Glavaš ušao u Hrvatsku, u Osijeku mu organiziraju koncert

11

U organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije, na Trgu slobode u Osijeku u 19 sati održat će se koncert dobrodošlice Branimiru Glavašu. HRT je u podnevnom Dnevniku javio da je Glavaš prešao granicu Hrvatske i BiH

Branimir Glavaš krenuo je u nedjelju iz Mostara prema Osijeku gdje se očekuje u večernjim satima nakon što je po presudi za ratne zločine više godina u BiH proveo u zatvoru otkuda je nedavno pušten nakon što je hrvatski Ustavni sud ukinuo presudu i naložio obnovu sudskog postupka.Glavaš je u izjavi za HINA-u rekao kako je sretan što se konačno vraća u domovinu nakon višegodišnjeg izbivanja i odsluživanja zatvorske kazne.

‘Radostan sam što sam dočekao dan da krenem prema Osijeku i Hrvatskoj. Ono što sam čekao godinama danas se i događa’, rekao je Glavaš.

Rekao je kako ga od povratka nije pokolebao zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu da mu se ponovno odredi istražni zatvor.

‘To me apsolutno nije pokolebalo i ja sam očekivao takav potez državnog odvjetništva. Ali, iskreno se nadam da će odluka suda biti pozitivna u moju korist, i da će se odbiti zahtjev državnog odvjetništva’, dodao je Glavaš.

Po njegovim riječima optimist je jer je u hrvatskom pritvoru i zatvoru u BiH proveo ukupno 5 godina, dva mjeseca i dva dana dok zakon, kako tvrdi, onemogućava duži pritvor od četiri godine u slučaju prvostupanjske presude.

Glavaš je nepravomoćnom presudom u slučaju ratnih zločina na području Osijeka bio osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu.

Glavaš je u siječnju pušten iz zatvora u Mostaru nakon što je hrvatski Ustavni sud ukinuo presudu Vrhovnog suda po kojoj je u zatvoru proveo pet godine zbog ratnih zločina nad srpskim civilima počinjenih na području Osijeka 1991. i od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdilo osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.On je rekao kako očekuje da će u drugostupanjskom postupku dokazati nevinost pred hrvatskim pravosuđem.’U svakome slučaju moj povratak znači nastavak pravne bitke nakon što je ukinuta drugostupanjska presuda u pravcu dokazivanje moje vlastite nevinosti i čistoće Domovinskog rata’, rekao je Glavaš.

Po njegovim riječima u ranijem su postupku protiv njega ‘višekratno kršena ljudska prava od predistražne, istražne do sudske i zatvorske faze’, te da je Ustavni sud to potvrdio ukidajući presudu.

Najavio je kako će u središtu Osijeka pred večer biti organizirana proslava i koncert na kojemu će nastupiti njegovi prijatelji Miroslav Škoro, Mate Bulić, Stjepan Jeršek Štef, Šima Jovanovac i tamburaši.

Podsjetimo, Glavaš je prošlog tjedna pušten iz zatvora u Mostaru, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu na osam godina na temelju koje je služio kaznu u Bosni i Hercegovini zbog ratnog zločina počinjenog u Osijeku 1991. Po toj je presudi Glavaš u zatvoru proveo posljednjih pet godina.

U međuvremenu je Županijsko državno odvjetništvo zatražilo da se Glavašu ponovno odredi istražni zatvor do nove presude Vrhovnog suda. Njegov odvjetnik Veljko Miljević smatra kako nema pravne osnove da mu se ponovno odredi istražni zatvor.

Odlazak na doček Branimira Glavaša najavili su i branitelji iz Savske 66.

facebook komentari

 • Otporaš

  Samo naprijed, rodijače! Glavu gore! Ti znaš gdje ti se je baba rodila. Tvoja baba i moj djed su brat i sestra. Pozdrav. Čut ćemo se, zagrliti i koju gangu pa možda i šijavicu, ako nisi već zaboravio. Uživaj!

 • Agromentum

  Osijek nikada nije postao Osek i svakako Branimir Glavaš ima velike zasluge. Eh, sad kakvih je drugih detalja možda bilo, to javnosti nije pristupno da bi se moglo okarakterizirati kao vjerodostojno. Vidim, dočekat će ga tamburaši, pa evo jedna i za Vas u “susjednoj” Kaliforniji. 🙂

 • EMINƎM

  oko Bajića već lete crne ptice, bit će veselo

 • Lilith

  vile ga nosaju

 • Otporaš

  Argomentum moram priznati da se me ovom pjesmom vratio u ona vremena dok sam sanjao i mislio da su se sve žene svijeta u mene zaljubile. Samo se sada pitam dali sam bio u toj i takovim maštama sam ili nas je još takovih bilo.
  Davno bilo, sad se spominjalo.
  Neka se je moj “ROĐO” vratio kući k svojima i k našima, te mislim da je zaslužio da mu se zamjeva jedna…VRATIJA SE ŠIME, DI JE BIJO DA JE BIJO, LIPO MU JE BILO!

 • Lilith

  Gleda li se super bowl večeras otporašu!?

 • Agromentum

  Haha, “i mislio da su se sve žene svijeta u mene zaljubile”. Nisi jedini zato što nisi ni jedini Hercegovac. :)) Kod nas u Posavini je malo drugačije, najprije se mi zaljubimo u sve, pa na kraju gledamo šta nam je ostalo. :))

 • Otporaš

  Moj dragi Lilith sutra ću ti javiti kada na vijestima pronađem koliko je Amerikanaca gledalo taj SUPER BOWL. Oklade su astronomske cifre. Ja sam za onoga koji pobjedi, tj. koji bude bolji.

 • Lilith

  Oba su naša!:) Ovo je super reklama za Hrvatsku i njen turizam! Siguran sam da će broj ljudi koji će biti informirani o ovom događaju dosegnuti barem milijardu! 🙂

 • Otporaš

  Lilith, točno za dva sata počima. Ima nas jedno društvance. Svi se klade a ja se smijem. Već sam skoro počeo “duplo” gledati, tj. zna se…hahahaha.Znam da će vam biti neugodno gledati poradi vremenske razlike; ali ću te sutra o svewme obavijestiti. PoZDrav svima. Bog! Otporaš.

 • Agromentum

  Nekom “večeras” a nekom u sitne sate. Jedan moj radni kolega je usput i trener jedne American Football ekipe, naravno da ga danas nema na poslu. Od sride treniraju u Rovinju.