Pratite nas

Intervju

Glasnović: Ima i onih koji drže Križ na zidu, a Tita na vitrini

Objavljeno

na

Umjesto uvoda: Nikada nisam objavio bolji tekst od ovoga, niti ću. Izuzetna mi je čast što General Glasnović prati moj Blog, i što je bez problema pristao na intervju. To samo pokazuje njegovu veličinu. Za mene osobno, on je živa LEGENDA  i jedini političar kome 100% vjerujem. Pošto ovaj Blog isključivo čitaju Domoljubi, “marginalci”, Branitelji  i ljudi koji vole ovu zemlju, nema potrebe posebno predstavljati našeg Generala. Ukratko: “HEROJ U RATU – HEROJ U MIRU”. Nadam se da ćete uživati u ovome tekstu, jer mi je sugovornik čovjek koji: ne laže, ne daje prazna obećanja, i ne prodaje ofucane fraze i šuplje priče. Samo istina, bez ikakve cenzure, piše UrbaniDesničar na svome blogu. U nastavku prenosimo intervju:

1. Corona je još uvijek glavna tema. Je li trebalo zaustaviti cijeli svijet zbog virusa gripe, i stoji li iza svega globalistička agenda? Što je po vama glavni cilj ovoga eksperimenta?

– Često zanemarujemo neke aspekte globalizacije. Globalizacija nije započela s industrijskom revolucijom. Njezin cilj je uvijek bio profit iznad svega. U brončano doba trgovalo se s bakrom i kositrom. A danas se trguje s rijetkim metalima kao terbium i gadolinium, bez kojih je nemoguća proizvodnja mobilnih uređaja. COVID 19 je ogolio ranjivost međunarodnih trgovačkih lanaca. Danas je kristalno jasno da nacije i države moraju osigurati neovisne uvjete za preživljavanje svojih naroda, a to su hrana, voda, energija, vitalna infrastruktura i proizvodnja. Ne smijemo biti naivni. Dvije najveće trgovinske sile pripremaju se za sljedeću rundu trgovinskog rata. Američki sustav Federalnih rezervi otvorio je financijsku liniju do 14 prekooceanskih banaka i pumpa dolare u njihove bankarske sustave. Taj potez osigurava da dolar ostaje temeljna valuta globalne ekonomije. Kina već postaje najveći trgovački partner Južnoj Americi, te je u nekim zemljama, npr. u Brazilu, pretekla SAD. Također jačaju svoje prekooceanske kulturne institucije u mnogim zemljama. Očito je da RH u sljedećem desetljeću mora ojačati svoj geostrateški i geopolitički položaj. Ako to ne napravimo bit ćemo samo još jedna disfunkcionalna država kao npr. Južni Sudan koji ima više podpredsjednika vlade nego respiratora. Globalizacija na kulturnoj razini počela je s Francuskom revolucijom a nastavlja se i u sadašnjem vremenu. Početak 20. stoljeća obilježava pojava boljševičkog sotonizma, kulturnog marksizma i moralnog relativizma. Djeca komunista i jugonacionalista dobro su se uklopili u taj projekt globalne kulturne hegemonije, koji nam nameće kulturu smrti i novi svijet bratstva i jedinstva, sastavljen od apstraktnih, uškopljenih  nacija bez vlastitog identiteta, tradicije i moralnih vrijednosti temeljenih na kršćanskom nauku.

2. Kmeri na vlasti, kmeri u oporbi. Kako biti optimist pred izbore, kad je jasno da “velika koalicija” već u startu ima 2/3 većinu?

U životu nikada ne treba odustati od plemenitih ciljeva i ideala. Ne smijemo prihvaćati kukanje i sijanje beznađa. Ustrajnost i nada su vrline. Što bi bilo da je Krist odustao na četvrtoj postaji nošenja Križa? Prvo načelo svakog zdravog društva je individualna odgovornost i vođenje primjerom. U priručniku za birače koje potpisuje sv. Ivan Pavao II, stoji da svaki kršćanin ima obvezu aktivno se uključiti u društveni i politički život. Uzor nam trebaju biti djeca koja boluju od onkoloških bolesti i svakodnevno se bore za život, ne odustaju. Dok je za 50% “kafić komandosa” teško ujutro ustati i barem obaviti svoju glasačku dužnost.   Uvijek trebamo imati na umu pouku iz Evanđelja po Mateju 6,19-21:  

“Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci potkapaju i kradu. Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu. Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce.”

3. Lustracija. Samo iluzija ili još uvijek ima nade? Trenutno oni lustriraju nas.

Nikad nije kasno za lustraciju, u što nas pokušavaju uvjeriti sudionici i sljedbenici najkrvavije tiranije u ovom dijelu Europe. Lustracija je za njih kao glogov kolac za vampire ili srebrni metak za vukodlake. Lustracija se provodi na tri razine: kadrovskoj, znanstvenoj, te najvažnije, na mentalnoj razini. Najteže je promijeniti mentalni sklop. Komunizam je prvenstveno psihopatologija koja je stvorila “poštenog lažova” i uvela kulturu varanja u Hrvatsko društvo. Svi njihovi obrasci i zapovijedi, inverzija su 10 Božjih zapovijedi. Jedna npr. kaže “Ako ne možemo nikako drugačije, onda ćemo pošteno”. U temelju doktrine Komunizma je nijekanje Boga, što je u biti sotonizam. Stoga podložnici i prisežnici komunizma ne mogu prihvatiti istinu, jer oni su pod vlašću Sotone i nisu slobodni.

4. Rekli ste: “da nije bilo HVO-a, ne bi bilo ni Hrvatske”. Apsolutno točno. Ali kako pomoći našoj braći u BiH, kad smo i sami građani drugog reda?

Neprijatelji Hrvata i Hrvatske države, iskorištavaju neznanje Hrvata u RH o Hrvatskoj povijesti i ratu u BiH. Hrvati u RH i BiH jedan su narod, jedno biće. RH i BiH bile su jedinstveno ratište, a HV i HVO jedan krvotok pod nazivom Hrvatske snage. Trebamo znati i stalno ponavljati istinu, da bez četiri ZP HVO danas ne bi bilo Hrvatske države niti Federacije BiH. U trenutku potpisivanja Daytonskog sporazuma 51% teritorija Federacije BiH držale su Hrvatske snage. Također trebamo znati i ne smijemo zaboraviti činjenicu,  da su pripadnici HV velikim dijelom bili Hrvati iz BiH ili podrijetlom iz BiH. Isto tako i među poginulima i stradalima u ratu. Ti bojovnici, hrvatska mladost, dali su živote i zdravlje za slobodu hrvatskog naroda, da bi danas, jugonacionalisti i njihovi nasljednici koji ih preziru, zaposjeli fotelje i sinekure koje su oni svojom mukom, krvlju i životom platili i osigurali. Hrvati iz BiH bili su kroz povijest, a i danas su – srce i pluća Hrvatskog naroda. Trebinjska biskupija starija je od Zagrebačke. Koliko Hrvata u RH zna tu činjenicu i druge istine o povijesti svoga naroda? Kad prestanemo biti građani drugog reda moći ćemo ponuditi najbolja riješenja za jedinstveno Hrvatsko biće: Hrvate u RH, u BiH i Hrvate diljem svijeta.

5. Vraćaju nas u “region”, revidiraju povijest, vrijeđaju svetinje… A mi šutimo i nitko ne prosvjeduje, jer su nas ubili u pojam. Kako probuditi uspavanu naciju?

Apatija je novi oblik ateizma. Padala su carstva i kraljevstva a mi, iako mali, kao drugi narod u Europi koji je i službeno primio kršćanstvo, opstali smo duže od 1000 godina. Naše mjesto nije na gudurama Balkana u bespućima propalih društvenih eksperimenata kao Jugoslavije. Prije nego krenemo mijenjati svijet trebamo mijenjati sebe. Čovjek će biti suđen po djelima, a ne po vještini jezika. Unatoč svega pretrpljenog zla u nedavnoj povijesti, kao što su ratna i poratna stradanja i egzodusi, aristocid, klasni genocid, “pranje mozga”…, u našem narodu ipak još ima plemenitosti i plemenitih pojedinaca koji mogu pokrenuti i napraviti ključne promjene u društvu. Također ima i onih koji drže Križ na zidu, a Tita na vitrini. Trebamo imati na umu, da je mali razmak između tapšanja po ramenu i čizme u stražnjicu.  

Željko Glasnović

Što vi mislite o ovoj temi?

BiH

Bariša Čolak: Odluke SIP-a vode tome da se Hrvate 2022. izbaci iz vlasti u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Na sudu je završila odluka o odgodi održavanja izbora koju je donijelo kompromitirano Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH. Ovo je tijelo ocijenilo da se zbog neprihvaćenog državnog proračuna ne može krenuti u izborni proces, dok pak Izbornim zakonom takva mogućnost uopće nije predviđena. Sve to događa se u jeku osporavanja zakonitosti i legitimnosti izbora članova ovoga tijela. Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak u razgovoru za Večernji List BiH ističe kako SIP nije mogao donijeti posljednju odluku i smatra kako će se stvari dodatno komplicirati.

Je li SIP mogao donijeti odluku o odgodi izbora?

Apsolutno nije mogao donijeti takvu odluku. Ne postoji nijedna odredba u Izbornom zakonu BiH koja bi definirala ili makar upućivala na takvo nešto. U poglavlju u kojem se govori o ponovljenim, odgođenim ili prijevremenim izborima imate članak 14.2 koji nedvosmisleno propisuje kada je to moguće i na što se odluka odnosi. Odluka o odgađanju izbora može biti isključivo za određeno biračko mjesto ili izbornu jedinicu. To se radi onda kada izbore nije moguće provesti u skladu s odredbama zakona. Ali zakonodavac je apsolutno mislio na izbore koji su u tijeku, odnosno da negdje iz određenog razloga nije bilo moguće glasovati. Nema nikakve mogućnosti odgađati izbore koji se nisu održali.

Znači, ne može se unaprijed donijeti takva odluka?!

Tako je. Ne postoji nijedna odredba u Izbornom zakonu koja bi upućivala na drukčiji zaključak. Da ne govorim o rokovima…

U zakonu čak piše da se u slučaju donošenja odluke za pojedina biračka mjesta ili izborne jedinice izborni proces može maksimalno odgoditi na 30 dana. Čak je i taj dio promašio SIP?!

Precizira se da se izbori ponavljaju u roku od sedam, a najkasnije od 30 dana. Ali, ako ne možete uopće donijeti odluku o odgodi izbora, onda je ovo u biti irelevantno. Ne može nešto što je nezakonito u samome temelju postati poslije zakonito.

Ako vratimo stvari u povijest, slučaj o kojemu vi govorite i o kojemu je odlučivao SIP bio je prekid i ponavljanje izbornog procesa u Stocu nakon nasilja?!

Upravo tako. To je egzemplaran primjer primjene odredbi ovoga zakona.

Može li se onda reći da su nezakonite odluke koje je donio SIP?

Apsolutno. Svima je jasno da je tako. Postavlja se pitanje otkuda SIP-u povod za donošenje takve odluke. Sada je ova institucija krenula u raspisivanje poziva oko javnih nabava, pa postoji mogućnost za to. A, primjerice, nije postojala, po njihovu tumačenju, prije izvjesnog vremena.

Što je u pozadini takve odluke SIP-a, što vi mislite?

Ja je zaista ne mogu dokučiti. Nije mi jasno zašto je SIP dopustio da njihove odluke postanu predmet brojnih komentara. Čak i ako zanemarimo, a naravno da ne možemo, sam način izbora članova ove institucije, iskreno ne mogu naći racionalan odgovor na njihove posljednje poteze. Ovdje se, po meni, namjerno krše odredbe Izbornog zakona BiH. Ovo ne može biti slučajnost ili omaška. Radi se o flagrantnom kršenju odredbi Izbornog zakona od tijela koje bi moralo isključivo voditi računa o zakonitosti kompletnog izbornog procesa, od njihova raspisivanja, nadgledanja, do provedbe izbornih rezultata.

Čuli su se odmah komentari – ništa čudno, nelegalne odluke nelegalno izabranog tijela?!

Upravo tako. To je tijelo nelegalno izabrano jer je nezakonito izabrano. Ono je i nelegitimno zato što je Izborni zakon propisao sastav SIP-a i rekao da tamo sjede po dva predstavnika Hrvata, Srba i Bošnjaka te jedan ostali. Oni moraju biti predstavnici triju naroda te pravni stručnjaci koji imaju iskustva u provedbi izbornog procesa. Uz to, ne smiju obnašati bilo kakvu dužnost u stranci te biti financijski ili organizacijski povezani.

Molim pojasnite zašto smatrate da su nezakonito izabrani?

Vrlo jednostavno. Zato što su izabrani kršenjem odredbi Izbornog zakona. Zakonodavac je propisao da postoji Povjerenstvo za izbor i imenovanje koje bira Zastupnički dom. Da ne govorim sve proceduralne postupke koji slijede. No, i u njemu je određeno da ga čine po dva Hrvata, Srbina i Bošnjaka te jedan predstavnik ostalih. Ako je već to povjerenstvo bilo formirano, moralo je do kraja dovesti postupak. Postavlja se pitanje što ćemo s kandidatima koji su se prijavili. Gdje je njihovo pravo na mogućnost kandidiranja i izbora? Na ovaj se način to onemogućava. U slučaju izbora članova Središnjeg izbornog povjerenstva iskorištena je jedna odredba Izbornog zakona da je moguće izabrati članove ako se ne dostavi popis s kandidatima u roku od 30 dana Zastupničkom domu.

Što ste mislili pod nelegitimnosti članova SIP-a?

Cijeli smisao legitimnosti po dva Hrvata, Bošnjaka ili Srbina i ostalih je, uz obvezne zakonske i stručne norme, u tome da oni budu predstavnici tih naroda. Ako u njihovu izboru ne sudjeluju ti narodi, a Hrvati, primjerice, nisu glasovali za čovjeka koji je tamo izabran kao Hrvat, postavlja se pitanje koji je smisao ovog cijelog sustava. U ovome slučaju narušene su odredbe o konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda.

Kakvu poruku SDA šalje ovim preuzimanjem SIP-a? U kuloarima se tvrdi kako je to priprema da se Hrvate posve odstrani iz vlasti na izborima 2022.?

Nažalost, bojim se da je to strategija. To nije nešto što se prvi put spominje u javnome prostoru. Takvo nešto može se naglas čuti od nekih političkih dužnosnika. Doduše, moram priznati kako to nisam čuo izrijekom od SDA, ali jesam od njihovih ekspozitura s kojima čine novu “parlamentarnu većinu”. Otvoreno upravo poručuju kako se treba doći do šest Hrvata u Domu naroda te da su riješili sav problem. U tome im slučaju, očito, Hrvati ne bi trebali.

Kako se postaviti u ovome slučaju i vidite li izlaza iz ove situacije?

Jako je teško dati odgovor na takvo pitanje. Čak i kada su vam najbolje namjere i rezultati rada, svjedoci smo da se dobivaju grubi odgovori. Ako se iz parlamentarnog života i izvršne vlasti želi isključiti čitav jedan narod, onda sigurno ne može biti riječi o političkoj, ekonomskoj, pravnoj sigurnosti, europskome putu. Rekao bih kako su ti potezi razumski nepojmljivi. Akteri koji, međutim, tome teže ne obaziru se ni na što.

Stanje nije nimalo dobro. Hrvati više ne mogu i neće prihvatiti ponavljanje situacije s trostrukim nametanjem člana bh. Predsjedništva glasovima Bošnjaka i dvostrukog izbacivanja iz izvršne vlasti.

Večernji List BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Intervju

Plenković za RTL: ‘Nikad nismo spomenuli koaliciju sa Škorom, na izbore idemo pobijediti’

Objavljeno

na

Objavio

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u nedjelju je rekao da HDZ na parlamentarne izbore ide po povjerenje hrvatskih građana za “drugo poluvrijeme” te istaknuo da je nakon izbora spreman sjesti za stol s onima koji će Hrvatsku vući naprijed, no da Miroslav Škoro to nije.

“U izbore ulazimo nakon jednog izazovnog i dinamičkog mandata, u kojem smo ostvarili većinu obećanih ciljeva. Nosili smo se s raznim izazovima, kad su brojni kosturi popadali iz ormara. Nosili smo se s krizom pandemije i sad kad smo završili prvo poluvrijeme želimo dobiti povjerenje birača za drugo poluvrijeme, kojim bismo krenuli u gospodarski oporavak”, istaknuo je Plenković u intervjuu u Vijestima RTL-a.

Predsjednik HDZ-a najavio je da će stranka izborni program objaviti u “sljedećih nekoliko dana”. “Pripremili smo program i u njemu je sve što hrvatskim građanima u budućnosti treba. Spremni smo to realizirati”, poručio je.

HDZ će, rekao je, na izbore ići s partnerima s kojima je surađivao i 2016., uvjeren u svoja postignuća, s jasnim planom za sigurnu budućnost Hrvatske “u drugom poluvremenu koje je pred nama”.

S SDP-om, ponovio je, HDZ neće koalirati, a podsjetio je i da stranka nikada nije rekla da će u koaliciju s Domovinskim pokretom. “Nikad nismo rekli da ćemo u koaliciju s Domovinskim pokretom, a još manje s Mostom, s obzirom na naša iskustva. Na ove izbore HDZ ide pobijediti, a teze koje se plasiraju u javnost, donose drugi, izmišljene su, rekao je premijer te o čelniku Domovinskog pokreta ustvrdio kako se pokazao kao “sjajan partner SDP-u”.

Škoro je pomogao, rekao je Plenković, da Zoran Milanović bude izabran za predsjednika. “Tu je odigrao ključnu ulogu. Tu priču dva put nećemo gledati”, poručio je predsjednik HDZ-a.

“Spreman sam sjesti za stol s onima koji će Hrvatsku vući naprijed. Miroslav Škoro to nije, pogotovo ne nakon predsjedničkih izbora. Partneri gospodina Škore su toliko laži, žuči i neistina sasuli na HDZ i na mene. To nije moje društvo. HDZ se nakon unutarstranačkih izbora jasno profilirao. Želim da HDZ-ov glavni partner budu hrvatski građani”, naglasio je.

Govoreći o eventualnom postizbornoj suradnji s Milanom Bandićem, izrazio je sumnju u to da Bandić može prijeći izborni prag. “Sumnjam u to, pogotovo ne nakon toga što je rekao prije nekoliko dana kada je navodio što je tko napravio za Zagreb za vrijeme potresa”, rekao je. Naveo je pritom da su problemi u izradi Zakona o obnovi Zagreba nastali na liniji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređanja te Grada Zagreba, a konsenzus je postignut, istaknuo je, tek kad se on uključio.

Potvrdio je da se s Marijanom Petir razgovaralo o tome da bude na listi HDZ-a na izborima, kao i s Mladenom Markačem, a niječno je odgovorio na pitanje je li o tome možda razgovarao i s bivšom predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović. “Nisam. Nema za to potrebe, nisam primijetio da ima želje biti zastupnica”, rekao je. Na pitanje postoji li mogućnost da ona bude dio Vlade, ako HDZ pobijedi, također je rekao da o tome nisu razgovarali.

Potvrdio je da će na izbornim listama biti šef nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović te ministar zdravstva Vili Beroš te rekao da se o tome da na listama budu i Alemka Markotić te Krunoslav Capak nije razgovaralo. Želja mu je da na listi bude i Damir Krstičević, bivši ministar obrane. “Računamo na njega”, rekao je.

Vezano uz mogućnost da na listama budu i poraženi protukandidati na unutarstranačkim izborima (Milijan Brkić, Davor Ivo Stier, Miro Kovač), Plenković je rekao da su HDZ-ovi glasači na unutarstranačkim izborima poslali najjasniju poruku. “Jasno se zna kakav HDZ članstvo želi. Hoće li netko od njih biti na listi, vidjet ćemo, moguće, dodao je.

Upitan kakva je komunikacija njega i predsjednika Republike rekao je da razgovaraju telefonski te da se, kad je to potrebno, konzultiraju. “A kad ima otvorenih pitanja, to završi u medijima”, ustvrdio je.

Premijer je potvrdio da će njegova djeca od ponedjeljka krenuti u vrtić te roditeljima poručio da pošalju djecu u vrtiće i škole. (Hina/RTL)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati