Connect with us

Kronika

Godina je dana od smrti prof. dr. Miroslava Tuđmana

Objavljeno

-

S tugom smo primili vijest da nas je 31. siječnja prošle godine, u 75. godini napustio hrvatski domoljub, znanstvenik, dragovoljac Hrvatskog osloboditeljskog Domovinskoga rata, a prije svega veliki i dobar čovjek – prof. dr. Miroslav Tuđman.

Kad smo čuli da je bolestan, malo je tko vjerovao da će se dogoditi ono najgore.
Ostavio nas je gotovo bez pozdrava, ali ne kaže se bez razloga da čovjek živi onoliko dugo koliko ga se drugi sjećaju.

Stoga je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskoga rata91., na čijem sam čelu, organizirala i tribinu „Sjećanje na prof. dr. Miroslava Tuđmana“ (dvorana Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, 31.1. u 19,30 sati). Nu, iznimno nam je drago što će nam se uz ostale na ovoj tribini pridružiti i legendarni hrvatski branitelj, Osoba godine za 2021. godinu – ministar i potpredsjednik hrvatske Vlade Tomo Medved.

Inače, prof. dr. Miroslav Tuđman bio je jedan od najzaslužnijih za stvaranje, moderne i suvremene Hrvatske. Umnogome je pridonio i demokratizaciji Hrvatske i političkom procesu izgradnje hrvatskih institucija.

Godinama je bio i zastupnik u Hrvatskom saboru, pisao i objavljivao znanstvene knjige i publikacije. Bio je i jedan od utemeljitelja hrvatskog sigurnosno-obavještajnog sustava, nositelj kolegija i predavač na Ratnoj školi, predavao je i na Diplomatskoj i Obavještajnoj akademiji, uređivao i međunarodne časopise, zalagao se za obranu i prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a kako se sjećamo čvrsto i odlučno branio je i one koji su nevini ležali u Haagu.

Uživao je ogromno poštovanje i respekt i svojom razboritošću, mirnoćom i prirodnim autoritetom čovjeka koji je sav bio posvećen zaštiti nacionalnih interesa.

Sve što je radio i u čemu je sudjelovao nije bilo površno ili marginalno, uvijek je svemu pristupao iskreno i studiozno.
Bio je, što je poglavito važno, baš kao i njegov otac, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, do zadnjeg dana, u prvim redovima za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

Stoga, s ponosom se na obljetnicu njegove prerane smrti sjećamo uvijek dragog nam prof. dr. Miroslava Tuđmana, tim prije jer je bio i jedan i jedini!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas