Pratite nas

Glavni grad BiH je nesiguran grad

Objavljeno

na

U svom izvješću američki ured upozorava kako su u BiH česti organizirani prosvjedi građana, koji se od mirnih mogu vrlo lako pretvoriti u nasilne.

Ukupna stopa kriminala u BiH i dalje je visoka, s najvećom koncentracijom incidenata u Sarajevu, ali i dr. većim bh. gradovima. Nazočnost sitnih lopova, džeparoša je velika, naročito na turističkim lokacijama i u javnom prijevozu. U BiH postoje organizirane kriminalističke skupine, koje su uključene u krijumčarenje narkoticima, trgovinom ljudima i drugim zločinima.

Nasilje među članovima tih skupina i njihovih podružnica je sasvim uobičajeno… Ovo su samo neki od zaključaka koje su u svom posljednjem izvješću o sigurnosnom stanju BiH iznijeli iz organizacije Overseas Security Advisory Council, koja radi pri Uredu za diplomatsku sigurnost američkog State Departmenta. Kao posljedica rata 1992. – 1995., velika količina oružja, streljiva i dalje je rasprostranjena diljem BiH.

Zbog toga su, napominju iz ove organizacije zločini često počinjeni arsenalom iz rata kao što su strojnice, rakete, bombe… U svom izvješću američki ured upozorava kako su u BiH česti organizirani prosvjedi građana, koji se od mirnih mogu vrlo lako pretvoriti u nasilne. Najviše prosvjeda organiziraju razvojačeni branitelji, umirovljeničke udruge, radnici propalih tvrtki, koji nezadovoljstvo svojom socijalnom pozicijom izražavaju na ulicama bh. gradova.
Napominju kako je tijekom rata 1992. – 1995. velik broj islamskih boraca došao u BiH kao pomoć bosanskim muslimana. “Nekoliko stotina tih boraca je ostalo aktivno u islamskim fundamentalističkim zajednicama i organizacijama. Ti strani elementi su doprinijeli postupnoj radikalizaciji pojedinih segmenata zajednice bosanskih muslimana”, ističe u svom izvješću Overseas Security Advisory Council. Spominju kako je u listopadu 2005. skupina pojedinaca ekstremističkih usmjerenja uhićena u BiH na temelju sumnje za planiranje terorističkih djela. 

U travnju 2010. pripadnici radikalnog vehabističkog pokreta postavili su bombu na policijsku postaju u Bugojnu ubivši jednog i ranivši 6 policajaca. Posljednji napad dogodio se u listopadu 2011. kada je naoružani napadač povezan s vehabijskim pokretom ispucao više od 100 metaka na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu, oštetivši zgradu i ranivši jednog policajca. Napominju da je na desetke građana BiH proteklih mjeseci putovalo u Siriju kako bi se pridružili istomišljenicima koji se bore protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Asada.

ZdenkoJurilj/Vl

facebook komentari

Pregled

HND brani Aleksandra Stankovića i napada HRT

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje reakciju vodstva HRT-a koje se ogradilo od svojeg novinara i urednika emisije “Nedjeljom u dva” Aleksandra Stankovića, priopćio je u srijedu HND.

Vodstvo HRT-a je u povodu nedavne emisije “Nedjeljom u dva” izdalo priopćenje u kojem se ističe kako se HRT, “poštujući Ustav Republike Hrvatske i Deklaraciju o Domovinskome ratu Hrvatskoga sabora, ograđuje od stajališta iznesena u emisiji ‘Nedjeljom u dva’, u kojoj je Stanković u više navrata Domovinski rat doveo u vezu s ‘građanskim ratom’”.

“Takvu reakciju HND smatra licemjernim napadom vodstva HRT-ova na vlastitog novinara, kojim vrh HRT-a još jednom potvrđuje kako se, kada je program u pitanju, ne rukovodi poštivanjem profesionalnih standarda na kojima se treba temeljiti javni medijski servis, već se služi opasnom politikantskom retorikom priklanjajući se populističkim nasrtajima i prilagođavajući se na način da ne uznemirava političke moćnike”, ističe se u priopćenju Izvršnog odbora HND-a koje potpisuje predsjednik udruge Saša Leković.

Iz transkripta dijela razgovora sa Stankovićevim gostom Predragom Mišićem vidljivo je što je točno kolega Stanković izgovorio, navodi se u dopisu HND-a.

“Svakom tko poznaje činjenice jasno je da je Hrvatska napadnuta nakon što je proglasila odcjepljenje od SFRJ i to nije dovodio u pitanje niti kolega Stanković. Ali u emisiji sa gostom je raspravljao (i) o tome ima li Domovinski rat, zbog raznih specifičnosti, i elemente građanskog rata a povod je bio osobna sudbina gosta”, ističe HND.

Vodstvo HRT-a očito misli kako je takva vrsta propitivanja nedopustiva na javnim medijskom servisu, unatoč činjenici da je čak i Ustavni sud u obrazloženju odbijanja ustavne tužbe u vezi ratnog zločina 12. siječnja 2015. nedvosmisleno naglasio: “Oružani sukob na području Republike Hrvatske imao je nemeđunarodni karakter do 8. listopada 1991.

Nakon toga, taj je sukob imao međunarodni karakter…. na događaje prije 8. listopada 1991. primjenjuje se Dopunski protokol II. uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba”, kaže se u priopćenju.

“Vodstvu HRT-a istovremeno ne smeta ugošćavanje onih koji su osobe optužene za ratne zločine prije 8. listopada 1991. branili upravo pozivajući se na citirane činjenice iz odluke Ustavnog suda. Oni mogu i u programu HRT-a tvrditi kako je do 8. listopada 1991. u Hrvatskoj bio ‘građanski rat’, a novinar HRT-a ne smije o tome niti pisnuti, a da ga se vodstvo HRT-a javno ne odrekne”, navodi HND.

Pritom se HRT-ovi šefovi sakrivaju iza Ustava, koji Stanković niti na koji način nije doveo u pitanje, a nemaju nikakve primjedbe na one istupe u programima HRT-a kojima tuđa ustavna prava redovito krše. Pozivaju se i na Deklaraciju o Domovinskom ratu kao da je taj politički dokument dogma.

Takvim postupkom vodstvo HRT-a je potvrdilo da instituciju kojom rukovode ne smatraju javnim medijskim servisom nego državnom agencijom pod političkom kontrolom i tako HRT simbolično vraćaju u državu iz koje je Hrvatska izašla – u SFRJ, i to iz najrigidnijeg razdoblja, poručuje HND. (Hina)

>>> Marko Jurič: Kakva je ovo glupost HRT se ograđuje od svojeg novinara Ace Stankovića?

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi traži suspendiranje Aleksandra Stankovića

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Slijedi masovna beatifikacija ‘novog sveca’ u njihovom kalendaru. Nebeskom!

Objavljeno

na

Objavio

Ratko Mladić ide na doživotnu.

Razmišljam nešto da nitko ni u snu nije mislio da itko ima šanse protiv udruženih terorista i JNA.

Nikada ni pomislili nisu da mogu izgubiti rat.
Od tu iživljavanje i bestijalnosti bez mjere .
Mučenja, klanja, silovanja.
A iza njih armija!

Sve si mislim kako je to biti pripadnik naroda koji se nikada nije suočio sa svojom kolektivnom psihologijom.

Psihologijom naroda koji je potpuno kopirao svog dugogodišnjeg gazdu, Turke , u baš svakoj bestijalnosti koju su oni njima činili.
Sindrom zlostavljanog zlostavljača.

Pokušali su pronaći spas u mitologiji.
Proslavi izgubljenih bitaka.

Nametnuti se kao direktori, oficiri, žandari i milicionari, šefovi i nadređeni. Njihov zločin u poraću 45 ostao je nekažnjen. Priklonili se pobjednicima. Da bi pokazali sav sjaj svoje impotencije 91.
Primitivno, krvožderno.

Srdžba onih koji su šetali opanke stoljećima.
A svoj sram nikada racionalizirali.
Nadmeno agresivni.

I kada prijateljuju i kada ratuju .

Tek nad civilima i zarobljenicima postajali su moćni.

Govoreći o nasilju i kakve konkretne posljedice kontinuirano nasilje može ostaviti na čovjeka, sa zgražanjem gledam kako se odražava na jedan narod.

Koji je odlučio živjeti u mitologiji .

U negaciju kao najprimitivnijem obliku obrambenog mehanizma .

Zato je gotivo nemoguće uspostaviti racionalni dijalog s njima. Unatoč tome što je jezik sličan, a i zemljopisna širina.

Dijelovi mozga koji komuniciraju su potpuno različiti.

Duboko usađen u bazalne ganglije, mitologiju i odmak od stvarnosti ovaj narod na Balkanu treba godine da bi se otrijeznio.
Unatoč tome što je za lidere birao psihijatre. Koji su manipulirali ovom spoznajom.

Slijedi masovna beatifikacija novog sveca u njihovom kalendaru. Nebeskom, na lunatički način .

dr. Gordana Zelenika / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari