Connect with us

Vijesti

Globalni sporazum o pandemiji bit će sklopljen do 2025.

Objavljeno

-

Razgovori čiji je cilj postizanje globalnog sporazuma o tome kako se bolje boriti protiv pandemija bit će zaključeni do 2025. ili ranije ako je moguće, objavila je u subotu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

O sporazumu koji bi trebao poboljšati suradnju prije i tijekom pandemija, nakon priznatih neuspjeha tijekom pandemije bolesti COVID-19, dvije su godine pregovarale 194 države članica WHO-a.

Ta je organizacija inicijalno imala namjeru ovaj tjedan sklopiti sporazum, ali su razgovori produženi zbog dubokih podjela između bogatih i siromašnijih zemalja o pitanjima poput dijeljenja cjepiva i spremnosti.

No zemlje su se ipak uspjele dogovoriti o paralelnom sporazumu kojim se ažuriraju postojeća pravno obvezujuća zdravstvena pravila, poznata kao Međunarodni zdravstveni propisi (IHR), a koja uključuju novu kategoriju pandemijske hitne situacije” kada se radi o najvažnijim i globalno prijetećim zdravstvenim krizama.

Povijesne odluke koje su danas donesene pokazuju zajedničku želju država članica da zaštite vlastito i svjetsko stanovništvo od zajedničkog rizika kriza u javnom zdravstvu i budućih pandemija, izjavio je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cilj promjena globalnih zdravstvenih pravila je jačanje svjetske obrane od novih patogena nakon što je COVID-19 ubio više od 7 milijuna ljudi, prema podacima WHO-a. HINA

Nenad Bakić: Tko i zašto gura WHO ugovor?

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas