Pratite nas

Analiza

Globalna geopolitička scena – nastavak sukoba ili nova mirovna konferencija?

Objavljeno

na

Još snažniji sukobi ili Jalta 2?

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump pred koji je dan priopćio da je ruski predsjednik Vladimir Putin pristao na njegov prijedlog o slanju u Rusiju respiratore, medicinskih uređaja koji omogućuju disanje koronavirusnim bolesnicima. Američki je predsjednik Donald Trump razgovarao u četvrtak preko telefona s ruskim kolegom Vladimirom Putinom o koordinaciji akcija u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Američki je predsjednik ranije izrazio želju pomoći Rusiji, ako bude to bilo potrebno. Rusija je početkom travnja ove godine poslala u SAD zrakoplov s medicinskom tehnikom i sredstvima zaštite. Donald Trump je sa zahvalnošću prihvatio tadašnju humanitarnu rusku pomoć. Priopćeno je također da su SAD i Rusija više puta pomagali jedna drugoj u prošlosti i da će to činiti i u budućnosti.

Trump želi bolje odnose s Rusijom

Već trinaest godina živimo u nekome obliku hladnog rata SAD-a i Rusije što dio analitičara i stručnjaka koji ne spadaju u „jastrebove“ navodi na logičan zaključak da je potrebna određena relaksacija odnosa Washingtona i Moskve. Ovakvi potezi, razmjena pomoći, svakako idu tome u prilog.

Nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika očekivalo se kako će doći do zatopljenja odnosa, no do toga ipak nije došlo. Prijepori ove dvije velike sile posljednjih su se godina dodatno produbili.

Neki smatraju kako Trump privatno želi bolje odnose s Rusijom, ali ga u tome sprječava tzv. duboka država kao oblik permanentnog establishmenta. Isti se analitičari slažu da bi u slučaju reizbora Trumpa došlo do poboljšanja odnosa.

Kina kao glavni suparnik SAD-a

Trump, naime, dojam je, i kad napada Rusiju čini to zbog zadovoljavanja establishmenta, a zapravo glavnoga suparnika vidi u Kini. Takvo je razmišljanje i zdravorazumsko. Rusija je nedvojbeno vojni, sigurnosni i energetski div, no jedino Kina dugoročno može ekonomski parirati SAD-u. A ekonomska snaga donosi i vojnu snagu, pa ne čudi što Kina snažno jača mornaricu i zrakoplovstvo, a otvara i prve vojne baze izvan Kine (Afrika).

Pred koju godinu notorni Henry Kissinger navodno je Trumpu predložio sklapanje saveza s Rusijom protiv Kine. Radi se o inverziji manevra iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća kad je Richard Nixon, upravo uz sudjelovanje Kissingera, ostvario suradnju s Kinom s ciljem izoliranja SSSR-a. Danas Kina i Rusija dobro surađuju, no u budućnosti, ako Kina previše ojača, svakakvi su scenariji mogući.

Snažniji sukobi ili nova mirovna konferencija?

Pri kraju ovoga osvrta treba napomenuti da mnoge prognoze govore kako nas nakon korona-krize očekuje još mnogo opasniji svijet i još snažnije konfrontiranje velikih sila.

No postoje i mišljenja kako bismo kroz koju godinu mogli svjedočiti novoj mirovnoj konferenciji. O takvoj vrsti konferencije govorili su Vladimir Putin i Emmanuel Macron, a nije uopće isključno da bi ju podupro i Trump u slučaju reizbora.

I jedna i druga mogućnost Republiku Hrvatsku tjeraju na oprez i na budnost, posebno kad je u pitanju njezino balkansko geopolitičko i sigurnosno okruženje. Jer: i u turbulentnim konfliktnim vremenima i u vremenima dogovora i podjele sfera utjecaja kreiraju se položaji i pozicije za idućih nekoliko desetljeća. A mali narodi, ponovimo po n-ti put, nemaju pravo na mnogo velikih pogrješaka…

Davor Dijanović / HKV

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Jan Ivanjek: Vojna analiza- transportni avioni An-178 vs C-390

Objavljeno

na

Objavio

Taktički transport ključna je sposobnost u svakom ratnom zrakoplovstvu, a posebno je važna za države koje intenzivno sudjeluju u međunarodnim operacijama.

Danas ćemo ukratko proći dva vrlo zanimljiva nova transportna aviona, jedan koji cilja na nasljeđivanje C-130 Herculesa, te drugi koji je svoj segment pronašao između manjih transportera poput C-27J i većeg C-130.

Saznajte koje su im sposobnosti, za što se mogu koristiti te zašto su transportni avioni toliko važni.

Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Corona u zrcalu hrvatske stvarnosti ( II. )

Objavljeno

na

Objavio

Dalekog 05.05.2020., u analizi Corona u zrcalu hrvatske stvarnosti, ( https://kamenjar.com/corona-u-zrcalu-hrvatske-stvarnosti ), jasno sam naglasio što očekujem u idućim danima i tjednima i evo, ostvarilo se.

Iako je ta analiza dočekana s podsmjesima, prijekorima, uvrjedama, …… ipak se ostvarila i to dan prije krajnjeg roka koji sam naveo.

Kako neki sigurno neće otvoriti link analize od 05.05.2020., a kažu da slika govori više od tisuću riječi, onda neka slika ispod kaže koju riječ sama od sebe kao i što sam napisao:


Ne, nisam nikakav stručnjak, epidemiolog, infektolog ili član Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ali sve što napišem ostvari se neovisno o mojim ili tuđim željama. Naravno da sam izuzetno ponosan na svoja „predviđanja“, ali to ipak nisu predviđanja već duge analize uz nebrojeno čimbenika, simulacija, grafikona, …., i evo, opet se ostvarilo što sam „predvidio“.

No, pustimo sad osobno „hvalisanje“ jer ono to i nije niti će biti, već se koncentrirajmo na buduća vremena koja su pred nama jer samo zajedničkim snagama, tj. uz suradnju Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i cjelokupne najdiscipliniranije nacije na svijetu, tj. nas Hrvata i uspjeh je zagarantiran te mogu i samo i dalje na sav glas vikati: „NEMA OPUŠTANJA“!

Koliko god ova slika i ukupna borba protiv, ( prostim okom ), nevidljivog neprijatelja, ( COVID-19 ) bila dobra, tj. ODLIČNA, zanemarimo današnju radost već se dodatno angažirajmo i strpljivo i uporno se držimo preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske jer još je moguće i postoji stvarna opasnost da uslijed samo jednog nemarnog – krivog poteza narušimo sve dobro što smo kao Nacija uspjeli.

Cijeli svijet je prepoznao Hrvatsku i jučerašnje slike s  graničnih prijelaza nisu slučajne.

I još jedna jako lijepa slika s društvenih medija koja će biti svim domoljubima u srcu:

U najkraćim crtama: Borba protiv corona virusa je borba za HRVATSKU!

I da,

OSTANIMO ODGOVORNI!

BOŽE, ČUVAJ HRVATSKU!

Milivoj Lokas

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari