Pratite nas

Najave

Glazbeni gosti i raspored nastupa WHFesta

Objavljeno

na

West Herzegowina Fest, koji će se održavati u Širokom Brijegu od 30. 7. do 1.8. objavio je imena glazbenih gostiju i raspored nastupa na ovogodišnjem, 13. po redu, festivalu.

[ad id=”68099″]

Prvog dana koncert će održati dubrovački Silente te Edo Maajka. Druge večeri festivala nastupit će Hladno pivo dok je zadnja večer rezervirana za koncerte Pavela i Vatre.

I ove godine prijavio se veliki broj onih koji žele predstaviti glazbene, filmske i književne radove publici i žiriju te se izboriti za nagrade.

U glazbenom dijelu festivala prijavilo se 80 bendova, 30 autora kratkih filmova te 100 autora kratke priče. Najbolje od njih čekaju nagrade: snimanje pjesme i spota, filmska oprema te novčana nagrada, koju za kratku priču osigurava portal Bljesak.info kao dugogodišnji partner festivala.

I ove godine u Široki Brijeg će kao gosti i članovi žirija doći zvučna imena, koja će biti objavljena nakon službene selekcije pristiglih radova.

Što se tiče tradicionalnog kampiranja uz festival, i ove godine organizatori ne mogu službeno stajati iza kampiranja, ali pozivaju sve one, koji to žele kao to čine na vlastitu odgovornost.

Detaljnije informacije o festivalu možete dobiti na internetskim (https://www.whfest.com) i Facebook stranicama (https://www.facebook.com/whfest) WHFesta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Najave

Premijera dokumentarnog filma ‘Krvavi Uskrs’

Objavljeno

na

Objavio

U ponedjeljak, 30. ožujka 2020., Hrvatska radiotelevizija premijerno će u 20 sati prikazati dokumentarni film “Krvavi Uskrs”, autora Borne Marinića.

Rat koji je početkom 1991. počeo zahvaćati Hrvatsku nije mimoišao niti Plitvička jezera. Krajem ožujka terorističke skupine preuzele su kontrolu nad Nacionalnim parkom, nakon čega je uslijedila munjevita akcija hrvatske policije, tada jedine legalne oružane snage. Plitvice su, na Uskrs, 31. ožujka 1991. stavljene pod kontrolu, no za to je plaćena i prva žrtva u Domovinskom ratu. Pogibija Josipa Jovića duboko je potresla čitav hrvatski narod koji je taj događaj upamtio pod nazivom „Krvavi Uskrs“.

Ovaj film, u produkciji kuće Alfa, rezultat je dugog istraživanja mladog povjesničara Borne Marinića. Kroz razgovore s izravnim sudionicima događaja na Plitvicama, autor je gledateljima odlučio ponuditi što vjerniju rekonstrukciju napetih događaja koji su se u proljeće ’91. odigrali na Plitvičkim jezerima. Želja mu je zainteresirati i informirati gledatelje koji nisu informirani, ali i one gledatelje koji vjeruju da znaju sve, razuvjeriti i ponuditi im dublji uvid u temu.

Film “Krvavi Uskrs” obiluje bogatom arhivskom građom HRT-a. Sudionici akcije, pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko i Jedinice za posebne zadatke “Rakitje”, popularni “Tigrovi”, otkriti će nam u njemu pojedinosti pripreme akcije, njezinog tijeka, ali i do sad neotkrivene planove jugoslavenske vojske vezane uz tu akciju.

U filmu su svoje viđenje događaja dali i zapovjednici Lučkog i Rakitja u toj važnoj akciji (Slavko Butorac i Josip Lucić), kao i njihovi pomoćnici, ali i drugi pripadnici tih policijskih snaga koje su postale temelj Hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu. Također, u filmu sudjeluje i povjesničar dr. Ante Nazor, koji je pružio zanimljiv uvid u akciju kroz dokumente neprijateljske strane, ali i kontekstualizirao događaj od 31. ožujka 1991. godine.

Ovaj napeti dokumentarni film, u trajanju od 50 minuta, svjedoči i o hrabrosti, snazi i volji mladih hrvatskih policajaca da se odupru agresiji na Hrvatsku. Redatelj filma je Miljenko Manjkas, producentica Danijela Vusić, a urednik za HRT Vladimir Branrdić, piše Braniteljski.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Najave

E škola od sutra u programu RTV Herceg Bosne

Objavljeno

na

Objavio

U vrijeme krize nastale zbog virusa COVID-19 uz platformu e-škole koja će omogućiti pristup nastavnim sadržajima svim učenicima, kroz SUM TV Sveučilište u Mostaru u suradnji s RTV Herceg Bosne sutra (24. ožujka) u 10.00 sati počinje emitirati pilot tjedan nastave za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole.

Sutra će biti prikazane nastavne jedinice iz hrvatskog jezika, matematike i prirode i društva za 1. i 4. razred, u srijedu za ostale razrede niže osnovne škole, a od sljedećeg tjedna počinje emitiranje nastave po predviđenom nastavnom rasporedu za sve niže razrede osnovnih škola svaki dan.

Online nastava od 6. do 9. razreda kreće u srijedu, 25. ožujka, na platformi skole.sum.ba. Ulažu se i veliki napori kako bi uskoro bila dostupna i online nastava za srednje škole.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari