Pratite nas

Kolumne

Gojko Šušak – persona non grata u Hrvatskoj?

Objavljeno

na

Između riječi upućenih supruzi – “Đurđa, ovog čovjeka bih mogao slijediti.” – i prijavka tom čovjeku – “Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!” – stisnule su se najsvjetlije stranice moderne hrvatske povijesti. Na njima stoji zapisano kako je država Hrvatska proglašena, obranjena, od Svijeta priznata i oslobođena u međunarodno priznatim granicama. Suautor tih povijesnih stranica, ujedno i autor navedenih rečenica o čovjeku broj 1 u tom podvigu, prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, je Gojko Šušak, tada hrvatski čovjek broj 2. Bivši partizan i sin žrtve partizana pomirili su se, ne na istini o prošlosti, nego odlučni u svom vremenu provesti djelo za budućnost. Upravo u tome leži ona dodana vrijednost koja je projekt stvaranja moderne hrvatske države učinila uspjelim.

Čast, slava i hvala svima onima koji su išli glavom tamo gdje bi malotko nogom, navlastito onima koji su glavu ili zdravlje izgubili da bi Hrvatskoj život podarili. No, niti je Ante Gotovina bio veći vojskovođa od Jure Francetića niti je u Blage Zadre hrvatsko srce jače kucalo nego u Petra Rajkovačića, zapovjednika obrane Odžaka, “oslobođenog” tri tjedna poslije Berlina. Niti su brojni manje znani onda manje željeli Hrvatsku od Hrvata početkom devedesetih. Da nije bilo vodstva kakvog samo Božja Providnost i ljudska razboritost mogu dati, teško da bi Hrvati izbjegli još jednom “narodnom oslobođenju” kako mu, uostalom, kao gorki podsjetnik, nisu umakli ni brojni branitelji Vukovara ’91. A ima ih i koji to “narodno oslobođenje” i danas zazivaju, poput onog sina Sinišinog, znakovitih inicijala (BG), koji za očevo “oslobođenje” od života okrivljuje svojeglavi metak. Sve neki inteligentni metci, inteligentne jame koje gutaju same, ciljano samo one koje treba… kako si je Bojan narisao u svojoj, sladunjavim Miloradovim milodarima, pretrpanoj glavici.

Poput nesretnog Bojana danas, ni u Šuškovo vrijeme nisu svi prihvaćali pomirbu, čak ni za zajedničko dobro, a kamoli na istini o prošlosti. Od samog se početka na “kanadskog ustašu”, k tome još sa Širokog Brijega, gledalo zazorno ispod oka ili prijezirno s visoka. Jer svojstvena mu se škrtost na riječima tumačila oskudnošću intelekta. U tome su prednjačili oni koji su se našli silno uvrijeđenima antologijskom dosjetkom lucidnog Ivana Milasa da bi se u konačnici pokazalo kako ih je taj mudar čovjek bogata životnog iskustva stečenog na Zapadu ipak precijenio. Naime, letvica koju je postavio prilično konzervativno – “u Austriji kilo telećeg mozga stoji dvije marke, a koliko vrijedi naš tek ćemo vidjeti…” – pokazala se za mnoge brbljavce previsokom. A mozak tržišno bezvrjedniji od telećeg, barem kad je stvaranje nečeg trajnog i vrijednog u pitanju, u prirodnom savezu sa zlobom u srcu oduvijek je služio kao razorno sredstvo iznutra. Tijekom prilično uspjele operacije širenja razdora i zle krvi među Hrvatima (jer ni tad, kao ni danas, nije manjkalo onih lako prijemčivih na podvale, onih proste duše i pakosna srca “oplemenjenog” telećim predispozicijama između ušiju) prikazivali su Šuška egzemplarom brižljivo građenog stereotipa o Hercegovcu, ali i kao promotora i zaštitnika tog divljeg kamenjarskog mentaliteta. Najviše ih je nerviralo korištenje suvremenog kako bi se očuvalo ono tradicionalno. Stoga su s posebnim žarom, koristeći motiv Hercegovca kao vlasnika prvih mobitela, izrugivali tehnološku osviještenost radi održavanja obiteljske (i šire) povezanosti. Kako bi izazvali što više gnjeva, nisu to tumačili izborom životnih vrijednosti i prioriteta, nego kao razmetanje i aluziju na bogaćenje Hercegovaca na ratnim i egzistencijalnim mukama drugih. A Šušak, posvećen cilju za kojeg je živio, imao je previše posla da bi gubio vrijeme baveći se slikom o sebi i svojima. Jednostavno, sva ta prijetvornost bila mu je odveć mrska. Uz to, preko vrata mu je bilo već i bosti se s rogatima izvana.

Dodatno je demoniziran kao, uz čovjeka broj 1, vodeći djelitelj Bosne, gad žedan krvi i željan rata, koji je na Predsjednika imao presudan utjecaj navodeći ga na taj neoprostivi grijeh, pandan istočnome grijehu u jugo-komunističkoj inačici Biblije. E, sad što je netko trebao privoljeti Hrvate u BiH da ponesu križ življenja u zajedničkoj političkoj tvorevini s bosanskim muslimanima – i to nakon što su se najvećim dijelom obranili u krvavom ratu kojeg, osim samim postojanjem na svome, nisu izazvali – samo kako bi se stvorili nužni preduvjeti za oslobađanje i reintegraciju Hrvatske, koga za to više briga. A nema ni hvala, makar, iako se ne čini fer, vrijedi primijetiti – a tko je drugi morao ponijeti taj najteži križ, nego onaj koji je to zaista mogao! I još ga nosi!

Dok su teškaši na riječima analizirali, mudrovali, među sobom se nadmetali, jedan drugome podmetali, defetizam i beznađe širili, Šušak je u tišini stjecao povjerenje američkog ministra obrane, zbliživši se s njim toliko da bi čak znali zaigrati tenis. Privilegiranim partnerom američkog kolege nije mogao postati drukčije nego držeći se dogovorenog, bivajući tako živim utjelovljenjem lustracije. Dakle, čista civilizacijska suprotnost prijetvornom Balkancu okuženom još komunističkim stanjem duha, naviklom da jedno misli, drugo govori, a treće radi… Kruna toga je epohalno djelo u tandemu s čovjekom kojeg je mogao slijediti – ratna pobjeda i mir!

No, ubrzo opet dolaze na štih pripadnici pasmine dresirane da služi tuđincu, a ti mu takvo djelo nikako nisu mogli oprostiti. Nesmiljeno blaćenje Pobjednikova lika i djela u opskurnim tiskovinama i “TV latinicama” ćiriličnog scenarija s vremenom je zamijenio medijski muk. U školskom kurikulumu drugi najvažniji protagonist moderne hrvatske povijesti ima mjesto kakvo su “jokićevci” namijenili ocu hrvatske književnosti – Marku Maruliću. Pa i ne čudi što djeca i mladi o njegovoj ulozi u stvaranju moderne hrvatske države i filmskoj životnoj priči ne znaju ništa. Da, našlo bi se tu posla i za HAVC, kad bi tamo bilo… onog čega nema… a ne, nije novac u pitanju. I dok se predsjednika Tuđmana postupno rehabilitira, čovjek broj 2 i dalje ostaje u sjeni, onako sa strane, kako je za života najviše volio. Po strani, podalje središta glavnog hrvatskog grada, nalazi se i ulica koja nosi njegovo ime, pomalo preuzetno nazvana avenijom. No, nekima je i to bilo preteško progutati. Pred koju se godinu, naime, vučji čopor himbenih miroljubaca digao na stražnje noge i pokušao i taj skromni znak sjećanja na istinskog mirotvorca izbrisati.

Ipak, sveopći nehaj i nabacivanje blatom ne mogu tek tako ugušiti dobro sjeme padne li na plodno tlo. Jer nema veće pohvale, većeg priznanja nečijem djelu, nego kad ono doživi svoj prirodni nastavak. U stvarnosti, ne na ekranu! Kako reče Gojko Šušak – Hrvatska ima devet gardijskih brigada ali samo jedna je udarna – Četvrta gardijska brigada! I eto, sad njegovo mjesto zauzima zapovjednik upravo te brigade iz najslavnijih joj dana nastavljajući gdje je on stao.

U doba raširenog mesijanskog sindroma, naglašene samodopadnosti i samodostatnosti, u vrijeme carevanja besplodnog kritizerstva zaklonjenog krinkom kritičkog razmišljanja, i Šušak i Krstičević postaju mnogima teško razumljivi. Oni se, naime, nisu sramili priznati da trebaju ljude koje će biti spremni slijediti kako bi svoje ideje mogli provesti u djelo. U danim im okolnostima imali su sreću naići na takve. Kao Šušak uz Tuđmana i Damir Krstičević se među prvima svrstao uz Andreja Plenkovića uvidjevši da je došao njegov čas. Je li Krstičević to učinio jednako zdušno kao Šušak, ili je bio više vođen pragmatičnim razlozima, manje je bitno. Ipak, uvijek se nađe netko tko će ustrajno dodijavati zapitkujući što on radi u ovakvoj Vladi, ne primjećujući pritom kako mu odgovor svako malo preleti pred nosom. Što radi? Pa upravo to – radi! I to sigurno ne mimo volje predsjednika Vlade. Dakle, materijalno i tehnički osnažuje hrvatsku vojsku, pomaže razvoj vojne industrije, uvodi aktivnu pričuvu, vraća hrvatsku vojsku u pogranična područja, sklapa strateški sporazum s Izraelom uz zadržavanje borbene sastavnice ratnog zrakoplovstva, ali i dogovara suradnju u osjetljivom području upravljanja informacijama. Konačno, vrativši dodjelu “crvene beretke” u postrojbu slijednicu slavne “Četvrte” simbolički se obračunava sa štetočinskim nasljeđem Stipe Mesića, koji se trudio dokinuti sve što ga je podsjećalo na prethodnika umirovivši tako “crvenu beretku”, ali i zapovjednika joj iz slavnih dana.

Dovoljni su to razlozi da Damir Krstičević bude persona non grata onima izvan Hrvatske čiji se pogled na suvremenu hrvatsku povijest skoro navlas poklapa s viđenjem onih koji Gojka Šuška već više od dva i po’ desetljeća čine nepoželjnim u samoj Hrvatskoj. Štovatelji “narodnog oslobođenja” s obje strane Dunava na istoj su valnoj duljini ne samo kad se radi o povijesti odigranoj pred tri četvrt vijeka, kad im je “oslobođenje” uspjelo, nego i u viđenju raspleta pola stoljeća kasnije kad su u nevjerici morali prihvatiti da “oslobođenja” nema. Pa su svoju oslobodilačku strast stali upražnjavati oslobađanjem naroda od istine o Gojku Šušku, Franji Tuđmanu i stvaranju Hrvatske. U tim su pregnućima, vrijedi im priznati, bili prilično temeljiti i učinkoviti. Stoga se istina o Gojku Šušku nameće razumnim, štoviše nužnim korakom u oslobađanju od tog oslobađanja. Iskru te istine mogao bi zapaliti dokumentarac posvećen samozatajnom arhitektu i neimaru hrvatske Pobjede koji će danas, večer uoči 20 godina od njegova odlaska, ugledati svjetlo dana na javnoj televiziji.

Grgur S./Kamenjar.com

HTV prikazuje dokumentarac o Gojku Šušku povodom 20. obljetnice njegove smrti

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Ivan Miklenić: Politička odluka

Objavljeno

na

Objavio

Opasan politički voluntarizam

Glasovima 105 zastupnika u Hrvatskom saboru donesena je u petak 15. veljače politička odluka kojom se odbija raspisati referendume na zahtjev građanskih inicijativa »Narod odlučuje« i »Istina o Istanbulskoj« i svih onih više od 400 tisuča birača koji su ih potpisali, te je tako još jednom u Hrvatskoj očitovana prevlast politike ne samo nad više nego reprezentativnim dijelom političkoga naroda, nego i nad zdravim razumom.

Političke odluke koje se suprotstavljaju volji tako velikoga dijela biračkoga tijela uvijek su vrlo kratkovidne te vrlo rijetko mogu ostati bez ozbiljnih posljedica za one koji ih donose.

Također, političke odluke koje se suprotstavljaju zdravu razumu opasan su politički voluntarizam koji je uvijek oblik političkoga nasilja, za koje vrijedi narodna poslovica: Svaka sila za vremena.

Takvom odlukom 105 zastupnika s lijevoga i desnoga političkoga centra još je jednom blokiralo zaokret u hrvatskoj državnoj politici, tj. zaokret u upravljanju državom, premda gotovo svi u Hrvatskoj znaju da dosadašnje usmjerenje ne samo da ne daje dobre rezultate, nego upravo priječi stvarni boljitak, bez obzira na to kojega bila predznaka koalicija na vlasti.

Bez obzira na to što političari samo-reklamerski isticali, gotovo svima u Hrvatskoj veoma je jasno da bi zemlja s takvim resursima i komparativnim prednostima, kad bi bila bolje vođena, nakon dva i pol desetljeća života – evala, a sada umjesto da cvjeta zapravo tek grca.

Najbolji pokazatelj neprimjerena, neodgovorna i nemušta upravljanja Hrvatskom jest činjenica da baš ni jedno jedino područje društvenoga života na državnoj razini još uvijek nije postavljeno na stvarno zdrave, reklo bi se danas održive temelje niti je bez prikrivenih ili očitih interesa pojedinih skupina usmjereno općemu dobru odnosno općemu boljitku.

Neformalna velika koalicija

Naime, sadašnje stanje, koje se može opravdano smatrati više ili manje kaotičnim, upravo je idealno za pojedine interesne skupine kojima je njihov povlašteni položaj važniji od svake ideološko političke matrice.

Upravo političko odbijanje referendumskih inicijativa još je jednom očitovalo ne samo postojanje, nego i djelovanje tzv. neformalne velike koalicije i skrivenih tutora koji njome upravljaju.

Tu činjenicu više ne mogu previdjeti ni prosječni hrvatski birači, a ni oni koji su, često, u silnoj potrebi za boljitkom, do sada romantičarski gledali na pojedine političke stranke više ne će moći upadati u takvu zabludu.

Više je nego opasno kad politika zlorabi bilo koji pravni okvir, a u Hrvatskoj je to i danas višestruko opasno jer u njoj još uvijek žive manire upravljanja iz komunističkoga totalitarnoga sustava u kojem je pravni okvir bio tek privid kad se gledalo s pozicija vlasti, a tvrdi zid odnosno batina za sve pripadnike drugorazrednoga dijela društva.

Pravni okvir za iniciranje i raspisivanje referenduma na poticaj građanskih inicijativa – koliko god načelno bio s jedne strane sramotno restriktivan i jedva dostižan, a s druge strane nedorečen s ugrađenim »rupama u zakonu« za veči prostor manipulacije vlasti – u konkretnom slučaju građanskih inicijativa »Narod odlučuje« i »Istina o Istanbulskoj«, više nego grubo kršen je i izigravan.

Strah vladajućih elita

Prosječni hrvatski građanin nema ama baš ni jednoga jedinoga opravdanoga razloga da bi vjerovao političarima u pošteno prebrojavanje i poštenu, tj. nepristranu provjeru prikupljenih potpisa hrvatskih birača koji su se dobrovoljno i spontano uputili do štandova na kojima su potpisi bili prikupljani, tim više što vlasti nisu dopustile stvarni uvid u tobože nevaljale potpise.

Tzv. službena državna politika (zapravo mentorirana velikokoalicijska politika) i većina medija koji su u službi istih skrivenih ideoloških i političkih tutora usprotivili su se tim referendumima od same najave građanskih inicijativa o prikupljanju potpisa za njihovo raspisivanje, a bilo je mjesta u kojima su vlasti zabranile i onemogućile prikupljanje potpisa. Nitko nikada nije pozvan na odgovornost za to premda je to bilo očito kršenje ljudskih, političkih, ustavnih i zakonskih prava.

To početno jasno političko stajalište sada je u Hrvatskom saboru dobilo i službenu potvrdu i zato je to isključivo politička, voluntaristička i nasilna odluka koja nema veze s hrvatskom stvarnošću u političkom narodu ni s istinom o javno očitovanim mišljenjima svih birača koji su dali svoje potpise, pa bili i – kako se sada sve to izruguje – »nečitki«.

Takvo političko, a može se reći i politikantsko, odlučivanje istodobno očituje strah tzv. vladajućih elita i od referenduma i od probuđenih građana, ali i neizbježnu najavu da takav režim u Hrvatskoj mora ići svomu kraju, a to je i nova najava boljih vremena.

Ivan Miklenić
Glas Koncila

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Josip Jović: Ljubav začinjena perverzijom

Objavljeno

na

Objavio

Ljubav je vrlo složena kategorija koja uključuje nježnost, diskreciju, poštovanje, suosjećajnost pa i kajanje.

U poželjnoj ljubavi i prijateljstvu između dvaju susjednih država uglavnom nema ništa od toga. Ima ponajviše perverzije.

Tako su se nekako zadnjih dana i mjeseci intenzivirali i nanizali slučajevi sadomazohističkih odnosa između Hrvatske i Srbije, koji izazivaju osjećaje bijesa i poniženja, a nikako neke plemenitije emocije.

Evo, baš na Velentinovo, 14. veljače u državnom Muzeju „Mimara“ održana je prigodna svečanost u čast Dana državnosti i Dana vojske Republike Srbije.

Na skupu su, osim organizatorice i ambasadorice Mire Nikolić i Milorada Pupovca bili i predstavnici predsjednice i Vlade RH, a sponzorirao ga je Grad Zagreb i Atlantic grupa, piše Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Hajde de dan državnosti, ali uveličati obilježavanje dana vojske države koja je ne baš tako davno napala zemlju i ostavila krvave tragove iza sebe, države koja je našega ministra obrane proglasila personom non grata, države čiji ministar vanjskih poslova neki dan ponavlja staru tezu o srpskoj vojsci koja je Dalmaciji donijela slobodu, to doista spada u političku perverziju.

Vrijedi apostrofirati ulogu Milana Bandića kao domaćina i sponzora, čime je on zaokružio svoju trilogiju koju je započeo pobratimstvom s glavnim Arkanovim jatakom, nastavio dodjelom Medalje Grada ministru vanjskih poslova bivše države u vrijeme kad je ta država razarala Vukovar da bi sada evo sve zaokružio predstavom u Mimari.

Posebno je zanimljivo kako o ovoj seansi nije bilo ni službenih priopćenja, osim priopćenja srbijanske ambasade, ni medijskih izvješća. Valjda zbog srama.

Ima toga još. Podsjetimo, na domjenku prije pravoslavnog Božića, kad je ono baš Bandić pronašao novčić sreće u razlomljenom hljebu, mitropolitu Porfiriju, koji je tako zanosno pjevao pjesmama o Draži i Momčilu, poklonio se cijeli državni vrh.

Vlada i nadalje plaća vlastite klevetnike u formi jedne tiskovine koja ne propušta priliku nazivati i tu vladu i državu ustaškima, a u skladu s tom navikom u posljednjem broju voditelja HDZ-ova odjela za medije naziva ustaškim revizionistom i ratnim huškačem.

Pretrgali su se svi na vrhu osuditi huliganski napad na vaterpoliste CZ, mada bi jednako prošli i igrači Dinama da su se pojavili na Rivi, ali nije baš bilo reakcija kad je razbijena spomen-ploča braniteljima ponad Dubrovnika, ili kad je jajima poliven Tuđmanov spomenik.

Nakon svega i izjava Mate Radeljića kako je bivša šefica zabranila spominjati velikosrpsku agresiju djeluje vjerodostojnije. Ne znam otkuda sve ovo dolazi, ali sam siguran da nikamo ne vodi, pogotovu ne prema ljubavi, piše Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari