Connect with us

Iz Svijeta

Godinu dana prije izbora Trump vodi ispred Bidena u pet važnih država

Objavljeno

-

Donald Trump
Epa

Točno godinu dana prije američkih predsjedničkih izbora, u anketi objavljenoj u nedjelju u New York Timesu potencijalni republikanski kandidat Donald Trump vodi ispred predsjednika na odlasku Joea Bidena u pet od šest važnih saveznih država pošto demokrat gubi potporu među mladima i manjinama.

Po toj anketi New York Timesa/Siena Collegea, republikanski milijarder vodi ispred demokratskog suparnika u Nevadi (52 posto/41 posto), Georgiji (49/43), Arizoni (49/44), Michiganu (48/43) i Pennsylvaniji (48/44) a Joe Biden pobjeđuje u Wisconsinu (47/45).

U svim tim državama Joe Biden je pobijedio 2020.

Anketa je provedena telefonom od 22. listopada do 3. studenog među 3.662 birača upisana u šesterim državama. Njezine rezultate treba primiti s oprezom jer je do izbora još godinu dana i margina pogreške je između 4,4 i 4,8 postotnih bodova, ovisno o državi.

No trend ne ide na ruku Joeu Bidenu jer 67 posto ispitanika misli da zemlja ide u lošem smjeru, 59 posto ne odobrava način na koji obnaša predsjedničku dužnost (među njima 46 posto nimalo ne odobrava) a 71 posto misli da je u 80. godini “prestar da bude uspješan predsjednik”.

Joe Biden najviše gubi potporu među mladima i tek 41 posto mladih od 18 do 29 godina kažu da će sigurno ili vjerojatno glasovati za njega, a za Trumpa će glasovati 40 posto mladih iz iste skupine.

Bidenov tabor je odmah požurio da umanji važnost ovih rezultata. “Previđanja godinu dana unaprijed lako se mogu preokrenuti godinu dana poslije”, rekao je glasnogovornik kampanje Biden-Harris u 2024. Kevin Munoz.

Pozvao se na anketu koja je predsjedniku Baracku Obami predviđala velik poraz godinu dana prije reizbora 2012. i na međuizbore 2020. za koje se očekivalo da će biti katastrofalni za Bidena, ali su demokrati tada umanjili štetu.

“Pobijedit ćemo 2024. zahvaljujući upornom radu i ne brinući se zbog jedne ankete”, dodao je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas