Connect with us

Nebuloze

Goldstein: Problem je zvati to komunističkim zločinima. Je li jugoslavenski režim bio totalitaran? Da, do 1950. godine

Objavljeno

-

Ivo Goldstein gostovao je u Dnevniku N1 Televizije te je  komentirao poteze vladajućih na današnji dan kada se obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

“Ja mislim da nažalost ovaj dan, koji je mogao poslužiti da se kulture sjećanja uravnotežuju, da se ide prema nekom smirenju, pridonose novom razbukatavanju polemika koje ne vode nikuda. Prvo i osnovno problem je zvati to komunističkim zločinima, je li taj jugoslavenski režim bio totalitaran? Možemo govoriti da je bio do 1950., no nakon toga nije.

Čitav niz pitanja otvara komemoriranje ovog dana koji su u europsku kulturu sjećanja uvele zemlje koje su imale malo drugačiju povijest od nas. Hrvatska u Jugoslaviji je ipak nakon 48., 50. imala drugačiju priču. Različiti sudionici ovih događanja govorili su, Blaženko Boban rekao je da je najgori od totalitarnih režima bio komunistički jer je najduže trajao, to je potpuno besmisleno i čovjek na toj poziciji bi trebao paziti na vrijednost i težinu svojih izjava, ali mi smo svjedoci da ova garnitura koja to sada komemorira to radi na loš i vrlo neodgovoran način”, rekao je.

Dodaje i kako polaganje vijenca na grobnici narodnih heroja, što je ministar Medved rekao da ej učinio, ne može biti ekvivalent odlasku u Jasenovac.

“Grobnica narodnih heroja ima posve drugo značenje i posve drugačiju poruku, ona se može posjetiti i mogu se tamo položiti vijenci na druge datume, ne na ovaj, nego na recimo Dan pobjede, to je primjeren datum kada se polažu vijenci na tom mjestu”. komentirao je Goldstein.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari