Pratite nas

Komentar

Glogoški: Zašto bi Prgometa nakon onakvog bloga zvali na razgovor

Objavljeno

na

Potpredsjednik HDZ-a Drago Prgomet nastavlja s kontroverznim izjavama. Nakon što je branitelje na svom blogu pozvao da se povuku s prosvjeda, u intervjuu današnjem Večernjem listu dao je nekoliko dvojbenih teza. Neke argumente predstavio je kao činjenice, pa smo za mišljenje o tim činjenicama pitali Đuru Glogoškog, predsjednika Udruge 100-postototnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine i jednog od vođa braniteljskog prosvjeda u Savskoj.

Prgomet je u intervjuu rekao da nakon poziva braniteljima da napuste šator dobiva veliku podršku mnogih branitelja i članova HDZ-a, što putem SMS-a, što putem komentara na društvenim mrežama. Dodaje kako branitelji smiju prosvjedovati, ali pri tome ne smiju izlaziti iz okvira zakona. Nadalje, tvrdi da je vrijeme da se stotinjak dana nakon prosvjeda oni nastave u obliku pregovora u Vladi i Saboru.

Isto tako, iznio je tvrdnju da ne može poduprijeti način komuniciranja koji uključuje prijetnje, dezinformacije i dizanje tenzija uz unošenje osjećaja nesigurnosti i straha u državu, a nakon svega, rekao je da bi se rado odazvao na razgovor s braniteljima u šator.

Glogoškog smo pitali je li među populacijom kojom je okružen, dakle braniteljskom, čuo da je netko dao podršku Prgometu u njegovim pozivima i stavovima.

“Ne znam za to. Nisam čuo i nemam tu informaciju”, odgovorio nam je Glogoški.

Tvrdnje kako branitelji ne smiju izlaziti iz okvira zakona, odbacuje. “Ne znam gdje smo to mi izašli iz okvira zakona”.

Što se tiče posredničke uloge Prgometa i njegovog eventualnog posjeta šatoru, vođa braniteljskog prosvjeda je jasan. “Nikada se nije nudio da bio posrednik. O tome da smo mi njega pozivali, pa zašto bi to radili? Šator je otvoren svima koji žele doći s dobrom namjerom. Može slobodno doći tu i razgovarati s nama”.

Što se tiče prijedloga da je vrijeme da se branitelji okrenu Vladi i Saboru, Glogoški podsjeća da su pokušali, ali nije išlo.

“Mi smo bili u Saboru, poslali smo klubovima zastupnika prijedlog za obraćanjem kako bi objasnili našu problematiku. To su prihvatila samo dva kluba. Ostali su nas odbili. To je dovoljan pokazatelj koliko s njima možemo razgovarati, a valja podsjetiti i da smo tražili izvanrednu sjednicu Sabora”, podsjeća Glogoški na zahtjev branitelja da se donese ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Glogoški se najviše začudio informacijama da branitelji u Savskoj dezinformiraju javnost i stvaraju osjećaj nesigurnosti i straha u državi.

“Ne vidim čime dezinformiramo javnost za razliku od drugih kojima je to dokazano. Ovdje je mirno, incidenata nema, a ne znam gdje je on to vidio da mi unosimo nesigurnost i strah u državu”, zaključio je Đuro Glogoški na 112. dan prosvjeda pred Ministarstvom branitelja.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Pater Ike Mandurić: Budi se jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje…

Objavljeno

na

Objavio

“Već duže vrijeme se stvara nekakav naboj, odnosno polarizacija oko domovinskih vrijednosti, pitanja domoljublja… i nekako kao da se budi jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje, nije spreman na kritiku, dijalog, na analizu, nego se bavi etiketiranjem.”, komentirao je pater Ivan Ike Mandurić, u razgovoru za Narod.hr, masovno blokiranje Facebook stranica i profila koje ne prestaje otkako je Haški sud presudio šestorici.

Pater Ike na svojem Facebook profilu podijelio je ove misli:

“Gospodine, molim te za one koji su jučer uklonili svijeće zapaljene za Praljka!” Tako je jutros molila jedna djevojka na Misi. Molim Te i ja Gospodine za njih. Morali su poslušati zapovijed, kako bi sačuvali posao. Molim te i za njihove šefove. I njima je netko naložio. Molim te i za naše vlasti. Znam da tako moraju. Molim i za one koji će ih i dalje paliti. I oni moraju tako činiti. Drugačije ne mogu. Molim te za sve njih, i za sve nas. Mir nam daj Gospodine, onaj koji Ti daješ…”

Na temelju te objave, Facebook profil mu je blokiran na sedam dana.

“Po nekoj teoriji se provodila nekakva manira partizanštine u kojoj je bilo važno nekoga etiketirati, a onda ga javno linčovati, strijeljati. Nekako se te skupine mladih ljudi oduševljavaju na tim partizantskim idejama i na neki način u virtualnom obliku mijenjaju te diverzije, sabotaže, atentate i jako su sretni da mogu sebi tako umišljati da se bore po šumama i gorama i u ime naroda vrše egzekucije nepodobnih. Činjenica je da to nije nestalo danas, da taj duh nažalost živi među mladima”, rekao je pater Ike.

Žrtve su svi oni koji su protiv takve ideologije, podsjeća pater Ike, a to su svećenici, domoljubi i svi oni koji brane stajališta vjere, Crkve, slobodne Hrvatske…

Lijek protiv takvih etiketiranja i sabotaža pojedinaca jest taj da se mora o tome govoriti, smatra pater Ike. “To se mora raskrinkati. Ne smije biti nekažnjivo i dopustivo da se nekoga tako linčuje, odbacuje, isključuje.

Ako se ne bude reagiralo institucionalno, onda se mogu pojaviti i druge skupine te nastati huliganstvo poput onog kod navijačkih skupina.

Koliko god je Facebook privatna tvrtka, mora imati mehanizme da se određeni govor isključuje ali ne da svatko može suditi, te da oni agresivniji pobjeđuju.”, zaključio je pater Ike Mandurić.

Narod.hr

Pater Ike Mandurić: Fuj Haagu i svim svjetskim izdajnicima, ma kako bili ušminkani i uljudbeni

 

Pater Ike Mandurić: Idemo dalje stvarati našu Hrvatsku, ZAJEDNO, s ovim mladima

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Zlatko Hasanbegović o nestalom Mesićevom dosjeu: Trebala bi se provesti istraga i ustanoviti koliko još takvih ima

Objavljeno

na

Objavio

Na desetke Mesića u Državnom arhivu. Ali – ne i dosje bivšeg predsjednika. Taj dokument nikad nije stigao do njih. S druge strane, iz Sigurnosno-obavještajne agencije – za Novu TV demantiraju da su dosje ikad imali – i o svemu su pokrenuli istragu.

“Jedino što možemo reći da on u arhiv nikada nije došao i da ga mi nemamo”, rekao je Dinko Čutura, ravnatelj Arhiva i dodao: “Godine 2015. smo dobili elektronički zapis što se sve nalazilo u SOA-i i tamo postoji da je taj dosje tamo bio. Je li on još tamo, gdje je on, tko ga je uzeo iz SOA-e to mi naravno ne znamo.”

Iz SOA-e tvrde suprotno: “Na primopredajnim zapisnicima dosjea koje je SOA, odnosno njezine zakonske prednice, u više navrata predala Hrvatskom državnom arhivu ne nalazi se ime bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Također, utvrdili smo da u arhivama SOA-e ne raspolažemo dosjeom g. Mesića, te provjeravamo i utvrđujemo činjenice vezane uz njegovo postojanje, odnosno preuzimanje i čuvanje.”

Bivši predsjednik bez komentara. Njegova tajnica poručuje – trenutačno je opet u Kini. U MUP-u mimo kamera kažu: u slučaj će se uključiti tek na prijavu. A istragu traži šef SDP-a Davor Bernardić.

“Mogu samo reći, ako je istina da očekujem da se slučaj istraži i rasvijetli. Ova zemlja zaslužuje istinu”, kaže Bernardić.

Lider Mosta Božo Petrov hvali se otvaranjem arhiva. I kaže – ako je dosje postojao – njegov gubitak nije šlamperaj. “Ništa nije slučajnost, pogotovo kada sam u politici zadnje dvije godine, pa vidim što se sve događa. Ali mislim da je i građanima jasno da to nije slučajnost”, rekao je Petrov.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović vjeruje da nema razloga sumnjati u tvrdnje čelnika Državnog arhiva.

“Trebala bi se provesti istraga i odgovarajuće državno povjerenstvo bi trebalo ustanoviti koliko takvih dosjea još ima, a nisu predani državnom arhivu”, kaže Hasanbegović.

NESTAO MESIĆEV DOSJE!?

 

Vladimir Šeks: “DORH bi trebao razmotriti Mesićevo svjedočenje u Haagu”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari