Connect with us

BiH

Godišnjica masakra Armije BiH nad 41. Hrvatom u hercegovačkom selu Uzdolu

Objavljeno

-

Uzdol

Okupljeni na obilježavanju 29. godišnjica masakra nad 41 Hrvatom u selu Uzdolu u sjevernom dijelu Hercegovine u srijedu su zatražili potpuno rasvjetljivanje istine i kažnjavanje odgovornih za jedan od najtežih ratnih zločina počinjenih u hrvatsko-bošnjačkom ratu.

Molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća u Memorijalnome centru u Uzdolu u Prozor Rami obitelji žrtava i brojna izaslanstva odala su počast stradalima koje su na današnji dan 1993. godine u njihovim domovima ubili pripadnici bošnjačke Armije BiH.

Nekadašnji župnik u tome mjestu don Miljenko Džalto rekao je da pred Haaškim tribunalom niti domaćim sudovima nije ispunjena pravda prema nevinim žrtvama Uzdola.

“Ljudi su odavde odlazili u Haag svjedočiti puno puta, mnogi su dolazili ovamo, tražili, istraživali što se dogodilo. Ubiti dijete na spavanju, majku, oca, staricu na postelji. To je zločin”, rekao je on. Tužno je da se čak 30 godina čeka na rasvjetljivanje istine, poručio je.

Predstavnici obitelji žrtava upozorili su da je za ovaj zločin izrečena kazna zapovjedniku jedne od bošnjačkih postrojba Enveru Buzi koji je osuđen na osam godina zatvora. Oni inzistiraju da pravosuđe BiH procesuira nalogodavce i neposredne izvršitelje zločina.

Masakr u Uzdolu dogodio se u ranim jutarnjim satima 14. rujna 1993. godine kada su pripadnici Prozorskog bataljuna bošnjačke Armije BiH upali u selo, te na krajnje okrutan način pobili 41. Hrvata od čega 29 civila i 12 vojnika HVO-a.

Najmlađe žrtve bili su brat i sestra, desetogodišnji Stjepan i trinaestogodišnja Marija Zelić, a najstarija osamdesetsedmogodišnja Luca Zelenika.

Zločin u selu Uzdolu dogodio se samo pet dana nakon pokolja u mjestu Grabovici kod Mostara gdje su u rujnu 1993. godine likvidirana 32 Hrvata. Ovi zločini izvedeni su u sklopu vojne operacije Armije BiH Neretva ’93. u svrhu slamanja Hrvatskoga vijeća obrane te izlaska na more. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari