Pratite nas

Događaji

GLASNOVIĆ: Ne smijemo dozvoliti da nam državu vode redizajnirani komunisti, udbaši, perverzno političko plemstvo

Objavljeno

na

Skupina građana prosvjedovala je u subotu na središnjem zagrebačkom trgu protiv izgradnje plinske termoelektrane u Hrvacama te izgradnje Centra za gospodarenje otpada (CGO) u Općini Lećevica, tvrdeći da su to zabrinjavajući projekti koji, prema svim pokazateljima idu na štetu lokalnog stanovništva, ali i na štetu svih hrvatskih građana.

Jednosatni prosvjed organizirale su ekološke udruge s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Izgradnjom plinske termoelektrane na Peruči, došlo bi, tvrde, do uništavanja flore i faune Peručkog jezera i rijeke Cetine, poljoprivreda, posebice ona ekološka bila bi uništena, seoski turizam koji je na svom začetku, neslavno bi propao, a već prepolovljeno stanovništvo bi se dodatno osulo.

Kada je u pitanju Centar za gospodarenje otpadom na području Lećevice, postoje dokazi da je dokumentacija koja se odnosi na projekat krivotvorena, čime je tvrde prosvjednici dovedena u pitanje zaštita pitkih voda i okoliša čitave Dalmacije te zdravlja i mogućnosti življenja ljudi.

Tvrde da studije iz 2005. i 2016. za Lećevicu predviđaju zagađenje prirodnih podzemnih rezervoara i tokova Jadra i Krke i drugih izvorišta.

Organizator peticije protiv izgradnje plinske termoelektrane Željko Domazet rekao je da je nepoznata tvrtka VIS VIVA dobila zadatak izgradnje termoelektrane na plin nakon šest godina tajnih priprema tog, kaže, „zločinačkog projekta“ te da je u sprezi sa lokalnim općinskim vlastima općine Hrvace, stanovništvo Cetinskog kraja dovedeno pred gotov čin.

Domazet tvrdi da im ekocid uz pomoć lokalne i državne politike pokušavaju podvaliti tajni investitori.

„Danas i ovdje poručujem: Nećete gospodo, nećete u mom dvorištu graditi tvornicu smrti, nećete nas i sve žitelje hrvatačkog kraja osuditi na život u strahu od kiselih kiša, kancerogenih spojeva, otrovnih voda, nećete sagraditi ‘tvornicu smrti’ termoelektranu na plin“, rekao je Domazet.

Tvrdi da se u tom slučaju skrivaju bitne informacije i plasiraju laži kako je projekat ekološki. Također se, ustvrdio je, krivotvore podaci da je Institut Ruđer Bošković sudjelovao u izradi studije utjecaja na okoliš.

Tvrdi i da je stranim investitorima važan samo profit, prljavi novac, prljavo zarađen na uništavanju zemlje, zraka i vode i da ih nije briga koliko će ljudi zbog toga smrtonosno oboljeti.

„Šezdesetih godina potopili su nam slični investitori polja i porušili kuće da bi tu napravili akumulacijsko jezero Peruča da bi nas do devedesetih ganjali da bježimo po bijelome svijetu i svoj zločinački plan su mislili ostvariti u Domovinskom ratu te su jednim dijelom zauzevši branu Peruča željeli počiniti ekocid u čitavom Cetinskom kraju.

Posljednjih godina žele nas kupiti lažnim pričama o milijardama kuna i desetak tisuća radnih mjesta da bi nam uzeli čisti zrak i vodu“, rekao je Domazet.

Po njegovim tvrdnjama projekt je i  neisplativ, jer plinska elektrana ima cijenu proizvodnje od minimalno 65 eura po megavat satu, što je bitno skuplje od trenutne tržišne cijene koja iznosi 40 eura, pa ako resorno ministarstvo dozvoli gradnju plinske termoelektrane, svim građanima će poskupjeti struja.

Država pritom, smatra, na neki način gura novce poreznih obveznika u privatne džepove. Navodno se, rekao je, projekt gradi da se opravda plinovod do Dalmacije gdje nema korisnika plina.

Političkim i crkvenim vođama poručio je kako je vrijeme da se probude. „Uzeli ste nam skoro sve, ali dušu i srce nećete, za čistu vodu i čisti zrak, borit ćemo se“, rekao je Domazet.

Prosvjed su podržali umirovljeni časnici HV-a Mili Lozančić i Željko Koroman te zastupnik i general Hrvatske vojske Željko Glasnović koji je poručio građanima da ne dozvole da vlada stvara plan energetske neovisnosti bez njihova sudjelovanja, jer se svako važno političko pitanje za hrvatski narod mora rješavati direktnom demokracijom, odnosno na referendumu.

U Hrvatskoj, kazao je, postoji devet crnih točaka na Jadranskoj obali, a ironija je da Bolnica za plućne bolesti u Zagrebu ima azbest kao izolaciju.

„Ne smijemo dozvoliti da nam državu vode redizajnirani komunisti, udbaši, perverzno političko plemstvo koje je dovelo Hrvatsku dovde, a koju je vodila od 1945. do danas. Svi moramo biti za dom spremni i svi recimo u jednom glasu ne ekocidu u Cetinskoj krajni,  rekao je Glasnović.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari