Connect with us

Politika

Glavni tajnik SDP-a podnio ostavku zbog optužnice za falsificiranje

Objavljeno

-

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestio je u srijedu da je glavni tajnik stranke Vedran Babić podnio ostavku zbog optužnice DORH-a za krivotvorenje potpisa za kandidaturu za župana u Slavonsko-brodskoj županiji na prošlim lokalnim izborima 2021. godine.

Glavni tajnik SDP-a Vedran Babić danas je podnio ostavku jer je Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podignulo optužnicu protiv njega i još četvorice kolega zbog navodnog prepisivanja potpisa na lokalnim izborima u Slavonskom Brodu, rekao je Grbin na izvanrednoj konferenciji za novinare.

– Kolege su mi danas ponudile ostavke i ja sam ih prihvatio. Bez obzira što negiraju krivnju i što će u kaznenom postupku dokazivati svoju nevinost, mi u SDP-u, radilo se o nama ili bilo kome drugome, čvrsto zastupamo stajalište da je politička odgovornost šira od kaznene odgovornosti, kazao je Grbin.

– Politička odgovornost je veća od ostalih odgovornosti i upravo zato, bez obzira na to što kazneni postupak nije ni blizu kraja, kolege su procijenile da je ovo trenutak u kojem politička odgovornost nadilazi kaznenu ili zakonsku odgovornost i da moraju podnijeti ostavke. Reagirali su na jedini ispravan način i učinili ono čega u hrvatskom političkom prostoru nema dovoljno – da moramo svojim primjerom, i kada je dobro i kada je loše, pokazati kako se političar mora ponašati, poručio je Grbin.

Ovdje se radi, pojasnio je, o 22 potpisa koja su navodno prepisana s jedne SDP-ove liste u Slavonskom Brodu na drugu SDP-ovu listu.

Na pitanje zašto nije reagirao kada ga je na to upozoravao sada već bivši SDP-ovac Stribor Valenta, odgovorio je da su sve osobe koje su bile uključene u slučaj negirale krivnju, jednako kao što je negiraju i sada, no, Državno odvjetništvo je procijenilo da postoje elementi za podizanje optužnice.

Valenta je odmah nakon drugog kruga lokalnih izbora podnio prijavu protiv Babića i još nekoliko lokalnih SDP-ovaca, uz tvrdnju da su falsificirani potpisi potpore za Marija Vučinića, SDP-ova kandidata za brodsko-posavskog župana, koji navodno dva dana prije isteka roka za predaju kandidature nije imao dovoljno potpisa.

Riječ je o kaznenom djelu za koje je predviđena kazna do tri godine zatvora.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari