Pratite nas

Komentar

Glumci skinuli maske. Serijama i filmovima nastavili nezavršeni rat

Objavljeno

na

Prebirući po kanalima slučajno naletim na tursku dramsku seriju “Alija”, koja donosi priču o životu prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, koja se nakon emitiranja na turskoj nacionalnoj televiziji ovih dana ponovno emitira u BiH. Odgledao sam tu epizodu u kojoj se opisuje kako Srbi zarobljavaju Izetbegovića u sarajevskoj zračnoj luci.

Filmske scene uspoređivao sam sa sjećanjima kada sam preko TV-a Sarajevo uživo toga 2. svibnja 1992. gledao kako se u Bosni i Hercegovini rasplamsava rat. Pretpostavljam da je rijetko tko u BiH i Turskoj seriju promatrao kao filmsko ostvarenje. Bošnjaci su seriju pratili kao dokumentarac koji glorificira njihova predsjednika i na autentičan način prikazuje stvarne događaje, Srbi kao tursku propagandu o istim tim povijesnim danima, piše Jozo Pavković/VečernjiList

Bez obzira na povijesnu vjerodostojnost i upitnost umjetničke vrijednosti ovoga dijela, serija se doima neprirodno baš zato što je turska. I ne zato što su glumci i jezik turski već zato što je to njihova produkcija. Njezinu vrijednost umanjuje i činjenica što je nastala u režiji Erdoğanove televizije. Jednako kao što bi ekranizacija svakoga srpskog političkog i vojnog lidera bila upitna u ruskoj produkciji. Neprirodno bi bilo i da, primjerice, Vatikanska televizija u svojoj produkciji radi filmove o hrvatskim predsjednicima ili generalima.

Bilo je još barem desetak filmova, koje su o ratu u BiH radile svjetske kuće. Većina njih ostali su nezapaženi. Možda i zato što su scenaristi zarobljeni svojim stereotipima, umjesto umjetničkih djela, snimali propagandne dokumentarce. Svi ti filmovi nimalo nisu doprinijeli boljoj slici BiH. Naprotiv. Bez obzira na to što su to umjetnička djela (s navodnicima ili bez njih), ona su ipak pojačala “istinu” o državi u kojoj žive zaraćena plemena. Takvu sliku još više je naglasila domaća produkcija. Postalo je natjecanje kako snimiti film, ne kako bi privukao zaljubljenike te umjetnosti već kako bi politički diskreditirali ratnog neprijatelja. U BiH je od rata snimljeno 15 filmova, od čega je čak 14 bošnjačkih. Ratne žrtve pretvorile su se u filmske osvetnike. Zbog toga postoje popisi filmova, koji se ne mogu distribuirati na pojedinim područjima. Pa čak i strani. Tako, primjerice, film hollywoodske glumice Angeline Jolie “U zemlji krvi i meda” nije dobrodošao u Republici Srpskoj. Sličan status imaju Kusturičini filmovi u dijelu Federacije.

Filmovi s ratnom tematikom koriste se i u današnjim političkim obračunima u BiH pa čak i unutar istog naroda. Sarajevska županijska televizija, koja ima ulogu javnog servisa, našla se proteklih dana u središtu borbe vladajućih i oporbenih stranaka jer je na dan obilježavanja genocida u Srebrenici emitirala dokumentarni film “Tužitelj, branitelj, otac i sin” za koji tvrde da vrijeđa bošnjačke žrtve. Svojedobno je polemiku u srbijanskoj javnosti izazvao dokumentarno-igrani film “Radovan – Povik iza zidova tamnice” koji donosi osobnu ispovijest Radovana Karadžića iz Haaga u trenucima izricanja presude na 40 godina zatvora.

Rat u BiH bio je izazov redateljima i nakon Drugoga svjetskog rata. Sjetimo se “Kozare”, “Sutjeske”, “Neretve”, “Valtera”… Tada su filmovi služili za veličanje samo partizana i Tita. Danas veličaju tri vojske: Armiju, HVO i VRS, odnosno Izetbegovića, Bobana i Karadžića. Rat bez pobjednika s trima političkim istinama pisci i redatelj nastavili su oružjem i u odorama koje danas nose glumci. I ne samo dok su pred kamerama. Neki od njih, koristeći svoju popularnost i svoje filmove, skinuli su maske i prednjače u širenju međunacionalne mržnje.

Turska serija o Aliji Izetbegoviću možda bi pak i uspjela da je u svojoj ideji imala samo namjeru ekranizirati povijesni lik bez povijesnih predrasuda. Ovako će završiti kao “sapunica” koju će gledati samo “predsjednikovi ljudi”. Svi drugi stvorili su o njoj svoj sud još dok se snimala. Njima je za ocjenu šest epizoda dovoljna samo jedna rečenica koju je glavni lik (Alija Izetbegović) dan prije smrti rekao predsjedniku Turske: “Tayyip, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor vama je u amanet, zato ga čuvajte”. Zato “Alija” u stranoj (turskoj) produkciji nikada neće dobiti Oscar od ratoborne domaće publike.

Jozo Pavković/VečernjiList

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dražen Barbarić: Kriptonacionalistički spoj velikobošnjačkog i tzv. građanskog rastače BiH

Objavljeno

na

Objavio

Prof. dr. Dražen Barbarić, s Centra za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u izjavi za HRsvijet pojašnjava ključne uzročnike krize u BiH koji su doveli do atmosfera međusobnoga nepovjerenja i neuvažavanja među političkim subjektima a za posljedicu imaju udaljavanje Hrvata i Srba od koncepta zajedničke državnosti i rastakanje BiH.

-Bosna i Hercegovina se trenutno nalazi u potpunoj političkoj blokadi, uz pesmističnu ocjenu da nikada nije postajala ovakva atmosfera međusobnoga nepovjerenja i neuvažavanja među političkim subjektima, istaknuo je Barbarić u razgovoru za HRsvijet.

Nije daleko od stava da se velikobošnjački unitarizam i najave secesionizma, koje sve češće čujemo iz Banja Luke, međusobno prožimaju.

-Srpska politička elita frustrirana stalnim uplivima i intervencijama u nadležnosti entiteta Republika Srpska podgrijavaju tezu o potencijalnom secesionizmu ignorirajući pravne temelje takve opcije i apsolutnu nenaklonjenost međunarodne zajednice za takav scenarij. S druge strane, bošnjački akteri eksplicitno, ili implicitno, inzistiraju na političkim silnicama koja teže unificiranju političkoga sustava i stvaranja države po mjeri većinskoga naroda, prosuđuje Barbarić.

Simtomatičnim vidi pojavu u kojoj se zagovornici tzv. Građanskog modela otvoreno stavljaju na stranu većinskog, odnosno bošnjačkom, nacionalizmu.

-Simptomatično je da najviše žuči u medijski i politički prostor prosipaju predstavnici tzv. građanskih političkih opcija. Oni neskrivenom nacionalističkom agendom rade upravo suprotno od onoga što propagiraju, naime, stalnim negiranjem i difamiranjem nacionalnih interesa Hrvata i Srba te tvrdoglavim fingiranjem građanske jednakopravnosti direktno idu niz dlaku većinskom nacionalizmu stvarajući pretpostavke da se potonji legitimira kao najumjereniji nacionalizam unutar Bosne i Hercegovine, prosuđuje Barbarić.

Taj spoj tzv. građanskog i velikobošnjačkog nacionalizma, po njemu, za posjedicu ima udaljavanje Hrvata i Srba od koncepta zajedničke državnosti i rastakanje BiH.

-Radi se o kriptonacionalističkim politikama koji neprestano odbijaju i udaljavaju Hrvate i Srbe od koncepta zajedničke državnosti i rastaču ovu državu u tri zasebne etnopolitičke zajednice. U normalnim demokratskim društvima takve kriptonacionalne “građanske politike” bile bi agresivni nacionalistički populizam, samo u BiH one se mogu prodati pod progresivne političke snage. To dovoljno govori o političkoj patologiji koju u BiH svakodnevno proživljavamo, zaključio je Barbarić.

R. Horvat/Hrsvijet.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Zekanović o imotskim maškarama: Ta se priča pokušava iskriviti i prikazati na nevjerodostojan način

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović ocijenio je u utorak u vezi s imotskim maškarama na kojima je spaljen gay-par s bebom da imamo dvostruka mjerila jer 2012. godine, kad je Zagreb pride izdao promotivni film u kojem djevojčica spaljuje heteroseksualni par prikazan u liku Barbi i Kena, nitko nije reagirao.

Zekanović je na konferenciji za novinare u Splitu rekao kako ovih dana vezano uz maškare imamo nevjerojatnu histeriju u hrvatskom društvu te da su se mediji, politika, oporba i vlast “digli na zadnje noge da bi ukazali na, po njima, golemi problem koji se dogodio u Imotskom”.

Po njemu, “ta se priča toliko pokušava iskriviti i prikazati na nevjerodostojan način”, ne onako kako su to željeli autori.

Svi oni koji kritiziraju taj čin zaboravljaju da je 2012. godine Zagreb pride izdao promotivni film gdje djevojčica spaljuje heteroseksualni par prikazan u liku lutaka Barbi i Kena, rekao je Zekanović.

Kako je istaknuo, tada Arsen Bauk, Anka Mrak Taritaš i Andrej Plenković nisu rekli nijednu riječ jer im je to, kako je rekao, “bilo OK, ali kada Imoćani naprave istu stvar u pokladama, gdje je to najnormalnije i gdje se satirom reagira na društvene situacije i probleme, dižu se kaznene prijave”.

Ustvrdio je kako danas imamo “fascinantan pritisak medija na državno odvjetništvo” da se protiv ljudi koji su upozorili na društveni problem pokrene postupak, što je nedopustivo.

Po njemu riječ je o “lijevo liberalnom totalitarizmu, gdje se uz pomoć fantastične medijske hajke pokušava utjecati na tradiciju, kulturu i baštinu hrvatskog naroda, što je nedopustivo”.

“Ovdje se ne radi o napadu na manjine, nego o ukazivanju na problem udomljavanja djece od istospolnih parova. To je poenta”, poručio je Zekanović. Također je rekao kako nema ništa protiv nacionalnih manjina jer ima “jako puno dobrih prijatelja Srba”, više nego Milorad Pupovac, te nikada neće dirati integritet bilo kojeg pripadnika nacionalne manjine.

Po njegovu mišljenju, jedina osoba koja radi protiv srpske nacionalne manjine je Milorad Pupovac “jer pravi jaz između hrvatskog naroda i svoje nacionalne manjine”. (Hina)

Letica: Nisu spalili dijete, spalili su Nenada Stazića

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari