Connect with us

Pregled

Godina oluje 4.epizoda – Dokumentarni film

Objavljeno

-

U povodu 20. obljetnice Oluje HRT od 4. do 7. kolovoza prikazuje dokumentarnu seriju Godina Oluje. Serija u četiri nastavka daje cjelovitu sliku o vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, ali i svemu što joj je prethodilo na diplomatskome, političkome i vojnome planu.

[ad id=”68099″]

Prva HRT-ova dokumentarna serija o vojno-redarstvenoj operaciji Oluja
U seriji govori sedamdesetak sugovornika, neposrednih i posrednih sudionika događaja s hrvatske, američke, bosanskohercegovačke i srpske strane, a uz dosad neprikazane arhivske snimke vidjet ćemo i dio bogate arhive HRT-a.

Ovo je prvi put da iza HRT-ove dokumentarne serije ne stoji Dokumentarni program, nego Informativni medijski servis HRT-a, ističe Željko Rogošić, pomoćnik ravnatelja HRT-a za posebne projekte i izvršni urednik serije o Oluji.

Redatelj serije je Jack Barich, Amerikanac hrvatskih korijena, izvrstan poznavatelj teme, koji je o generalu Gotovini i haškome procesu 2008. snimio dokumentarni film U potrazi za Olujom. Na seriji je radilo četrdesetak HRT-ovih novinara, urednika, snimatelja i montažera.

U filmu se prvi put iscrpno analizira i američka uloga u Oluji, a Jack Barich dobio je ugledne sugovornike iz američkoga vojnog i diplomatskog vrha 90-ih godina prošloga stoljeća.

Jedna od ključnih točaka ovoga filma jest odgovor na pitanje kako je došlo do toga da zapad podrži hrvatsku stranu. Budimo iskreni, tu je više bila riječ o podršci Bosni i Hercegovini nego Hrvatskoj jer su Amerika i zapad vidjeli što se ondje događa i željeli su to zaustaviti, a kao najbolji način da to učine vidjeli su povezivanje s Hrvatskom, koja je imala vojnu snagu i jedina je to mogla izvesti. To je bio američki položaj. A zašto su Amerikanci došli do toga zaključka? Mislim da je prijelomna točka bila Srebrenica, zaključuje Barich.

Osim Oluje, serija prikazuje i događaje i zbivanja koji su joj prethodili kao i one koji su uslijedili – od priprema hrvatskih vojnika od kraja 1994. na obroncima Dinare i u Bosanskom Grahovu, ulogu politike i diplomacije, doprinos predsjednika dr. Franje Tuđmana, odlučivanje o tome hoće li SAD dati svoju potporu akciji, pa do akcija Maestral i Južni potez ili odluke da se istočna Slavonija oslobodi pregovorima.

>>Godina Oluje – pogledajte prvi, drugi i treći dio dokumentarca

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari