Connect with us

Glinica iz zvorničke “Alumine” kreće prema mostarskom “Aluminiju”

Published

on

Glinica iz zvorničke “Alumine” uskoro bi mogla da krene prema mostarskom “Aluminiju”, rečeno je jučer u Zvorniku na sastanku članova uprave ove dvije kompanije.

Predsjednik Uprave “Aluminija” d.d. Željko Kordić izjavio je da je cilj posjete delegacije mostarskog kolektiva zvorničkoj fabrici glinice da se između ova dva značajna privredna subjekta za ekonomiju BiH pokuša razviti poslovna suradnja od koje će imati koristi obje kompanije, priopćeno je iz “Alumine”.

”Kompanija “Alumina” u Zvorniku je poznati proizvođač glinice koja je bitan faktor u proizvodnji aluminija u Mostaru”, kaže Kordić dodajući da su potrebe “Aluminija” od 200.000 do 250.000 tona glinice godišnje.

”Namjera uprave našeg društva je da suradnju, koja nije do sada bila, razvijemo i proširimo na zadovoljstvo i “Alumine” i “Aluminija“, naglasio je prvi čovjek mostarske tvrtke.

Konkretizaciju poslovne suradnje između “Alumine” i “Aluminija”, kako je najavljeno poslije današnjeg sastanka, treba očekivati na sljedećem razgovoru predstavnika ovih kompanija, početkom sljedećeg mjeseca.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije “Alumina” Mile Matić kaže da je za zvorničku tvrtku svaki novi kupac značajan.

”Razgovarali smo o mogućnostima i modalitetima poslovne suradnje sa “Aluminijem” iz Mostara. Zainteresirani smo da osiguramo oko trećine potreba mostarske tvrtke. Radi se o količinama od 50.000 do 100.000 tona glinice na godišnjoj razini. Predložili smo uvjete pod kojima bismo mogli surađivati i očekujemo da na sljedećem sastanku postignemo dogovor o uspostavljanju poslovne suradnje”, ističe Matić, napominjući da zvornička fabrika glinice u svibnju očekuje povećanje svog proizvodnog kapaciteta, uvođenjem u rad još jednog kotla na ugalj.

Predsjednik Uprave “Aluminija” Željko Kordić ističe je da se ljudi iz gospodarstvo moraju više angažirati na suradnji domaćih kompanija, napominjući da “Aluminij” ima dugogodišnje uspješne poslovne odnose sa tvrtkom “Alpro” iz Vlasenice.

”Ubuduće se moramo bazirati na domaće gospodarstvo i razvijati suradnju među domaćim gospodarskim subjektima, kako bismo stvorili uvjete za otvaranje što više novih radnih mjesta, koja su u današnje, krizno doba i vrijeme recesije, više nego bitna za svaku zajednicu”, istakao je Kordić.

Komentirajući izuzetno nepovoljne trendove kojima je izložena aluminijska industrija u svijetu, zbog činjenice da je danas cijena ovog metala na Londonskoj burzi 1672 USD, Kordić je rekao da kretanje cijena aluminija na svjetskoj burzi ima višestruki utjecaj na poslovanje mostarske tvrtke.

Neka su predviđanja da bi u trećem i četvrtom kvartalu ove godine cijena aluminija trebala izići na oko 2.000 USD po toni, pa čak možda i više iznad te cijene, što je ohrabrujući podatak – zaključio je predsjednik Uprave “Aluminija” iz Mostara.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari