Pratite nas

Kolumne

Gojko Šušak – persona non grata u Hrvatskoj?

Objavljeno

na

Između riječi upućenih supruzi – “Đurđa, ovog čovjeka bih mogao slijediti.” – i prijavka tom čovjeku – “Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!” – stisnule su se najsvjetlije stranice moderne hrvatske povijesti. Na njima stoji zapisano kako je država Hrvatska proglašena, obranjena, od Svijeta priznata i oslobođena u međunarodno priznatim granicama. Suautor tih povijesnih stranica, ujedno i autor navedenih rečenica o čovjeku broj 1 u tom podvigu, prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, je Gojko Šušak, tada hrvatski čovjek broj 2. Bivši partizan i sin žrtve partizana pomirili su se, ne na istini o prošlosti, nego odlučni u svom vremenu provesti djelo za budućnost. Upravo u tome leži ona dodana vrijednost koja je projekt stvaranja moderne hrvatske države učinila uspjelim.

Čast, slava i hvala svima onima koji su išli glavom tamo gdje bi malotko nogom, navlastito onima koji su glavu ili zdravlje izgubili da bi Hrvatskoj život podarili. No, niti je Ante Gotovina bio veći vojskovođa od Jure Francetića niti je u Blage Zadre hrvatsko srce jače kucalo nego u Petra Rajkovačića, zapovjednika obrane Odžaka, “oslobođenog” tri tjedna poslije Berlina. Niti su brojni manje znani onda manje željeli Hrvatsku od Hrvata početkom devedesetih. Da nije bilo vodstva kakvog samo Božja Providnost i ljudska razboritost mogu dati, teško da bi Hrvati izbjegli još jednom “narodnom oslobođenju” kako mu, uostalom, kao gorki podsjetnik, nisu umakli ni brojni branitelji Vukovara ’91. A ima ih i koji to “narodno oslobođenje” i danas zazivaju, poput onog sina Sinišinog, znakovitih inicijala (BG), koji za očevo “oslobođenje” od života okrivljuje svojeglavi metak. Sve neki inteligentni metci, inteligentne jame koje gutaju same, ciljano samo one koje treba… kako si je Bojan narisao u svojoj, sladunjavim Miloradovim milodarima, pretrpanoj glavici.

Poput nesretnog Bojana danas, ni u Šuškovo vrijeme nisu svi prihvaćali pomirbu, čak ni za zajedničko dobro, a kamoli na istini o prošlosti. Od samog se početka na “kanadskog ustašu”, k tome još sa Širokog Brijega, gledalo zazorno ispod oka ili prijezirno s visoka. Jer svojstvena mu se škrtost na riječima tumačila oskudnošću intelekta. U tome su prednjačili oni koji su se našli silno uvrijeđenima antologijskom dosjetkom lucidnog Ivana Milasa da bi se u konačnici pokazalo kako ih je taj mudar čovjek bogata životnog iskustva stečenog na Zapadu ipak precijenio. Naime, letvica koju je postavio prilično konzervativno – “u Austriji kilo telećeg mozga stoji dvije marke, a koliko vrijedi naš tek ćemo vidjeti…” – pokazala se za mnoge brbljavce previsokom. A mozak tržišno bezvrjedniji od telećeg, barem kad je stvaranje nečeg trajnog i vrijednog u pitanju, u prirodnom savezu sa zlobom u srcu oduvijek je služio kao razorno sredstvo iznutra. Tijekom prilično uspjele operacije širenja razdora i zle krvi među Hrvatima (jer ni tad, kao ni danas, nije manjkalo onih lako prijemčivih na podvale, onih proste duše i pakosna srca “oplemenjenog” telećim predispozicijama između ušiju) prikazivali su Šuška egzemplarom brižljivo građenog stereotipa o Hercegovcu, ali i kao promotora i zaštitnika tog divljeg kamenjarskog mentaliteta. Najviše ih je nerviralo korištenje suvremenog kako bi se očuvalo ono tradicionalno. Stoga su s posebnim žarom, koristeći motiv Hercegovca kao vlasnika prvih mobitela, izrugivali tehnološku osviještenost radi održavanja obiteljske (i šire) povezanosti. Kako bi izazvali što više gnjeva, nisu to tumačili izborom životnih vrijednosti i prioriteta, nego kao razmetanje i aluziju na bogaćenje Hercegovaca na ratnim i egzistencijalnim mukama drugih. A Šušak, posvećen cilju za kojeg je živio, imao je previše posla da bi gubio vrijeme baveći se slikom o sebi i svojima. Jednostavno, sva ta prijetvornost bila mu je odveć mrska. Uz to, preko vrata mu je bilo već i bosti se s rogatima izvana.

Dodatno je demoniziran kao, uz čovjeka broj 1, vodeći djelitelj Bosne, gad žedan krvi i željan rata, koji je na Predsjednika imao presudan utjecaj navodeći ga na taj neoprostivi grijeh, pandan istočnome grijehu u jugo-komunističkoj inačici Biblije. E, sad što je netko trebao privoljeti Hrvate u BiH da ponesu križ življenja u zajedničkoj političkoj tvorevini s bosanskim muslimanima – i to nakon što su se najvećim dijelom obranili u krvavom ratu kojeg, osim samim postojanjem na svome, nisu izazvali – samo kako bi se stvorili nužni preduvjeti za oslobađanje i reintegraciju Hrvatske, koga za to više briga. A nema ni hvala, makar, iako se ne čini fer, vrijedi primijetiti – a tko je drugi morao ponijeti taj najteži križ, nego onaj koji je to zaista mogao! I još ga nosi!

Dok su teškaši na riječima analizirali, mudrovali, među sobom se nadmetali, jedan drugome podmetali, defetizam i beznađe širili, Šušak je u tišini stjecao povjerenje američkog ministra obrane, zbliživši se s njim toliko da bi čak znali zaigrati tenis. Privilegiranim partnerom američkog kolege nije mogao postati drukčije nego držeći se dogovorenog, bivajući tako živim utjelovljenjem lustracije. Dakle, čista civilizacijska suprotnost prijetvornom Balkancu okuženom još komunističkim stanjem duha, naviklom da jedno misli, drugo govori, a treće radi… Kruna toga je epohalno djelo u tandemu s čovjekom kojeg je mogao slijediti – ratna pobjeda i mir!

No, ubrzo opet dolaze na štih pripadnici pasmine dresirane da služi tuđincu, a ti mu takvo djelo nikako nisu mogli oprostiti. Nesmiljeno blaćenje Pobjednikova lika i djela u opskurnim tiskovinama i “TV latinicama” ćiriličnog scenarija s vremenom je zamijenio medijski muk. U školskom kurikulumu drugi najvažniji protagonist moderne hrvatske povijesti ima mjesto kakvo su “jokićevci” namijenili ocu hrvatske književnosti – Marku Maruliću. Pa i ne čudi što djeca i mladi o njegovoj ulozi u stvaranju moderne hrvatske države i filmskoj životnoj priči ne znaju ništa. Da, našlo bi se tu posla i za HAVC, kad bi tamo bilo… onog čega nema… a ne, nije novac u pitanju. I dok se predsjednika Tuđmana postupno rehabilitira, čovjek broj 2 i dalje ostaje u sjeni, onako sa strane, kako je za života najviše volio. Po strani, podalje središta glavnog hrvatskog grada, nalazi se i ulica koja nosi njegovo ime, pomalo preuzetno nazvana avenijom. No, nekima je i to bilo preteško progutati. Pred koju se godinu, naime, vučji čopor himbenih miroljubaca digao na stražnje noge i pokušao i taj skromni znak sjećanja na istinskog mirotvorca izbrisati.

Ipak, sveopći nehaj i nabacivanje blatom ne mogu tek tako ugušiti dobro sjeme padne li na plodno tlo. Jer nema veće pohvale, većeg priznanja nečijem djelu, nego kad ono doživi svoj prirodni nastavak. U stvarnosti, ne na ekranu! Kako reče Gojko Šušak – Hrvatska ima devet gardijskih brigada ali samo jedna je udarna – Četvrta gardijska brigada! I eto, sad njegovo mjesto zauzima zapovjednik upravo te brigade iz najslavnijih joj dana nastavljajući gdje je on stao.

U doba raširenog mesijanskog sindroma, naglašene samodopadnosti i samodostatnosti, u vrijeme carevanja besplodnog kritizerstva zaklonjenog krinkom kritičkog razmišljanja, i Šušak i Krstičević postaju mnogima teško razumljivi. Oni se, naime, nisu sramili priznati da trebaju ljude koje će biti spremni slijediti kako bi svoje ideje mogli provesti u djelo. U danim im okolnostima imali su sreću naići na takve. Kao Šušak uz Tuđmana i Damir Krstičević se među prvima svrstao uz Andreja Plenkovića uvidjevši da je došao njegov čas. Je li Krstičević to učinio jednako zdušno kao Šušak, ili je bio više vođen pragmatičnim razlozima, manje je bitno. Ipak, uvijek se nađe netko tko će ustrajno dodijavati zapitkujući što on radi u ovakvoj Vladi, ne primjećujući pritom kako mu odgovor svako malo preleti pred nosom. Što radi? Pa upravo to – radi! I to sigurno ne mimo volje predsjednika Vlade. Dakle, materijalno i tehnički osnažuje hrvatsku vojsku, pomaže razvoj vojne industrije, uvodi aktivnu pričuvu, vraća hrvatsku vojsku u pogranična područja, sklapa strateški sporazum s Izraelom uz zadržavanje borbene sastavnice ratnog zrakoplovstva, ali i dogovara suradnju u osjetljivom području upravljanja informacijama. Konačno, vrativši dodjelu “crvene beretke” u postrojbu slijednicu slavne “Četvrte” simbolički se obračunava sa štetočinskim nasljeđem Stipe Mesića, koji se trudio dokinuti sve što ga je podsjećalo na prethodnika umirovivši tako “crvenu beretku”, ali i zapovjednika joj iz slavnih dana.

Dovoljni su to razlozi da Damir Krstičević bude persona non grata onima izvan Hrvatske čiji se pogled na suvremenu hrvatsku povijest skoro navlas poklapa s viđenjem onih koji Gojka Šuška već više od dva i po’ desetljeća čine nepoželjnim u samoj Hrvatskoj. Štovatelji “narodnog oslobođenja” s obje strane Dunava na istoj su valnoj duljini ne samo kad se radi o povijesti odigranoj pred tri četvrt vijeka, kad im je “oslobođenje” uspjelo, nego i u viđenju raspleta pola stoljeća kasnije kad su u nevjerici morali prihvatiti da “oslobođenja” nema. Pa su svoju oslobodilačku strast stali upražnjavati oslobađanjem naroda od istine o Gojku Šušku, Franji Tuđmanu i stvaranju Hrvatske. U tim su pregnućima, vrijedi im priznati, bili prilično temeljiti i učinkoviti. Stoga se istina o Gojku Šušku nameće razumnim, štoviše nužnim korakom u oslobađanju od tog oslobađanja. Iskru te istine mogao bi zapaliti dokumentarac posvećen samozatajnom arhitektu i neimaru hrvatske Pobjede koji će danas, večer uoči 20 godina od njegova odlaska, ugledati svjetlo dana na javnoj televiziji.

Grgur S./Kamenjar.com

HTV prikazuje dokumentarac o Gojku Šušku povodom 20. obljetnice njegove smrti

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Bernardića ne ruše partijski drugovi nego YUTA

Objavljeno

na

Objavio

Ne ruše Davora Bernardića partijski aktivisti, svi ti “hajdaši i dončići” redom i na preskok usijane boljševičke glave, “ušutkani stazići i drčni marasi”, “krezubi Arsen Bauk i Slovenac Obersnel” – nije riječ o partijskim frakcijskim sukobima niti ga u tom žalosnom igrokazu doista brani partijski brončani odljevak Zlatko Komadina.

I Rajko Ostojić je posve mala i nevažna faca iz sjene koja čak i pod političkim reflektorima izgleda jadno i nemoćno. Sve je to samo smišljena predstava s hrpom jadnika na jednoj ili drugoj strani u režiji i po scenariju pravih partijskih tajkuna, onih što udbinim novcem na inozemnnim računima doista upravljaju SDP-om, a za vrijeme Ivice Račana i Zorana Milanovića uz svesrdnu potčinjenost Stjepana Mesića i Ive Josipovića bili su potvrdili svoj status gospodara Hrvatske. Ni pod Andrejom Plenkovićem im uopće ne ide tako loše.

Vladarima partijskog novca, izvučenog u vrijeme bivše države na inozemne račune, se u studenom 2016. dogodio Davor Bernardić i od tada ga pokušavaju srušiti. Zadaću je dobio gubitnik unutarpatijskih izbora čuveni ljubitelj Sutjeske i Tjentišta, Ranko Ostojić, ali bez većih uspjeha.

No nije Bero prvi takav slučaj; Partiji se prije toliko godina, točnije u lipnju 2007., dogodio i Zoran Milanović, ali je Partija uspjela Zokiju podmetnuti Ranka Ostojića za Ministra unutarnjih pitanja i potpredsjednika Partije i Slavka Linića za ministra finacija – a njih dvojica dobro su upućeni u „partijsku omertu“ o novcu, partijskom novcu na inozemnim računima. Izborna unutarstranačka demokracija dvaput je uzastopce dovela na čelo Partije ljude koji nisu bili dio zločinačke udbaške organizacije poznate pod imenom YUTA i upaljen je crveni (nego kakav) partijski alarm.

Na Beru se otvoreno i žestoko okomila YUTA, organizirana zločinačka organizacija Titine Jugoslavije, svi oni koji su partijskim novcem, tj. državnom pljačkom na računima off-shore kompanija sklanjali velike sume novca. Procjenjuje se svake godine na račune takvih off-shore kompanja sklanjalo deset posto BDP bivše Jugoslavije, i tako godinama. Riječ je o desecima milijarda ondašnjih US dolara. To je novac od državnog šverca droge: heroina i konoplje (Alkaloid Skopje i Droga Portorož), šverca naoružanja Nesvrstanima preko raznoraznih „Genexa“, „Inexa“, „Jugometala“, „Astre“ slovenskog „Smelta“ „Privredne banke“ a velikim velikim djelom i kroz INA-u. Zato velika povika na MOL, jer INA više nije partijska “kasica-prasica”.

U tom „poslu“ sudjelovala su i jugoslavenska, tj. hrvatska brodogradilišta, s tim su poslom ispumpavanja novca nastavila i u samostalnoj Republici Hrvatskoj. To je razlog zašto Danko Končar želi biti strateški partner Uljanika i 3. maja – želi uništiti dokumente takvog načina „poslovanja“.

YUTA je tim novcem krenula u privatizaciju najvrednije hrvatske imovine bilo da se radi o tvrtkama ili nekretninama ili hrvatskim bankama. Bezvrijedni dio privatizacije, onaj oslonjen na poslovanje s SSSR-om, ostavili su HDZ-ovim novopečenim tajkunima. Tipičan primjer je razvikani Miroslav Kutle, a sve s namjerom da bi se ljevičarski mediji mogli iživljavati na lošoj hrvatskoj privatizaciji i pretvorbi, i za to prozivati HDZ i Franja Tuđmana. YUTA-in novac na inozemnim računima netaknut je preživio Domovinski rat. Bitna sastavnica YUTA-e je i HRT, uvijek Radio televizija Zagreb, i danas partijski bastion, predvodnik ljevičarsko-komunističkih medija.

Lista „odabranih i zakletih“, jamaca tvrdog partijskog kontinuiteta nije dugačka, uvijek je to bila mala skupina, ali se svodi na provjerene „skojevce“ drugog naraštaja, generalske sinove i na nekolicinu udbaško-partijskih osoba od najvećeg povjerenja.

Sve su to poznata javna imena pripadnika “duboke države” koja se u privatizaciji i hrvatskim vladama sa svojim mrežama pouzdanika pojavljuju od samog početka suverene i samostalne Republike Hrvatske, zapravo koju godinu prije – od Markovićeve privatizacije: Goran Štrok, Emil Tedesci, Vanja Špiljak, Davor Štern, Anto Nobilo, Slavko Linić, Danko Končar, Franjo Gregurić… neizostavni Božo Prka i Franjo Luković, i da se ne nabraja. Njihove su banke, ministarstva, uprave, a nakon privatizacije i najzdraviji komadi hrvatskog gospodarstva.

Naravno tu je i politički i imovinski vlasnik Istre i Končarov lokalni zakrilnik, Ivan Jakovčić, koji upravo gostuje kao predavač na „Međunarodnom institutu za bliskoistočne i balkanske studije“ (IFIMES) u Ljubljani s temom „Zapadni Balkan i europske integracije“. On kao iskusni europski parlamentarac tlapit će o zapadnom Balkanu, ali o svom položaju „don Jakovcicha“ u kriminalnoj organizaciji IDS-a vjerojatno neće spomenuti.

YUTA je neprikosnoveni gospodari situacije u SDP-u, po njenom je nalogu Milorad Pupovac shvatio da je najbolje vezati konja tamo gdje ti gazda kaže. U tom kontekstu treba promatrati i kooptiranje HNS-a u Plenkovićevu vladu, jer nije bila u pitanju izdaja dotadašnjeg koalicijskog partnera nego je iz YUTA-e stigao takav naputak.

Zato nije bilo dovoljno pustiti niz vodu Davora Bernardića; samo ga sramotno umočiti u katram i uvaljati u perje, već ga je trebalo onako zaplotinički, komunistički smjeniti i SDP prepustiti provjerenom kadru kontinuiteta, streljnikovu poput Ranka Ostojića, koji je čovjek YUTA-ina povjerenja i kontinuiteta. Ili pak ostatke partijskih ostataka predati klaunovima poput Gordana Marasa i SDP prepustiti povijesti?

Partijski novac je već dobro opran i još bolje sklonjen, tragovi udbaškog novca pometeni i staru majku Partiju treba pospremiti u ropotarnicu prošlosti, jer im ovako „demokratiziranog“ unutarpartijskog izbora ne jamči kontinuitet. Mogao bi se Partiji u budućnosti dogoditi neki novi Bero. Jer Davor Bernardić sigurno nije ništa znao o milijardskim količinama kuvajtskih dinara sklonjenih u Jugoslaviji na pranje nakon invazije Iraka na Kuvajt u kolovozu 1990. kao ni o tiskanju kuvajtskih dinara na Topčidaru originalnim klišejima iz Kuvajtske emisione banke. To je tada bila YUTA-ina operacija pod vodstvom Anta Markovića, tada predsjednika SIV-a, i njegove desne ruke Budimira Lončara. Davor Bernardić je, istina, na čelu Partije, ali nije bio niti je do sada upućen u bitne stvari i zato je postao i te kako opasan.

Na hrvatsku političku scenu došle su nove kulise kao mogući zakrilnici starih grijehova. Umjesto prije popularnih yugohrvata, npr. HNS-a i „reformiranih“ HDZ-ovaca, sada u glavnoj ulozi na hrvatskoj političkoj sceni nastupaju eurohrvati. To je razlog zašto u Hrvatskoj (i svim bivšim republikama) nije učinjena lustracija, jer bi YUTA i njezini pouzdanici bili maknuti s javnog prostora i ne bi mogli držati Republiku Hrvatsku kao taoca svojih osobnih planova.

Davora Bernardića se pokušava smjeniti kako bi prestala pitanja ne samo gdje je udbaško-partijski novac na inozemnim računima i tko je njegov ključar, nego gdje je partijsko zlato te kako je završila i u čijim je rukama ogromna partijska imovina, ovdje u Hrvatskoj?

Jugoslavija je na neki način napravila sukcesiju s bivšim republikama a danas suverenim državama, ali YUTA kao jugoslavenska krim-tvorevina nije između sebe napravila sukcesiju, isto kao ni Partija. Drugovi se još nisu dokraja dogovorili, čekaju tzv. regijon.

U Sloveniji kompletno gospodarstvo, pogotovo onaj „uspješno“ privatizirani dio, kontrolira YUTA, na njenom je čelu Milan Kučan. YUTA-ni pouzdanici iz svih bivših republika nisu definitivno podijelili plijen, drže se one da „vrana vrani ne kopa oči“ i odgađaju osjećajući uzajamnu privrženost i zajedništvo u kriminalu. Nadaju se da bi koroz tzv. regijon obnovili svoje stare aktivnosti i ojačali negdašnju mrežu.

SDP, HNS i HDZ svojim postupcima često pokažu da su zapravo spojne posude, pogotovo od dolaska na stranačku i državnu vlast Andreja Plenkovića. Pod nadzorom YUTA-e bratstvo i jedinstvo partijskih političkih opcija, koje pod izlikom „Bruxelles tako traži“, želi drmati hrvatskom dogovornom ekonomijom, naravno po uvjetom da su upravo oni ti koji kontroliraju i dogovaraju cijeli sustav dogovorene ekonomije. To je razlog zašto u Hrvatskoj nema pravih privatnih investicija (bez državnih jamstva) – jednostavno se ne uklapaju u dogovornu ekonomiju i zato dolazak inozemnog suverenog privatnog kapitala hrvatska država na svaki način opstruira. Na isti je način lakše pritisnuti hrvatskog reprezentativca Dejana Lovrena, nego pravosuđu dati nalog da se ozbiljno pozabavi srpsko-srbijanskim zločinima za vrijeme Domovinskog rata.

Na koncu, nije Davor Brnardić nikakav političar od formata, čak ni za ovu „čaršijsku“ Hrvatsku i urušeni SDP, ali nije se dao i ne želi se podvrgnuti pritiscima YUTA-e. I to je njegov jedini i najveći “grijeh”. Bero nije pristajao na krstarenje atraktivnom, četrdeset matara dugačkom, jahtom „Follow me 5“ stalno vezanoj u riječkoj luci: YUTA-inom jahtom koja se vodi na ime Herberta Palfingera, ali su se neki SDP-ovi ministri i ugledni „simpatizeri“ godinama izmjenjivali kao njezini gosti.

L. C./HRsvijet.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Ivica Šola: Što je SDSS-ov dožupan Ćurčić radio na Ovčari?

Objavljeno

na

Objavio

Za zločine u Vukovaru nikada nitko nije odgovarao. Samo za Ovčaru. I to nebitne osobe, a ne nalogodavci i arhitekti tog zločina, i to vrh JNA i KOS-a te vlasti u Beogradu. To je zasluga Carle del Ponte, i domaćih izdajnika, koja je svojom politikom optuživanja odvojila zločin u Vukovaru i masakr na Ovčari.

Ni hrvatske vlasti u ovih 27 godina nisu ništa poduzele. Šokantna je spoznaja da ove godine nije postojala policijska radna skupina za zločine na Ovčari koja bi istraživala srpske zločine, ali su zato postojale iste policijske skupine za istraživanje zločina u Varivodama, Gospiću, Medačkom džepu… koje su istraživale zločine koje su počinili Hrvati. Vukovarom se i danas šeću silovatelji, ubojice, a žrtve ih gledaju, piše Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Takvo ignoriranje od strane hrvatskih institucija jednog od najvećih zločina u Europi, uz Srebrenicu, nakon Drugog svjetskog rata je nevjerojatno, neobjašnjivo, pa budi sumnje u zataškavanje od strane struktura “naše države”, koje to nisu učinile ili što nisu željele, ili što nisu smjele.

Bilo je tu i apsurda kada je bivši državni odvjetnik Mladen Bajić procesuiranje za zločine na Ovčari prepustio – Beogradu!? Opet su presuđene nebitne osobe.

Njegov nasljednik Dinko Cvitan govorio je kako za istraživanje tog zločina nema novca!? Ali bilo je za bizarne optužnice poput one protiv Bandića, bilo je novca za procesuiranje hrvatskih branitelja koji su prosvjedovali na Markovu trgu, bilo je…

Neusporediv krimen

Onda se dogodio preokret. Počelo se istraživati. Policijski inspektor Nikola Kajkić dolazi na čelo skupine i kreće s istragom na Ovčari.

Sve je bilo divno i krasno dok nije došao do istaknutog člana Pupovčeva SDSS-a, Plenkovićeva koalicijskog partnera, aktualnog dožupana Vukovarsko-srijemske županije Đorđa Ćurčića, koji je također tamo u koaliciji s HDZ-om. Ćurčić je u vrijeme zločina bio na Ovčari i tamo jamačno nije okopavao papriku, tamo su se radile druge “radnje”.

Kajkić ga je krenuo obrađivati, da bi ubrzo bio smijenjen s obrazloženjem da je sačinio neki dokument “s poduzetim radnjama koje u stvarnosti nije poduzeo”. I policajac istražitelj zločina je procesuiran, no SDSS-ovac Ćurčić nije.

Nastupila je šutnja. U redu, Kajkić je munjevito maknut i optužen, najednom su se sjetili da nešto nije dobro radio, našli su najednom i da mu žena navodno nije plaćala porez.

Ali ako su Kajkića, policajaca koji je istraživao zločin, brzopotezno istražili i šutnuli, zašto ne istraže do kraja što je SDSS-ov dožupan Ćurčić radio na Ovčari kada se tamo ubijalo ranjenike i civile i bacalo u jamu?

Ako su optužbe protiv Kajkića točne (u što sumnjam), zašto se munjevito reagiralo na navodno falsificiranje dokumenta, a nije na počinjenje ratnog zločina, na pucanje u leđa izmasakriranim ranjenicima i civilima, što je u usporedbi s navodnim Kajkićevim falsificiranjem dokumenata neusporediv krimen?

Javnost, a prije svega žrtve i njihove obitelji imaju pravo na odgovor kojeg već 27 godina nema, a čim je netko, poput Kajkića, malo dublje zagrebao, eto najednom falsifikatora. Gradonačelnik Penava s razlogom je najavio prosvjed.

Cijela Vlada ustala je na noge, lupeta se o politizaciji, o nekakvim mračnim silama koje bi u Vukovaru rušile Vladu, digli su braniteljske udruge koje čine HDZ-ovci koji su protiv prosvjeda, kao i velečasni ministar Medved.

Čuvanje koalicije

Hrvatski branitelj koji nije vidio fronte, ministar Božinović, staje pred kamere i maše jednim slučajem, ali nitko ne ulazi u meritum. Prvo, je li Pupovčev, SDSS-ov dožupan Ćurčić počinio zločin ili nije?

Drugo, tko je odgovoran za to da se 27 godina nije učinilo gotovo ništa, da nije bilo radne skupine sve donedavno, kao da su zločini u Vukovaru nešto što nije jedna od najdubljih trauma Hrvata?

Dakle, govoriti o politizaciji prosvjeda, a ne primijetiti da nije bilo Penavine reakcije i slučaja dožupana Ćurčića, šutnja, prikrivanje zločina i nepoduzimanje i dalje bi se nastavili.

HDZ je stranka koja je cijelo to vrijeme najdulje na vlasti. I to najviše u koaliciji s SDSS-om, još od Sanadera. Zašto se onda Vukovar i Ovčara nisu istraživali na način radne skupine, kao u drugim mjestima?

Je li problem politizacija o kojoj govori Plenković, “stabilna većina”, politička trgovina…, preko leđa žrtava? Čim je Kajkić dublje zagrebao, odmah je stradao nakon susreta s jednim ministrom kojem je priopćio rezultate svoje istrage.

Budući da je, u trenutku dok ovo pišem, previše nejasnoća, većina ljudi ovdje na istoku Hrvatske, s pravom ili ne, sumnja da je Vukovar (opet) žrtva politike i dugogodišnje koalicije HDZ-a i SDSS-a, kojem pripada i dožupan Ćurčić.

Da, tu je razlog nečinjenja 27 godina, kao i puno šira priča o starim udbaškim strukturama na ključnim mjestima ove države i društva.

Očito je važnije ekspresno procesuirati istražitelja zločina, policajca Nikolu Kajkića, nego pitati SDSS-ova dožupana što je radio na Ovčari.

Opet će se sve skupa zataškati, kao i u zadnjih 27 godina. Jer, treba čuvati koaliciju kao zjenicu oka.

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari