Connect with us

Kolumne

Gojko Borić: Juratović je neskriveni mrzitelj hrvatskoga naroda i zato ga Hrvati trebaju izbjegavati

Published

on

Zastupnik u njemačkom parlamentu, Josip Juratović (SPD)

Gospodine Juratoviću, vi niste Gauleiter u Hrvatskoj!

Nerado sam prihvatio zadaću koji mi je postavio glavni urednik ovoga tjednika Ivica Marijačić da se osvrnem na članak što ga je objavio zastupnik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Bundestagu Josip Juratović na platformi Zaklade Friedrich Ebert, a požudno ga prenijeli bošnjački nacionalisti u svojim medijima. G. Juratović često se ponaša kao njemački gauleiter, stranački namjesnik njegova SPD-a u Hrvatskoj, što nitko u našoj Republici ne može prihvatiti jer smo takvih gauletera imali previše u Drugome svjetskom ratu.

Njemački zastupnik Juratović osvrće se u svome tekstiću na presudu hrvatskoj BiH Šestorici u Haagu i Josip Juratovic HRT3samousmrćenje Slobodana Praljka, potpuno se slažući s odlukom toga više nego nesigurnoga Tribunala. Smeta mu što je general Praljak u Hrvatskoj poštovan kao junak.

Nije mu jasno da svatko može drukčije shvatiti i izražavati se o bilo kojemu ljudskome sudu, pa i onom u Haagu, koji se naveliko kompromitirao, kao što možemo čitati u dvjema izvrsnim studijama Davora Derenčinovića i Ante Nazora u dvotjedniku Matice hrvatske ‘Vijencu’ od 7. prosinca koje neuki Juratović očito nije pročitao jer mu hrvatski nije prvi jezik. Za vjernike je samo Bog nepogrješiv, a ne nekakvi zbrda-zdola skupljeni sudci u Haagu koji o nama pojma nemaju i koji su u svojoj presudi samo prepisali optužnicu, neki jednom donosili drastične presude, drugi s istim sadržajima oslobađajuće, pa je već radi toga taj Sud trebalo ukinuti radi obične nesposobnosti, no nekome su te presude očito trebale da bi svratili pozornost sa svojih propusta u tzv. posljednjem jugoslavenskom ratu, a riječ je o državama koje svoje časnike i civile nikad ne bi izručile nekome međunarodnom tribunalu .

Juratović napada, kako piše, nacionaliste, (to je najlakša optužba da se nekoga diskvalificira, istovjetna onoj da je on udbaš) da krivotvore presudu pojedincima pretvarajući ju u presudu cijelome hrvatskom narodu. Istina je da haaški Tribunal nije sudio državama i narodima, ali je preuzevši izmišljeni pojam tužiteljice Carle Del Ponte o „udruženom zločinačkom pothvatu“ presudu kolektivizirao spominjanjem visokih hrvatskih dužnosnika Tuđmana, Šuška i Bobetka, a to nije ništa drugo nego optužba protiv Republike Hrvatske, kako piše u presudi, da je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu i okupirala neke njezine dijelove. I to nije shvatio površni Juratović koji se previše miješa u hrvatske unutarnje poslove kao da je Republika Hrvatska kopija zlosretne NDH.

Kako mi je pričao bivši predsjednik Hrvatskoga svjetskoga kongresa u Njemačkoj Mijo Marić, Juratović je nakon prvostupanjske presude Gotovini i Markaču nastojao svim sredstvima spriječiti putovanje ohrabrenja hrvatskih državljana u Njemačkoj u Haag, tvrdeći da su ti časni i slavni generali ratni zločinci. Nakon što su oslobođeni sve krivnje, Juratović se nije radi svojih skakanja pred rudo ispričao hrvatskoj zajednici u Njemačkoj.

Jedan pošvabljeni bivši Jugoslaven ne može griješiti, mi mali Balkanci, po njemu smo valjda ljudi nižega morala iliti Untermenschen, prema ideologiji koja, kako izgleda, nije mrtva ni kod nekih njemačkih socijaldemokrata. Zanimljivo je da mu se u članku ušuljao nacistički pojam Lebensraum, životni prostor koji bi u Federaciji BiH trebali dijeliti Hrvati i Bošnjaci, a ne želi znati da su Hrvati pod udarcima BiH Srba i Bošnjaka brojčano gotovo prepolovljeni i da nemaju ni takva prava kao nacionalne manjine u Europskoj Uniji.

Juratovićeva predavanja po jugo-klubovima

Možda bi Herr Juratoviću trebalo biti poznato, kako je pisao lijevo-liberalni ‘Spiegel’, da je na tisuće njemačkih ratnih zločinaca izbjeglo kaznu i živjelo pod krivim imenima kao „ugledni građani“, što se doznalo tek poslije njihove smrti prema njihovim pravim imenima na grobovima, te da ni jedan nacistički sudac nije izveden poslije 1945. pred lice pravde. Netko s takvom političkom pozadinom nema moralno pravo Hrvatima dijeli lekcije.

Žalosno je što u tome pogledu ‘Večernji list’ daje prostor članu Bundestaga Juratoviću koji je, usput rečeno, na prošlim izborima izgubio svoj izborni okrug i ušao u parlament samo preko stranačke liste, a njegov SPD doživio najveći poraz na izborima u svojoj povijesti. SPD i Juratović politički su gubitnici i morali bi nastupati nešto skromnije i prema strancima u svojoj zemlji koja inače vrlo cijeni hrvatsku community u Njemačkoj kao poštene i marljive ljude koji u nekim stvarima, kao u kriminalističkim statistikama i uspjesima u školama, stoje bolje nego Nijemci, premda su do svojih uspjeha došli s mnogo više truda.

Pišući o završetku rada haaškoga Sudišta, ugledi ‘Frankfurter Allgemaine Zeitung’ ima drukčije mišljenje o Tribunalu i generalu Praljku nego Herr Juratović kad piše ‘kako je Slobodan Praljak koji se dragovoljno predao Sudu, što se često zaboravlja, pokazao prema Međunarodnome kaznenom sudištu više poštovanja nego brojni pa i zapadni političari… Praljka se u Hrvatskoj slavi kao junaka – pa i to pokazuje težak položaj Suda. Njega je doduše obvezno postavilo Vijeće sigurnosti UN-a, ali on je ostao stran narodima Balkana u čije je ime govorio.’

Zaključno, možemo reći da je Josip Juratović među Hrvatima u Njemačkoj poznat i po tome što je godinama držao predavanja u jugoslavenskim klubovima o ‘najvećem sinu naših naroda i narodnosti Josipu Brozu Titu’, premda je morao znati da je on jedan od deset najvećih zločinaca 20. stoljeća ili, kako je rekao veliki državnik Konrad Adenauer, ‘obični drumski razbojnik’. No očito se zastupnik SPD-a bolje osjeća među titovcima nego hrvatskim demokratima koji bi ga trebali izbjegavati kao mrzitelja naroda iz kojega, na žalost, potječe.

Gojko Borić
Hrvatski tjednik

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari