Connect with us

Vijesti

Glog – crveni – Crataegus oxyacantha (čaj, lijek)

Published

on

Glog je, kako se vidi po slikama, grm visine koji metar, a po mirisu u proljeće jednak bademu, šljivi i trešnji. Njegove cvjetove beremo čim se dobro razviju u nizinskim krajevima u svibnju a u višim u lipnju. Plodovi se također beru i kupe kada sazriju u rujnu ili u visinama u kasnom listopadu. Dakle od gloga koristimo cvijet i plodove – bobice.
[pullquote_right]Glog je ljubitelj srca – jedan od najboljih lijekova za srce. On jača i regulira rad srca, regulira krvni pritisak u oba smjera; visoki pritisak snizuje a niski povisuje. On je pravi regulator također i srčanoga mišića.[/pullquote_right] On nema nikakvih posljedica ako ga čak uzimamo i dugo dugo vremena, a također pomaže i u smirivanju živaca.Njegov čaj je također preporučljiv kod upale pluća, gripe, bronhitisa i kašlja. Dobar je i za epileptičare u napadu i poslije napada epilepsije.
Dvadeset grama lista i cvijeta gloga se moče i jednom ld alkohola kroz 21 dan i filtriraju. Uzima se nekoliko puta na kocki šećera ili u vodi do 15 kapi prije jela. Lijek je , po tradiciji liječenja travama, protiv visokoga krvnoga pritiska.

glog_3

Jasenica je prepuna Božih darova. pored puta ili usput ne možete izbjeći kuke i glog, naravno, u svoje vrijeme…

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari