Connect with us

Politika

Glasovac: Kada ćemo shvatiti da ustaštvo nije hrvatstvo

Objavljeno

-

Hina

Zastupnica Dalija Orešković (Stranka s imenom i prezimenom) poručila je u utorak kako nikada nije izjavila da hrvatsku državu treba razoriti kao Kartagu, kako to tvrdi HDZ-ov zastupnik Josip Đakić.

Odgovarajući na Đakićeve prozivke o njezinoj povredi ugleda Republike Hrvatske, Orešković je ustvrdila da je ‘Đakić promašio u opisu kaznenog djela’.

“Rekla sam da HDZ-ovu državu treba razoriti kao Kartagu. Takva izjava ne samo da nije kazneno djelo, nego je istinski čin pravog domoljublja jer predstavlja suprotnost svoj šteti koju ste vi Hrvatskoj nanijeli u posljednjih 30 godina”, rekla je Orešković u slobodnom govoru zastupničkih klubova u Saboru.

Orešković je time odgovorila spomenutom zastupniku HDZ-a koji je, kako kaže, otvoreno pozivao da se protiv nje pokrene kazneni postupak zbog povrede ugleda Republike Hrvatske.

Stipan Šašlin (HDZ) poručio joj je da je svojim riječima uvrijedila veliki broj hrvatskih branitelja.

”Jest li pomislili kako se osjeća jedan pošteni hrvatski branitelj koji je za ovu državu bio spreman dati svoj život kad kažete da to sve skupa treba razoriti”

Goran Ivanović (HDZ) ustvrdio je da je Đakić točno prenio govor zastupnice Orešković, u kojem je hrvatska država bila ta koju treba razoriti kao Kartagu, a istoj je zastupnici rekao ”da nije dobro i da mora pod hitno potražit pomoć”, nakon čega je uslijedio niz povreda poslovnika.

”Ne možete vi postavljati dijagnoze i procjenjivati treba li netko stručnu pomoć. Znate vi dobro na što aludirate”, kazala je Andreja Marić (SDP).

”Nije u redu da idete ‘ad hominem’ kad nemate nikakve argumente niti da iznosite bilo kakve dijagnoze”, rekla je zastupnica Možemo Jelena Miloš

Orešković je napomenula da je s postavljanjem dijagnoza prvi krenuo premijer Andrej Plenković na jučerašnjem aktualnom prijepodnevu.

”On je bio taj koji je čitave klubove i političke stranke optuživao da ih treba institucionalizirati i pružiti im stručnu profesionalnu pomoć”, izjavila je.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner upozorio je zastupnike da neprimjerenim riječima koje nemaju veze s temom samo ruše vlastiti ugled.

”Nitko zbog ovakvih riječi neće dobiti veći ugled u očima svoji birača bez obzira koje orijentacije ti birači bili”, poručio je.

Glasovac: Kada ćemo shvatiti da ustaštvo nije hrvatstvo

SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac u svom je govoru osudila fizički napad na predsjednika zadarskog ogranka stranke Daniela Radetu.

”Ovo nije napad na jednog SDP-ovca već napad na sve one koji nedvosmisleno traže da se u ovoj državi provodi Ustav i zakoni. Kada ćemo shvatiti da ustaštvo nije hrvatstvo, pogotovo ne u Zadru kojeg je Pavelić prodao”, pitala je.

Glasovac ističe da je napadnuti Radeta mjesec i pol dana izložen huškačkom i javnom linču zbog zahtjeva da se sa svih javnih gradskih površina uklone ploče ili spomen obilježja koje veličaju NDH i ustaški režim.

Zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček govorio je o jednom drugom fizičkom napadu, onom na skupinu maloljetnika u Vukovaru. Tvrdi da je SDSS-ov Milorad Pupovac za taj slučaj neizravno optužio gradsku vlast koju čine i Suverenisti.

”Niti jedan naš vijećnik ni zamjenik gradonačelnika nije uputio ni riječ govora mržnje prema nekom drugom, a kamoli da je pozvao na nasilje”, izjavio je.

Iako su sve političke opcije osudile počinjeno nasilje, Pavliček kaže da nitko nije osudio incidente na pravoslavni Badnjak u selima oko Vukovara, kada je par policajaca srpske nacionalnosti pucalo u zrak iz vatrenog oružja.

”Pupovac nije osudio ovakvo ponašanje koje se u selima s većinskim srpskim stanovništvom ponavlja svake godine”, kazao je.

Bajs upozorava na rastuće cijene smještaja u domovima

Zastupnik Damir Bajs iz kluba Fokusa i Reformista upozorio je na pad životnog standarda umirovljenika zbog rastućih cijena smještaja u domovima za starije i nemoćne. Naime, prosječna cijena korištenja domova u vlasništvu županija je 2020.godine iznosila 356 eura, a ove se godine cijena popela na 590 eura

”Umirovljenik je prije 4 godine sa svojih 382 eura mirovine mogao pokrivati trošak smještaja u domu a ove godine mirovina mu je bitno manja od spomenutih 590 eura. Uz to, dio županijskih domova najavljuju daljnja povećanja”, rekao je Bajs

Zbog toga su umirovljenici financijski ovisni o članovima svojih obitelji, dodao je, dok se ravnatelji pojedinih domova žale da ne dobivaju dovoljno sredstava ni od osnivača, tj., županija, ni od Ministarstva socijalne politike.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari