Connect with us

Komentar

Gojko Šušak – Prvi do Tuđmana prilično zanemaren

Objavljeno

on

Čini mi se da je od podosta govornika na obilježavanju Oluje jedini Ante Gotovina spomenuo ratnog ministra obrane Gojka Šuška.

Šušku je pripala briga o hrvatskim vojnicima na bojištima, a ta njegova briga daleko je nadilazila formalnu ministarsku ulogu i pretvorila se u prijateljski pa i familijarni odnos.

Vojnici su ga silno poštovali, a on se brinuo i o najmanjim pojedinostima njihova ratničkog života. Na primjer, jedan mi je hrvatski vojnik pričao kako su na jedan Veliki petak imali za ručak – mirisni topli bakalar. Jedan časnik mi se neposredno poslije rata požalio kako su ga isključili iz aktivnog sastava Hrvatske vojske i prebacili u pričuvni.


Prenio sam to Šušku, koji je odmah reagirao i časnika vratio u aktivni sastav. I jedna intimna pojedinost – Šuškova tajnica Dunja Zloić postala je supruga zapovjednika Oluje Ante Gotovine. Tako su se rat i ljubav isprepleli u Šuškovu ministarskom miljeu.

Šuškove zasluge za hrvatsku pobjedu bile su velike na svim područjima, a njegove veze u dijaspori, u kojoj je bio nepovredivi autoritet, bile su vrlo važne za nabavu oružja i novčane pomoći. Hijerarhijski rečeno – bio je prvi do dr. Franje Tuđmana, što se često zanemaruje.


Milan Ivkošić / Večernji list

Krstičević: Ministar Šušak je među najzaslužnijima za pobjedu u Domovinskom ratu

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari