Pratite nas

Glavno vijeće HNS-a: Neophodno je izmijeniti pravilnik o raspodjeli prihoda

Objavljeno

na

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS), pod predsjedavanjem Bože Ljubića, u četvrtak je u Sarajevu održalo sjednicu na kojoj je najviše riječi bilo o stanju proračuna na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, priopćeno je danas iz HNS-a.

Voditelj Odjela za financije Dragan Vrankić prezentirao je glavne pokazatelje koji se odnose na proračune, a Glavno vijeće HNS-a zaključilo je kako je neophodno izvršiti izmjenu Pravilnika o raspodjeli prihoda kako bi županije dobile pripadajuća sredstva za normalno funkcioniranje, te dopuniti zakone u kojima su definirani elementi koji se koriste za izračun raspodjele prihoda.

”Glavno vijeće HNS-a smatra kako se, kao prvi korak u korekciji raspodjele prihoda, trebaju primijeniti preliminarni rezultati popisa stanovništva po županijama. GV HNS-a, također, zahtijeva žurnu promjenu politike proračuna koja je do sada išla na štetu županija”, stoji u priopćenju.

Voditeljica Odjela za socijalna pitanja i branitelje Marina Pendeš na sjednici je izvijestila je o sastancima koji su održani s braniteljskim udrugama, a u vezi provedbe Zakona o dodatnim pravima branitelja u Republici Hrvatskoj. Također, prezentirala je i informacije o stanju i događanjima koja je odnose na populaciju branitelja HVO u BiH.

Glavno vijeće HNS-a na sjednici je osudilo nastojanja federalnog ministra Zukana Heleza koji i dalje, kako se u priopćenju navod,i tendenciozno izvodi iz prava pripadnike HVO-a, te ne poštuje odluke Ustavnog suda.

”GV HNS-a očekuje od svih zastupnika u Saboru RH da spriječe izmjene zakona koje bi vodile ka izvođenju iz prava hrvatskih branitelja iz BiH. Prava koja su stečena temeljem važećih zakona ne bi se smjela dovoditi u pitanje”, stoji u priopćenju.

”Glavno vijeće HNS-a podržalo je inicijativu o osnivanja odjela za Drugi svjetski rat i Domovinski rat u sastavu Glavnog vijeća HNS-a, te je formirana radna skupina koja će u ime GV-a stupiti u kontakt s podnositeljima inicijative kako bi se pripremio prijedlog odluke i ostali akti potrebni za donošenje odluke sukladno dokumentima HNS-a”, navodi se na kraju priopćenja.

Bljesak.info

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Admiral Domazet Lošo večeras u Münchenu, a u četvrtak na tribini u Offenbachu

Objavljeno

na

Objavio

Poznati hrvatski politolog, geostrateg i umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo  gost je Hrvata i njihovih zajednica u Njemačkoj, gdje će na tribinama predstavljati svoju knjigu  ‘Admiralovi zapisi 2 – Što je istina’.

Prva tribina održat će se danas u 19,30 sati u Hrvatskom domu (Schwanthalerstr. 96, 80336 München) a hrvatske iseljenike na admiralovo predavanje poziva Akademski krug Hrvatske katoličke župe München.

Marljivi organizatori bez obzira na radni dan očekuju veliko zanimanje hrvatskih iseljenika za admiralovu tribinu s obzirom na poznate njegove stavove vezane uz Hrvatsku, Domovinski rat i globalizacijske procese koje ovaj geostrateg već godinama detaljno analizira vođen svojim istraživanjima, vojnom izobrazbom i domoljubljem.

Dva dana kasnije u četvrtak 23.11.u 19:30 sati admiral Lošo gostuje  u Martinseestraße 2, 63150 Heusenstamm, nadomak Offenbacha, na tribini koju organiziraju Hrvatski katolički forum  i Hrvatska katolička zajednica Offenbach/M. Bit će to prava prigoda da se iz prve ruke čuje što je admiralova istina o hrvatskoj političkoj zbilji, a ujedno da iseljenici saznaju kako admiral Domazet Lošo geostrateški gleda na hrvatsko iseljeništvo, njegovu finacijsku potporu domovini i investicije koje hrvatska politika već dvadesetak godina nije u stanju pravilno usmjeriti, a neprestano se govori o značaju i snazi hrvatskog iseljeništva, te njegovom povratku u domovinu.

Tko je tu zakazao i kakva je budućnost iseljene Hrvatske, daljne masovno iseljavanje ili državna strategija koja potiče imućnije isljenike na povratak, investiranje i zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se izbjegao daljni egzodus mladih i stručnih kadrova  iz domovine, čiji odlazak osiromašuje zemlju koja je uložila velika sredstva u njihovo obrazovanje? Iseljenici traže već duže vrijeme odgovore i na ta njima zanimljiva i životno značajna pitanja.

Također poznati su admiralovi stavovi vezani uz BiH odakle porijeklo vuče mnoštvo hrvatskih iseljenika, kada u svojim javnim nastupima kaže:

“Ono što je ključno u BiH jest što će se događati sa hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini. Problem Hrvata BiH ne može se riješiti ako se problem Hrvata i BiH ne stavi kao pitanje broj jedan hrvatske vanjske politike. Sadašnje stanje je posljedica neimanja politike Hrvatske prema BiH nakon smrti Tuđmana, pa čak i nema koncepta kakva bi trebala biti politika prema BiH. Hrvatska politika se mora jasno opredijeliti i odrediti svoje interese u BiH. Ona mora pratiti i politiku velikih sila gdje planovi već postoje, naglašava admiral Domazet Lošo.

Zanimljivo je da je hrvatski admiral bio  sudionik i planer glavnih vojnih operacija OS RH od početaka do svršetka Domovinskog rata, a 1992. je uz Gotovinu, jedan od glavnih zapovjednika Livanjske bojišnice i bojnoga područja koje je obuhvaćalo sjevernu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu.

Bez obzira na te njegove ratne zasluge zbog toga što je bio  supotpisnikom “Otvorenog pisma  dvanaestorice hrvatskih generala” javnosti,  tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić ga je prisilno umirovio stoji u generalovoj biografiji.

Zoran Paškov

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari