Connect with us

Komentar

Glasnović: Više od 50% poginulih bojovnika u hrvatskoj vojsci u Domovinskom ratu bilo je iz BiH

Objavljeno

-

Kenotaf iza oltara zavjetne crkve Svete Mati Slobode

Na današnji dan, 1994. godine, uspješno je okončana operacija Cincar čija je provedba trajala tri dana, od 1. do 3. studenoga 1994. i uvod je u hrvatske oslobodilačke operacije koje su slijedile nakon toga: Zima ’94., Skok 1, Skok 2, Ljeto ’95., Oluja, Maestral i Južni potez.

Na kenotafu iza oltara zavjetne crkve Svete Mati Slobode u Zagrebu uklesana su imena 15 840 hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu. Polovica poginulih na tom popisu su pripadnici HVO-a.

Tko se danas u RH sjeća operacije Cincar i drugih osloboditeljskih akcija koje su dovele hrvatske snage nadomak Banja Luke? Umjesto pijeteta i zahvalnosti, mentalni jugoslaveni i urbani rasisti u RH nastavljaju svoju prljavu kampanju dezinformacija protiv hrvatskog naroda u BiH.

Na prošlim izborima za gradonačelnika grada Zagreba izborni plakat hematologa Miranda Mrsića (nekadašnjeg člana Partije koja je i danas inkubator jugoslavenstva) glasio je: “Ukinimo mirovine HVO-a”. Izgleda da je hematolog zaboravio da je više od 50% poginulih bojovnika u hrvatskoj vojsci u Domovinskom ratu bilo iz BiH.

Zaboravio je i da su ga bojovnici HVO-a spasili od njegovih “drugova” iz Beograda da ne dođu u Zagreb po njega i slične njemu, one koji su spalili svoje partijske knjižice.

Onako kako zaboravljamo doprinos HOS-a, tako zaboravljamo i doprinos HVO-a, njegova 4 ZP te brojne postrojbe, bez kojih danas ne bi postojala Hrvatska kao država u sadašnjim granicama. Ali nema očajavanja, neke povijesne činjenice još uvijek nisu poznate općoj javnosti, a s odmakom vremena i istina će pronaći svoj put jer Bog je Gospodar povijesti.

1860. godine franjevac Petar Anđelović napisao je: “Za fratre vrijedi sljedeći zakon: prvenstveno Bog, vjera, zakon i život vječni.

Na drugom mjestu važnosti neka uvijek bude jezik i osjećaj pripadnosti nacije”.

Ta poruka vrijedi i danas. Danas trebamo iste onakve heroje kakve smo imali u DR koji će donositi ispravne odluke u kritičnim situacijama i svakodnevnom životu. Potičem vas i pozivam da hrabro i primjerom pokazujete i vodite u miru kako ste to radili i u ratu.

I na kraju pozdravljam sve časne pripadnike i obitelji poginulih pripadnika HVO-a koji su sudjelovali u oslobodilačkoj operaciji Cincar, a poseban pozdrav mojim Kuprešacima, bili ste prave glave ’42 i opet ’92. Sve poginule i umrle pripadnike HVO-a koji su svoje živote dali za Domovinu, neka Gospodin primi u svoje Nebesko kraljevstvo, u Vječnu domovinu na nebu. Neka im je vječna hvala i slava. Počivali u miru Božjem.

Željko Glasnović

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas