Connect with us

Povijesnice

Godina Oluje – pogledajte prvi, drugi i treći dio dokumentarca

Objavljeno

-

U povodu 20. obljetnice Oluje HRT od 4. do 7. kolovoza prikazuje dokumentarnu seriju Godina Oluje. Serija u četiri nastavka daje cjelovitu sliku o vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, ali i svemu što joj je prethodilo na diplomatskome, političkome i vojnome planu.

[ad id=”68099″]

Prvi dio dokumentarnog filma možete pogledati ovdje.

U seriji govori sedamdesetak sugovornika, neposrednih i posrednih sudionika događaja s hrvatske, američke, bosanskohercegovačke i srpske strane, a uz dosad neprikazane arhivske snimke vidjet ćemo i dio bogate arhive HRT-a.

Drugi dio dokumentarnog filma možete pogledati ovdje.

Redatelj serije je Jack Barich, Amerikanac hrvatskih korijena, izvrstan poznavatelj teme, koji je o generalu Gotovini i haškome procesu 2008. snimio dokumentarni film “U potrazi za Olujom”. Na seriji je radilo četrdesetak HRT-ovih novinara, urednika, snimatelja i montažera.

Treći dio dokumentarnog filma možete pogledati ovdje.

Osim Oluje, serija prikazuje i događaje i zbivanja koji su joj prethodili, kao i one koji su slijedili – od priprema hrvatskih vojnika od kraja 1994. na obroncima Dinare i u Bosanskom Grahovu, ulogu politike i diplomacije, doprinos predsjednika dr. Franje Tuđmana, odlučivanje o tome hoće li SAD dati svoju potporu akciji, pa do akcija Maestral i Južni potez ili odluke da se istočna Slavonija oslobodi pregovorima

U prilogu drugi dio:

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari