruka hrvatskih biskupa je otvorena, uključiva, tolerantna i nikoga ne vrijeđa. No ona ujedno zabrinjava i plaši iz jednog razloga. Tragikomično je da biskupi u Hrvatskoj 2017. godine nasuprot političarima i vlastodršcima (sekularnoj vlasti) moraju braniti temeljne sekularne vrijednosti zapadne civilizacije: pluralizam, slobodu kritičkog mišljenja, vjerske slobode i demokraciju. Naime, isto to su pod progonima branili i u totalitarnom komunističkom sustavu.

Nad ovom “opasnom” porukom, paradoksom, predsjednik Vlade treba se malo zamisliti: g. Plenkoviću, kakva je to država u kojoj biskupi brane sekularne i demokratske vrijednosti od sekularista (nominalnih) demokrata!?

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

 

HITREC: Hrvatska stenje od tereta veleizdajnika i sitnije medijske izdajničke klateži

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari